Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po budowie-jak zrobić porządek z ogrodem ?

Recommended Posts

Chemia pomaga szybko, potwierdzam. Trzeba pryskać w miare małe chwaściki jak powtarzasz zabieg, a nie jak wybujają znów do 1m. Trawka czy co inne rośnie sobie po 2-3 tygodniach bez problemu, tyle musisz odczekać, można dosypać tofru dla zakwaszenia. No i przyda się kopara albo para rąk :D , co rozwali tę górkę humusu, może glebogryzałka do przeorania i wyrównania terenu - w kółku rolniczym będą wiedzieli, co zrobić, albo zaprzykaźniony rolnik ci podpowie.

Powodzenia

• 2 weeks później...

Zakładam właśnie ogród. Pięć pracujących sobót i zdążyliśmy (w porywach cztery osoby):

- b. dokładnie wykopać ręcznie wszystkie chwasty (niektóre na głębokość nawet 1m: wilkina, perz :evil: )

- przejechać glebogryzarką

- zagrabić

- usunąć resztki chwastów, które ocalały

- jeszcze raz zagrabić i miejscami przekopać, dodać trochę piasku (ziemia b. gliniasta)

- posadzić tuje (z nawozem)

- nawieźć ziemię pod trawnik

a jutro sadzimy samą trawę :D

i niestety uważam, że czynność pierwsza, jakkolwiek ciężka, była niezbędna.

na marginesie, miałem już trochę roundapu kupionego ale świadomie z niego zrezygnowaliśmy

pozdrawiam ciepło,

seti

Jedna i drugie rady są poprawne ale.........

Kopanie - to trzeba dobrze zrobić nie wystarczy przelecieć glebogryzarką czy skopać na 1 sztych. Dla ekologicznych proponuję kopanie na 2 sztychy z zakopywaniem chwastów jednorocznych i wyrywaniem wieloletnich. Kopiemy tak aby powstawał rowek do którego ładujemu chwasty. Można równocześnie w rowek dawać obornik, torf zależnie od rodzaju gleby. Po przekopaniu siejemy np. łubin, gorczycę a nawet jakieś zboże. Potem to wszystko znowu przekopujemy i usuwamy chwasty wieloletnie. Gdy te zabiegi nie pomogą ostatecznie można zastosować wspomniany Roundup. Po takiej uprawie mamy ziemię doprowadzoną do dobrego stanu i tutaj trawnik będzie ładny i nie będzie niespodzianek.

Dla mniej wytrwałych można spryskać w pierwszej kolejności, przejechać glebogryzarką i ponieść koszty na nawiezienie ziemi (choć po kiego grzyba zwalaliśmy humus?).

Ja przez cały okres budowy (5 lat) siałam gorczycę , łubin itp. Potem albo przkopywałam, albo zostawiałam żeby samo zwiędło. Na koniec zatrudniłam pana, który przekopał działkę wybierając perz. I udało mi się go pozbyć. Inne chwasty, jak komosa czy taka gruba trawa z płytkim systemem korzeniowym wyrastają ale łatwo się je wyrywa. Najważniejsze, że nie ma (prawie) perzu.

Ulka

Ja przez cały okres budowy (5 lat) siałam gorczycę , łubin itp. Potem albo przkopywałam, albo zostawiałam żeby samo zwiędło. Na koniec zatrudniłam pana, który przekopał działkę wybierając perz. I udało mi się go pozbyć. Inne chwasty, jak komosa czy taka gruba trawa z płytkim systemem korzeniowym wyrastają ale łatwo się je wyrywa. Najważniejsze, że nie ma (prawie) perzu.

Ulka

Ulka

Witam,

poproszę o pomoc.... :oops:

Kończę etap stanu surowego i ... chcę przez zimą wybudować POŚ i zrobić porządek na działce...

Działka 560m (bez domu) o podłożu gliniastym... chciałem ją wyrównać, więc zamówiłem 40 ton ziemi z wykopu i ... dostałem 40 ton glinki ... Spadło ostatnio sporo deczczu i woda stoi... dużo z niej spłynęło z drogi, ale generalnie nie podoba mi się to .... jak dodam jeszcze warstwę glinki to będzie chyba nie tak jak w książkach piszą :wink:

Plan mój jest taki ... rozprowadzić tą glinkę po całej powierzchni i nawieźć sporo czarnoziemu lub humusu (cena mnie zabije, ale ...)

Proszę o wskazówki, czy jestem na dobrej drodze, czy może coś zmienić?

Co proponujecie?

Jak w odpowiedzi sposób przygotować działkę pod nieiwlki ogród i wyeliminować stojącą wodę?

Serdecznie z góry dziękuję!!!

Mariusz

Witam,

poproszę o pomoc.... :oops:

Kończę etap stanu surowego i ... chcę przez zimą wybudować POŚ i zrobić porządek na działce...

Działka 560m (bez domu) o podłożu gliniastym... chciałem ją wyrównać, więc zamówiłem 40 ton ziemi z wykopu i ... dostałem 40 ton glinki ... Spadło ostatnio sporo deczczu i woda stoi... dużo z niej spłynęło z drogi, ale generalnie nie podoba mi się to .... jak dodam jeszcze warstwę glinki to będzie chyba nie tak jak w książkach piszą :wink:

Plan mój jest taki ... rozprowadzić tą glinkę po całej powierzchni i nawieźć sporo czarnoziemu lub humusu (cena mnie zabije, ale ...)

Proszę o wskazówki, czy jestem na dobrej drodze, czy może coś zmienić?

Co proponujecie?

Jak w odpowiedzi sposób przygotować działkę pod nieiwlki ogród i wyeliminować stojącą wodę?

Serdecznie z góry dziękuję!!!

Mariusz

Maruszu zacznij od torfu i wapna i zakopywania tego razem. Torf w Lublinie powinieneś dostać tanio. Nawet u nas sprowdzają torf zza wschodniej granicy to wypada dobrze cenowo i jest dobry. W przypadku gliniastej gleby powinieneś jak najbardziej rozlużnić jej strukturę. To łatwiej zrobić niż w przypadku piachu bo tam zaraz wszystko się mineralizuje. Trzeba dużo substancji organicznej.

Idkam, ziomalu!

Przecież za miedzą w Krępcu gospodarz kopie stawy i dowozi torf, ile dusza zapragnie!

Po wymieszaniu z naszą (faktycznie ciężką i zlewną) gliną ziemia śliczna i żyzna się robi :D

Tylko powapnuj sobie, bo kwas :wink: Albo hoduj borówki :wink:

Haj Mita,

jak możesz napisz więcej na PRIV

TNX

M