Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli jest kurz w szafie - to znaczy że jest on w całym domu, a napływa z zewnątrz.

Dobrym sposobem jest zainstalowanie w domu (sypialnie, salon) wentylacji mechanicznej nadmuchowej z fitrem, jako uzupełnienie istniejącej wentylacji grawitacyjnej.

Lekkie nadciśnienie zapobiega przenikaniu kurzu do wnętrza domu.

Wentylator powinien być dwubiegowy. W zimie praca na 1 biegu.

Także dobre na muchy i komary - bo można utzymywać zamknięte okna cały czas.

Wkład filtru daje się prać. Fitr zwykły EU3, dla alergików bodajże EU7.

Właśnie, jak to jest ??

Zamierzam zamówić tylko szkielet szafy i system przsuwny.

Bajery do wnętrza kupię w markecie i zamontuję sam.

Czy to ma sens. Ma ktos moze taki wzorcowy środek szafy o szer.

około 2 m (+/-). Jak ją podzielić i co gdzie ustawić ??

Wszystko można kupić w markecie - prowadnice, rolki, listwy, kosze, rurki na wieszaki. Na moją szafę 2,8x1,8 m zestaw części z dociętymi płytami na drzwi będzie kosztował ok. 500 zł. Taka sama szafa "firmowa" - min. 2-3 tysiące.

>Sonika

>Czy na długości 3 metrów wygodniej jest mieć trzy czy cztery pary drzwi >przesuwnych?

szafa długości 280 cm podzieloną mam na 4 częśc ( dwie wewnętrzne z lustrem)i, poczatkowo chcialiśmy zamontować 3 częściowe drzwi ale jednak jest to kawał dechy do przesunięcia, mimo dobrych prowadnic :) więc zdecydowaliśmy (żona hehe), że 4 będą ok - tak też jest od ponad roku.

>Co się u Was sprawdziło, a co nie?

sprawdziło się:

- zwykłe lustra - przxyciemnione zakłamują kolorystykę, pomimo dobrego oświetlenia.

- drążki na "małe" ubrania tzn koszule, marynarki itp. czym więcej tym lepiej

- górna półka na całej długości ( wys. ok 50 cm) bez podziałek - rewelacyjna składnica na pościel, koce, ręczniki itp.

nie sprawdziło się:

- doprowadzić lustra do idealnej czystości...porażka ale z czasem mija

• 4 years później...
Jak własnoręcznie zbudować szafę wnękową? PORADNIK Krok po kroku

Zobacz koniecznie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?122946-Jak-zrobi%C4%87-funkcjonaln%C4%85-garderob%C4%99-pom%C3%B3%C5%BCcie-bardzo-prosz%C4%99-)

wydaje mi się ze jako Redakcja Muratora , powinna podać należnie wykonaną rozpiskę wykonania szafy . Proszę o to aby był w tym wątku wyjaśniony etap poszczególnych prac , w Kilku wariantach

• 3 months później...
A co do samych częsci to ja ostatnio korzystalem z GTV.Tu przynajmniej mam wszytsko rozpisane co z czym łaczyc,a jak jezdze do marketu to jakoś nikt nigdy mi nie moze nic doradzic.
  • 2 years później...

ilu ludzi tyle opinii :) jak zawsze

u nas szafa przesuwna sie sprawdzila

wady

jest faktycznie kurz, który wdzera sie wszedzie, no ale w tradycyjnej szafie tez by się pojawil

i trudny dostep do "pawlacza" bo szafa jest dosyc głeboka (60cm) no ale żona upycha tam rzeczy z których korzysta rzadko (jakieś koce itp.)

wiec i tak sa w pełni wykorzystane

ze wzgledu na wysoka cenę szuflad zamontowaliśmy dużo tańsze kosze - u mnie jest super, mam tam skarpety i bielizne i nic nie wypada,

gorzej u żony, bo stale narzeka, że cos jej przez kratki w koszu przelatuje

pozostaly układ to kazdy dopasowal do siebie, ja mam duzo półek i dwa drazki na wieszaki, z czego jednego w ogole nie wykorzystuje, wiec lepiej by bylo gdybym mial jeszcze wiecej półek

do swojej częsci zona zamowila tylko dwie półki i trzy drazki na wieszaki i stale jej brakuje miejsca wieszaki, więc jak widac, każdy ma swoje wymagania

firma ktora nam montowała ma kilka krotkich artykułów z proadami dotyczacymi planowania wnetrza szafy, można zerknąc

http://broka.pl/porady/jak-dobrze-zaprojektowac-szafe-w-sypialni/

i jeszcze jedno, nasza szafa jest szeroka i mamy 4 skrzydla drzwi, nikt sobie paluchow nie przycina :)

ale wyobrazam soebie że można jak jest dwoje drzwi i dwie osoby naraz chcą się ubrac do pracy (jak ktos powyżej napisał:))

pozdrawiam

• 2 years później...