sollers 22.07.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Serdecznie witaamWłaśnie otrzymałem decyzję o warunakach zabudowy mojej działki. I mam w niej napisane, ze działka wymaga uzyskania decyzji o wyłączeniu z użytkowania rolniczego. W związku z tyma mam takie pytanie.Kto wydaję taką decyzję.Jakie dokumenty należy złożyć w urzędzieI jak długo czeka się na ową decyzjePozdrawiamsollers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 30.07.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2005 U mnie tak: w Geodezji składam wniosek o odrolnienie działki wraz z kserokopią warunków zabudowy, aktu notarialnego oraz planu zagospodarowania działki. Ponieważ mam ziemię klasy III, więc odrolnię maks. 500 m2 ( do 500 m2 bez opłat, powyżej - stosowne opłaty, które można rozłożyć na 10 lat). A więc wcześniej trzeba mieć projekt i wykonanać jego adaptację wraz z planem zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgabi 02.08.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 W moim przypadku ziemia klasy V i VI odrolniliśmy całą działkębez opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hallina 03.08.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 U mnie tak: w Geodezji składam wniosek o odrolnienie działki wraz z kserokopią warunków zabudowy, aktu notarialnego oraz planu zagospodarowania działki. Ponieważ mam ziemię klasy III, więc odrolnię maks. 500 m2 ( do 500 m2 bez opłat, powyżej - stosowne opłaty, które można rozłożyć na 10 lat). A więc wcześniej trzeba mieć projekt i wykonanać jego adaptację wraz z planem zagospodarowania działki. piszesz ze powyżej 5a za odrolnienie są stosowne opłaty a jakiego rzędu jeśli mozna zapytać.Ja tez mam działkę tzw grunty orne /15a/ klasy III i będę chciała odrolnić ciekawe jak długo będę czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 03.08.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Serdecznie witaam Właśnie otrzymałem decyzję o warunakach zabudowy mojej działki. I mam w niej napisane, ze działka wymaga uzyskania decyzji o wyłączeniu z użytkowania rolniczego. W związku z tyma mam takie pytanie. Kto wydaję taką decyzję. Jakie dokumenty należy złożyć w urzędzie I jak długo czeka się na ową decyzje Pozdrawiam sollers Podmiot właściwy dla wydania takiej decyzji - starosta (WYDZIAŁ OCHRONY ŚRODOWISKA ) Nazwa procedury: Wyłączenie gruntów z użytkowania rolniczego Wymagane dokumenty: a. Wniosek b. Decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego z kartą terenu c. Wypis i wyrys z ewidencji gruntów d. Opinia o pochodzeniu gleby e. Akt notarialny f. Plan zagospodarowania działki g. Zestawienie powierzchni zagospodarowania działki wykonane przez uprawnionego architekta lub geodetę Opłaty skarbowe: Bez opłaty Opłaty administracyjne: Opłata naliczana na okres dziesięciu lat w zależności od wielkości powierzchni wyłączonego gruntu, klasy i pochodzenia gleby Termin i sposób załatwiania: spotkałem się z sytuacją że było to 2 tygodnie ale w szczególnie uzasadnionych przypadkach to kto wie? Podstawa prawna: Art. 5, 12, 12a Ustawy z dnia 3lutego 1995 r o ochronie gruntów rolnych i leśnych wraz z późniejszymi zmianami (Dz.U.95.16.78) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 03.08.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 piszesz ze powyżej 5a za odrolnienie są stosowne opłaty a jakiego rzędu jeśli mozna zapytać.Ja tez mam działkę tzw grunty orne /15a/ klasy III i będę chciała odrolnić ciekawe jak długo będę czekała Należność za wyłączenie z produkcji rolnej 1ha gruntów rolnych - grunty orne klasa IIIa i IIIb równowartość odpowiednio 550 i 450 ton ziarna żyta Równowartość tony ziarna żyta ustala się w wysokości stosowanej do wymierzania podatku rolnego, ogłaszanej przez Główny Urząd Statystyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 11.08.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 ja odralniam 5 arów ale mój kierownik budowy mówił że będzie nas to kosztować jakieś 300zł a Janewa pisze że nie ma opłat. No to za co ja mam zapłacić ??? czy ktoś wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts