Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyłączenie z użytkowania rolniczego

sollers

Recommended Posts

Serdecznie witaam

Właśnie otrzymałem decyzję o warunakach zabudowy mojej działki.

I mam w niej napisane, ze działka wymaga uzyskania decyzji o wyłączeniu z użytkowania rolniczego. W związku z tyma mam takie pytanie.

Kto wydaję taką decyzję.

Jakie dokumenty należy złożyć w urzędzie

I jak długo czeka się na ową decyzje

Pozdrawiam

sollers

U mnie tak: w Geodezji składam wniosek o odrolnienie działki wraz z kserokopią warunków zabudowy, aktu notarialnego oraz planu zagospodarowania działki. Ponieważ mam ziemię klasy III, więc odrolnię maks. 500 m2 ( do 500 m2 bez opłat, powyżej - stosowne opłaty, które można rozłożyć na 10 lat). A więc wcześniej trzeba mieć projekt i wykonanać jego adaptację wraz z planem zagospodarowania działki.

U mnie tak: w Geodezji składam wniosek o odrolnienie działki wraz z kserokopią warunków zabudowy, aktu notarialnego oraz planu zagospodarowania działki. Ponieważ mam ziemię klasy III, więc odrolnię maks. 500 m2 ( do 500 m2 bez opłat, powyżej - stosowne opłaty, które można rozłożyć na 10 lat). A więc wcześniej trzeba mieć projekt i wykonanać jego adaptację wraz z planem zagospodarowania działki.

piszesz ze powyżej 5a za odrolnienie są stosowne opłaty a jakiego rzędu jeśli mozna zapytać.Ja tez mam działkę tzw grunty orne /15a/ klasy III i będę chciała odrolnić ciekawe jak długo będę czekała

Serdecznie witaam

Właśnie otrzymałem decyzję o warunakach zabudowy mojej działki.

I mam w niej napisane, ze działka wymaga uzyskania decyzji o wyłączeniu z użytkowania rolniczego. W związku z tyma mam takie pytanie.

Kto wydaję taką decyzję.

Jakie dokumenty należy złożyć w urzędzie

I jak długo czeka się na ową decyzje

Pozdrawiam

sollers

Podmiot właściwy dla wydania takiej decyzji - starosta

(WYDZIAŁ OCHRONY ŚRODOWISKA )

Nazwa procedury: Wyłączenie gruntów z użytkowania rolniczego

Wymagane dokumenty:

a. Wniosek

b. Decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego z kartą terenu

c. Wypis i wyrys z ewidencji gruntów

d. Opinia o pochodzeniu gleby

e. Akt notarialny

f. Plan zagospodarowania działki

g. Zestawienie powierzchni zagospodarowania działki wykonane przez uprawnionego architekta lub geodetę

Opłaty skarbowe: Bez opłaty

Opłaty administracyjne: Opłata naliczana na okres dziesięciu lat w zależności od wielkości powierzchni wyłączonego gruntu, klasy i pochodzenia gleby

Termin i sposób załatwiania: spotkałem się z sytuacją że było to 2 tygodnie ale w szczególnie uzasadnionych przypadkach to kto wie? :roll:

Podstawa prawna: Art. 5, 12, 12a Ustawy z dnia 3lutego 1995 r o ochronie gruntów rolnych i leśnych wraz z późniejszymi zmianami (Dz.U.95.16.78)

piszesz ze powyżej 5a za odrolnienie są stosowne opłaty a jakiego rzędu jeśli mozna zapytać.Ja tez mam działkę tzw grunty orne /15a/ klasy III i będę chciała odrolnić ciekawe jak długo będę czekała

Należność za wyłączenie z produkcji rolnej 1ha gruntów rolnych - grunty orne klasa IIIa i IIIb równowartość odpowiednio 550 i 450 ton ziarna żyta

Równowartość tony ziarna żyta ustala się w wysokości stosowanej do wymierzania podatku rolnego, ogłaszanej przez Główny Urząd Statystyczny.

8)

• 2 weeks później...