Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KANALIZACJA - czy wykonam sam?

Recommended Posts

...jeżeli to można nazwać projektem kanalizacji - na rzuty scian naniesiony przebieg kanalizacji z opisanymi spadkami. Wszystko. Bez opisów jakie rury, ile kolan itp. Czy 6,4% to 6,4cm/m ?

Proszę o porady typowe dla hydraulika np. w którš stronę kielichy itd.

kielichy chyba w górę , bo jak nazwa wskazuje jak kielich jest do dołu to się z niego wylewa ..... ja sam robiłem kanalizację pod chudziakiem, też nie miałem o tym pojęcia , bo hydraulikiem nie jestem , ale miałem w projekcie gdzie mają być rury , spadki mniej więcej zachowałem , co do przebiegu kolanek, redukcji itp. to już na gorąco metodą prób i błędów dopasowywałem, i jakoś wyszło, oglądał to potem kierownik budowy i powiedział że ok, można powiedzieć ze zrobiłem to powiedzmy mocno intuicyjnie i wyszło , ogólnie chyba prosta robota

Ja właśnie w sobotę skończyłem układanie kanalizacji pod poziomem parteru i wylewanie nad tym pierwszej warstwy betonu.

Z forum, rozmów z fachowcem-instalatorem i kierownikiem budowy przyjąłem nastepujące założenia:

- spadek min. 2cm/m

- główną rurę dałem 160 i zwiększyłem na niej spadek do ponad 3cm/m

Gdybym wykonał kanalizację wg projektu to z kuchni wynosiłbym wodę wiadrem :lol: Ale nie narzekam - dostałem to, za co zapłaciłem.

Aha - wylot z budynku mam jakieś 50cm poniżej poziomu gruntu w tym miejscu

projektantem i tak nie zostaniesz.

ale ponizej sa ogólne wytyczne opracowane na podstawie PN.

powinny Ci pomóc. przynajmniej w weryfikaji poprawnosci wykonania.

podejście - przewód łączący przybór sanitarny lub urządzenie z przewodem spustowym lub przewodem odpływowym.

przewód spustowy (pion) - przewód służący do odprowadzania ścieków z podejść kanalizacyjnych, rynien lub wpustów deszczowych do przewodu odpływowego.

przewód odpływowy (poziom) - przewód służący do odprowadzenia ścieków z pionów do podłączenia kanalizacyjnego lub innego odbiornika.

podłączenie kanalizacyjne (przykanalik) - przewód odprowadzający ścieki z nieruchomości do sieci kanalizacyjnej zewnętrznej lub innego odbiornika.

Wymiarowanie podejść pojedynczych.

Średnicę podejść należy dobierać w zależności od rodzaju przyboru sanitarnego.

Pojedyncze podejścia do umywalek, zlewów i bidetów o średnicy 0,04 m nie powinny mieć więcej niż 3 zmiany kierunku trasy. Gdy warunek ten nie jest spełniony należy średnicę zwiększyć do 0,05

m. Długość podejścia (L) nie powinna przekraczać 3 m dla średnic 0,04 i 0,05 m oraz 5 m dla średnic 0,07 m (przy różnicy wysokości między syfonem a punktem podłączenia do pionu (H) mniejszej

od 1 m)

Przy większych długościach podejść (L) lub wartościach (H) od 1 do 3 m należy zwiększyć średnicę podejścia o jeden wymiar lub wykonać dodatkową wentylację

Podejścia do misek ustępowych o średnicy 0,10 m, niewentylowane, nie mogą być oddalone od pionu więcej niż 1 m, zaś różnica wysokości (H) nie może przekraczać 3 m

Minimalna średnica pionów wynosi 0,07 m, zaś pionów prowadzących ścieki z misek ustępowych 0,10 m.

Minimalna średnica poziomów wynosi 0,10 m.

Minimalna średnica przykanalików wynosi 0,15 m.

Prowadzenie przewodów instalacji kanalizacyjnych - wymagania ogólne.

Przewody kanalizacyjne na zewnątrz budynku powinny być, przy układaniu równoległym, prowadzone w odległości co

najmniej:

- 1,5 m od przewodów gazowych i wodociągowych,

- 0,8 m od kabli energetycznych,

- 0,5 m od kabli telekomunikacyjnych.

Przewody kanalizacyjne wewnątrz budynku powinny być prowadzone po ścianach wewnętrznych lub w bruzdach ścian wewnętrznych. Piony umieszczone w bruzdach powinny mieć izolację

powietrzną dookoła rury. W uzasadnionych przypadkach dopuszcza się prowadzenie przewodów po wewnętrznej stronie ścian zewnętrznych budynku.

Wewnątrz budynku przewody kanalizacyjne powinny być układane w kierunkach prostopadłych i równoległych do najbliższych ścian. Jeśli instalacja kanalizacyjna jest wykonywana jako prefabrykowana to dopuszcza się prowadzenie przewodów kanalizacyjnych z innymi przewodami w węzłach sanitarnych. Zabrania się prowadzenia przewodów kanalizacyjnych nad przewodami

gazowymi i elektrycznymi.

Podejścia do przyborów sanitarnych i wpustów podłogowych mogą być prowadzone oddzielnie lub mogą łączyć się dla kilku przyborów, pod warunkiem utrzymania szczelności zamknięć wodnych.

Średnice podejść należy przyjmować nie mniejsze od średnicy wylotów z przyborów sanitarnych.

Do miski ustępowej należy stosować oddzielne podejście i włączyć do trójnika umieszczonego najniżej w pionie na danej kondygnacji. Dopuszcza się podłączanie pozostałych przyborów na danej

kondygnacji wspólnym podejściem włączonym do trójnika na pionie, położonym o 0,7 m poniżej posadzki danej kondygnacji.

Przewody spustowe (piony).

Piony ścieków bytowo-gospodarczych należy łączyć z przewodami odpływowymi instalacji kanalizacyjnych ścieków bytowo-gospodarczych lub ogólnospławnych.

Średnica części odpływowej pionu powinna być jednakowa na całej wysokości i nie powinna być mniejsza od największej średnicy podejścia do tego pionu.

Przewody odpływowe i podłączenia kanalizacyjne. Minimalne spadki przewodów odpływowych i podłączeń kanalizacji bytowo-gospodarczej lub ogólnospławnej powinny wynosić, w

zależności od średnicy:

- dla d=0,10 m - 2%

- dla d=0,15 m - 1,5%

- dla d=0,20 m - 1%

- dla d=0,25 m - 0,8%

- dla d=0,30 m - 0,67%

W przypadkach uzasadnionych obliczeniami lub przy zapewnieniu płukania przewodów można stosować spadki mniejsze niż wyżej wymienione.

Największe dopuszczalne spadki przewodów instalacji kanalizacyjnych jw. nie powinny przekraczać, w zależności od średnicy rur:

a) kamionkowych, betonowych i z tworzyw sztucznych:

15% dla d Ł 0,15 m

10% dla d = 0,20 m

8% dla d ł 0,25 m

b) żeliwnych:

40% dla d Ł 0,15 m

25% dla d ł 0,20 m

Dozwolone jest stosowanie na podłączeniach kanalizacyjnych przełomu pod warunkiem aby:

- punkt przełomu nie znajdował się pod jezdnią,

- spadek głównego przewodu odpływowego wynosił minimum 2%, a pozostałych przewodów odpływowych minimum 3%.

Dopuszcza się stosowanie na przewodach odpływowych uskoków (kaskad) pod warunkiem, aby przed uskokiem znajdował się czyszczak

Żeby pisać nie trzeba być pisarzem.... :D . Dosyć prosta robota, pod warunkiem że projekt nie jest zwalony (coś takiego, tyle forsy się płaci a ktoś olewa). U siebie sam projektowałem, sam wykonałem - ale cokolwiek mam doświadczenia. A co do tego w którą stronę kielich - spróbuj wlać wodę do butelki po odwróceniu lejka o 180 stopni.... :D :D

Przewody odpływowe i podłączenia kanalizacyjne. Minimalne spadki przewodów odpływowych i podłączeń kanalizacji bytowo-gospodarczej lub ogólnospławnej powinny wynosić, w

zależności od średnicy:

- dla d=0,15 m - 1,5%

U mnie jest właśnie ten przypadek....tylko, że ja nigdy nie pamiętam jak się przelicza te procenty na konkretne centymetry :-)

U mnie będzie właśnie fi 150 i długość ok. 10 m.

• 5 years później...