radomik 22.07.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Witam.i pytanko.jakie są zalecenia do wykonania kanalizacji wew.? (jakie spadki, jakie rury, gdzie kolana itd.). Proszę o porady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.07.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Wszystko masz w projekcie - spadki, długości rur, kolanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 24.07.2005 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 ...jeżeli to można nazwać projektem kanalizacji - na rzuty scian naniesiony przebieg kanalizacji z opisanymi spadkami. Wszystko. Bez opisów jakie rury, ile kolan itp. Czy 6,4% to 6,4cm/m ? Proszę o porady typowe dla hydraulika np. w którš stronę kielichy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 24.07.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 ...jeżeli to można nazwać projektem kanalizacji - na rzuty scian naniesiony przebieg kanalizacji z opisanymi spadkami. Wszystko. Bez opisów jakie rury, ile kolan itp. Czy 6,4% to 6,4cm/m ? Proszę o porady typowe dla hydraulika np. w którš stronę kielichy itd. kielichy chyba w górę , bo jak nazwa wskazuje jak kielich jest do dołu to się z niego wylewa ..... ja sam robiłem kanalizację pod chudziakiem, też nie miałem o tym pojęcia , bo hydraulikiem nie jestem , ale miałem w projekcie gdzie mają być rury , spadki mniej więcej zachowałem , co do przebiegu kolanek, redukcji itp. to już na gorąco metodą prób i błędów dopasowywałem, i jakoś wyszło, oglądał to potem kierownik budowy i powiedział że ok, można powiedzieć ze zrobiłem to powiedzmy mocno intuicyjnie i wyszło , ogólnie chyba prosta robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 24.07.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 jakie są zalecenia do wykonania kanalizacji wew.? (jakie spadki, jakie rury, gdzie kolana itd.). poszukaj Tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 25.07.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Ja właśnie w sobotę skończyłem układanie kanalizacji pod poziomem parteru i wylewanie nad tym pierwszej warstwy betonu. Z forum, rozmów z fachowcem-instalatorem i kierownikiem budowy przyjąłem nastepujące założenia: - spadek min. 2cm/m - główną rurę dałem 160 i zwiększyłem na niej spadek do ponad 3cm/m Gdybym wykonał kanalizację wg projektu to z kuchni wynosiłbym wodę wiadrem Ale nie narzekam - dostałem to, za co zapłaciłem. Aha - wylot z budynku mam jakieś 50cm poniżej poziomu gruntu w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
no_spam 25.07.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 projektantem i tak nie zostaniesz.ale ponizej sa ogólne wytyczne opracowane na podstawie PN.powinny Ci pomóc. przynajmniej w weryfikaji poprawnosci wykonania. podejście - przewód łączący przybór sanitarny lub urządzenie z przewodem spustowym lub przewodem odpływowym. przewód spustowy (pion) - przewód służący do odprowadzania ścieków z podejść kanalizacyjnych, rynien lub wpustów deszczowych do przewodu odpływowego. przewód odpływowy (poziom) - przewód służący do odprowadzenia ścieków z pionów do podłączenia kanalizacyjnego lub innego odbiornika. podłączenie kanalizacyjne (przykanalik) - przewód odprowadzający ścieki z nieruchomości do sieci kanalizacyjnej zewnętrznej lub innego odbiornika. Wymiarowanie podejść pojedynczych.Średnicę podejść należy dobierać w zależności od rodzaju przyboru sanitarnego.Pojedyncze podejścia do umywalek, zlewów i bidetów o średnicy 0,04 m nie powinny mieć więcej niż 3 zmiany kierunku trasy. Gdy warunek ten nie jest spełniony należy średnicę zwiększyć do 0,05 m. Długość podejścia (L) nie powinna przekraczać 3 m dla średnic 0,04 i 0,05 m oraz 5 m dla średnic 0,07 m (przy różnicy wysokości między syfonem a punktem podłączenia do pionu (H) mniejszej od 1 m) Przy większych długościach podejść (L) lub wartościach (H) od 1 do 3 m należy zwiększyć średnicę podejścia o jeden wymiar lub wykonać dodatkową wentylację Podejścia do misek ustępowych o średnicy 0,10 m, niewentylowane, nie mogą być oddalone od pionu więcej niż 1 m, zaś różnica wysokości (H) nie może przekraczać 3 m Minimalna średnica pionów wynosi 0,07 m, zaś pionów prowadzących ścieki z misek ustępowych 0,10 m. Minimalna średnica poziomów wynosi 0,10 m. Minimalna średnica przykanalików wynosi 0,15 m. Prowadzenie przewodów instalacji kanalizacyjnych - wymagania ogólne.Przewody kanalizacyjne na zewnątrz budynku powinny być, przy układaniu równoległym, prowadzone w odległości co najmniej:- 1,5 m od przewodów gazowych i wodociągowych,- 0,8 m od kabli energetycznych,- 0,5 m od kabli telekomunikacyjnych.Przewody kanalizacyjne wewnątrz budynku powinny być prowadzone po ścianach wewnętrznych lub w bruzdach ścian wewnętrznych. Piony umieszczone w bruzdach powinny mieć izolację powietrzną dookoła rury. W uzasadnionych przypadkach dopuszcza się prowadzenie przewodów po wewnętrznej stronie ścian zewnętrznych budynku.Wewnątrz budynku przewody kanalizacyjne powinny być układane w kierunkach prostopadłych i równoległych do najbliższych ścian. Jeśli instalacja kanalizacyjna jest wykonywana jako prefabrykowana to dopuszcza się prowadzenie przewodów kanalizacyjnych z innymi przewodami w węzłach sanitarnych. Zabrania się prowadzenia przewodów kanalizacyjnych nad przewodami gazowymi i elektrycznymi. Podejścia do przyborów sanitarnych i wpustów podłogowych mogą być prowadzone oddzielnie lub mogą łączyć się dla kilku przyborów, pod warunkiem utrzymania szczelności zamknięć wodnych.Średnice podejść należy przyjmować nie mniejsze od średnicy wylotów z przyborów sanitarnych. Do miski ustępowej należy stosować oddzielne podejście i włączyć do trójnika umieszczonego najniżej w pionie na danej kondygnacji. Dopuszcza się podłączanie pozostałych przyborów na danej kondygnacji wspólnym podejściem włączonym do trójnika na pionie, położonym o 0,7 m poniżej posadzki danej kondygnacji. Przewody spustowe (piony). Piony ścieków bytowo-gospodarczych należy łączyć z przewodami odpływowymi instalacji kanalizacyjnych ścieków bytowo-gospodarczych lub ogólnospławnych.Średnica części odpływowej pionu powinna być jednakowa na całej wysokości i nie powinna być mniejsza od największej średnicy podejścia do tego pionu. Przewody odpływowe i podłączenia kanalizacyjne. Minimalne spadki przewodów odpływowych i podłączeń kanalizacji bytowo-gospodarczej lub ogólnospławnej powinny wynosić, w zależności od średnicy:- dla d=0,10 m - 2%- dla d=0,15 m - 1,5%- dla d=0,20 m - 1%- dla d=0,25 m - 0,8%- dla d=0,30 m - 0,67%W przypadkach uzasadnionych obliczeniami lub przy zapewnieniu płukania przewodów można stosować spadki mniejsze niż wyżej wymienione. Największe dopuszczalne spadki przewodów instalacji kanalizacyjnych jw. nie powinny przekraczać, w zależności od średnicy rur:a) kamionkowych, betonowych i z tworzyw sztucznych:15% dla d Ł 0,15 m10% dla d = 0,20 m8% dla d ł 0,25 mb) żeliwnych:40% dla d Ł 0,15 m25% dla d ł 0,20 mDozwolone jest stosowanie na podłączeniach kanalizacyjnych przełomu pod warunkiem aby:- punkt przełomu nie znajdował się pod jezdnią,- spadek głównego przewodu odpływowego wynosił minimum 2%, a pozostałych przewodów odpływowych minimum 3%.Dopuszcza się stosowanie na przewodach odpływowych uskoków (kaskad) pod warunkiem, aby przed uskokiem znajdował się czyszczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 25.07.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Po tym wyczerpującym poście dodam tylko, że jak tylko się da to należy unikać stosowania kolanek 90 stopni w miejscach gdzie piony zamieniają się w poziomy. Dużo lepiej dać dwa kolanka po 45 stopni jedno za drugim - wtedy otrzymujemy łagodniejszy łuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 25.07.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Żeby pisać nie trzeba być pisarzem.... . Dosyć prosta robota, pod warunkiem że projekt nie jest zwalony (coś takiego, tyle forsy się płaci a ktoś olewa). U siebie sam projektowałem, sam wykonałem - ale cokolwiek mam doświadczenia. A co do tego w którą stronę kielich - spróbuj wlać wodę do butelki po odwróceniu lejka o 180 stopni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.07.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Przewody odpływowe i podłączenia kanalizacyjne. Minimalne spadki przewodów odpływowych i podłączeń kanalizacji bytowo-gospodarczej lub ogólnospławnej powinny wynosić, w zależności od średnicy: - dla d=0,15 m - 1,5% U mnie jest właśnie ten przypadek....tylko, że ja nigdy nie pamiętam jak się przelicza te procenty na konkretne centymetry U mnie będzie właśnie fi 150 i długość ok. 10 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 29.07.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Senser poszukaj postów o obliczeniach dotyczących spadku dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klucznik 29.07.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Senser poszukaj postów o obliczeniach dotyczących spadku dachu. jak widze dzis nikt nie podaje odpowiedzi na tacy oj Senser wyszukiwarka to dobra rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.07.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Senser poszukaj postów o obliczeniach dotyczących spadku dachu. sam se szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 30.07.2005 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2005 OK>spadki podawane w % to %/metr. A jeżeli spadek podany jest w stopniach? Czy kto się orientuje ile to cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 30.07.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2005 Wykonasz z pewnoscia, nic trudnego. A jedyne co potrzebujesz to: pilka do metalu (moze byc szlifierka katowa), pilnik, noz, ludwik, metr, marker, poziomica. tutaj duzo o tym bylo. => http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 03.08.2005 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 bardzo dziękuje wszystkim za porady. Zrobiłem małš próbę no i nie jest to co trudnego. Jak wsadziłem kolano to "na imię ojca i syna" nie wyjdzie już Dzięki. Na pewno przydadzš sie te wypowiedzi nie jednemu inwestorowi chcšcemu troche przytrzymać złotówek w kieszeni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 16.11.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Na jakiej wysokości wykonać wyjścia podejść ze ściany pod: umywalkę, zlewozmywak, zmywarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts