mar35 19.11.2002 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Dzien Dobry!Wybudowałem dom w stanie surowym z bloczków keramzyto-betonowych Fortis ( keramzyt + steropian ) Czy ktoś budowa już z czegoś takiego i jak mocował np. okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 19.11.2002 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Przepraszam,że zamiast odpowiedzi zadaję pytanie: czy ekipa która budowała była zwyczajna, czy jakaś specjalnie szkolona? Czy budowali na cienką spoinę czy zwykłą zaprawą, czy mieli kłopoty z cięciem bloczków? Pytam, bo też będziemy budować podobnie.Pozdrawiam zwolennika tej technologii ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar35 20.11.2002 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Witam!Ekipa była była zwyczajna, robili to pierwszy raz, kierownik nie miał żadnych zastrzeżeń. Wcześniej murowali z ytonga, więc mieli doświadczenie z kładzeniem na cienką zaprawę. U mnie tak własnie było murowane. Co do przycinania, to nie ma z tym zadnego problemu pod warunkiem że ekipa posiada "fleksa" z tarzą do betonu. ( dużego fleksa ) Jeżeli bedą to muraże z prawdziwego zdażenia to nie ma co zepsuć. Ja natomiast mam dalej problem co z tym mocowaniem później w takiej scianie. Jak będziesz miał więcej pytań to służę pomocą.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2002 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 wejdz na strone agagt.pl i prześlij problem to ci odpowiedzą ja tam się o wszystko pytałam ale mam do ciebie pytanie jak robiłeś nadproża bo mi kazali wylewać na budowie a dla majstów to ogromny problem Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 20.11.2002 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Jolu Producent podobnych bloczków "Pezam" (kreamzytobeton + wkładka styropianowa, podobne wymiary) oferuje nadproża w tej samej technologi. Wiem, bo planujemy budowac z tego materiału, wiecej informacji znajdziesz na stronie http://www.pezam.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar35 21.11.2002 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 No właśnie!Nadproża u mnie były z tego samego materiału aczkolwiek tylko w formie kształtek do zazbrojenia 4 prętami 8 mm. Bez żadnych perwersji. w to po prostu beton z betoniarki. Jak fachowcy których masz u siebie na budowie nie są "majstrami od gumowych dzwonków " to dadzą sobie radę bez problemu.Pozdrawiam i mam radę: nie wierz we wszystko co mówią fachowcy. To taka grupa ludzi która patrzy jak dużo zarobić a mało się narobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2002 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 czy to jest coS dobrego, czy ktoś z tego budował czy to się inaczej nazywa FELCO bo to jest z popiołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 czy ktoś mieszka w domu z Fortisa czy jest on naprawde taki ciepły i czy przepuszcza parę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2002 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2002 ciepły to on jest ale jak przez styropian przejdzie para Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 09.12.2002 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 I znowu te bajki o oddychaniu ścian.do wentylacji potrzebna jest instalacja wentylacyjna a nie przepychanie pary na siłę przez ścianę . za jakiś czas w projekcie budynku będzie wymagana instalacja wentylacyjna ( wywiewno nawiewna ) , kiedyś w domach nie było nawet kominów ( kurna chata) i dym wydostawał się otworami przy dachu . Na skutek ewolucji i rozwoju cywilizacji wymyślono kominy.to samo się stanie z wentylacją .Domy szkieletowe wcale nie przepuszczją pary , ściany od wewnątrz są hermetycznie szczelne za sprawą folii i nikt się tym nie podnieca . po prostu do usunięcdia nadmiaru wilgoci musi być wentylacja i już. sam mieszkam w domu z fortisa i wcale nie wnikam jak ta ściana oddycha bo od tego jest wentylacja . wydaje mi się że trzeba stosować naprostsze i najwłaściwsze rozwiązania .przecież instalacja elektryczna w domu zbudowana jest z przewodów a nie z korytek wypełnionych słoną wodą ( też by działało , ale po co ? )Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2002 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 widziałem Fortisa na stronach WWW dostałem ulotkę a czy jest ktoś kto z niego wybudował w okolicy Tczewa Bogdan chętnie bym podjechał pogawędzić Bogdan z Tczewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackowski 09.12.2002 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Do piotrek:A wiesz ze cie popieram masz w 100% racje ale co niektorzy o tym zapominaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar35 10.12.2002 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Do Piotrek.Witam. Wreszcie ktoś kto mieszka w Fortisie. Powtórzę swoje pytanie z początku. Jak mocowałeś w tym materiale np. okna? Na jakie dyble i jak to się wszystko trzyma? U mnie wczoraj mocowali bramę garażową na zwykłe dyble i efekt był taki że zaczęły wychodzić ze ściany. Pogoniłem towarzystwo i mocowali jeszcze raz. Bardzo proszę o odpowiedź na te pytania. Pozdrawiam.Ps. Co do wentylacji i przenikania ścian to święta racja. Ludzie zapominaja że nie da się mieszkać w "termosie" Musi być wentylacja i nie da się oszczędzać w tak idiotyczny sposób jak to niektórzy robią, czyli szczelne okna i ogzrzewanie na zero. Po takich zabiegach zamiast na grzyby do lasu to idą je zbierać w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 11.12.2002 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Jeśli chodzi o okna to ja kupiłem bloczki fortis te grubsze co od środka mają 8cm ściankę keramzytową , i do tej ścianki przykręciłem okna , ponieważ standardowe blaszki do okien były zbyt krótkie musiałem je przedłużyć ( kawałkami takich samych blaszek -całość razem znitowałem )Jeśli chodzi o wentylację to mam wszędzie kanały wentylacyjne wywiewne ( trochę dmucha ale absolutnie żadnej wilgoci , nawet pierwszej zimy ) , mam też kanały nawiewne ( latem będę tym chłodził dom )Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar35 12.12.2002 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Dziękuję za odpowiedź.Mam pytanie. Jak zrobiłeś instalację nawiewną? skąd czerpałeś powietrze itd. Chciałbym to samo zrobić u siebie a nie wiem jak.wywiewną już posiadam.I jeszcze jedno, jak sie mieszka w Fortisie? Czy jest faktycznie taki ciepły jak to jest napisane na ulotce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts