MartaL 23.07.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Mam w projekcie dach dwuspadowy o kącie nachylenia 22 stopnie z dwoma kominami bez okien. Zastanawiam się jaki dach będzie najtańszy: dachówka cementowa, blacha czy papa bitumiczna. Nie chodzi mi o cene pokrycia dachowego. To sobie mogę sprawdzic w składzie budowlanym , ale całkowitego dachu: więżby, folii, deskowania, dodatkowych elementów wykończeniowych wokół komina itp... Może ktoś robił takie obliczenia dla swojego domu i mógłby się podzielić informacjami. Zasięgaliśmy jezyka u różnych osób (architekt, potencjalny kierownik budowy, wykonawca) i każdy twierdzi co innego nie podając konkretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.07.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Nie podam ci w złotych, ale pewne przemyślenia: Im lżejsze pokrycie tym mniej drewna na więźbę. Jednak na takim dachu nie poozysz już nigdy nic innego (cięższego). Jeśli papa lub gont bitumiczny (które wychodzą tanio) to doliczysz do kosztów deskowanie lub płytę OSB. Jesli dach masz wylizony na ciężką dachówkę to chcąc odliczyć trochę drewna trzeba by go przekonstruować, a to też generuje koszty. Tanie rozwiązania są tanie ale na krótko. Ich żywotność jest niższa przez co w efekcie masz w planie wymianę lub konserwację dachu, to też koszty. Ogólnie - przeliczając więźbę na mniejsze przekroje ponosisz koszty, do tego dojdzie Ci deskowanie. W efekcie wynik może być zbliżony do zera. Koszt gonta lub papy wyjdzie taniej, ale kosztem mniejszej trwałości. Jeśli będziesz kalkulować koszty samego poszycia dachu to nie sugeruj się nigdy ceną elementów podstawowych - prawdziwe koszty denerują dodatki (gąsiory, obróbki itp.). Nigdy nie opieraj się na wyliczeniach jednej firmy (tym bardziej, jeśli będzie liczyć, że będziesz ich klientem). Trafiają się takie które zaniżają koszty, bo potem i tak klient zapłaci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 23.07.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 Mam w projekcie dach dwuspadowy o kącie nachylenia 22 stopnie z dwoma kominami bez okien. Zastanawiam się jaki dach będzie najtańszy: Nie każda dachówka nadaje się do tak malego kąta nachylenia, nie znam dobrze tematu ale tutaj coś o tym było; http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=733438&highlight=#733438 Najtańszy będzie chyba blacha/blachodachowka biorąc pod uwagę, że dach jest prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.07.2005 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 wydaje mi sie , ale zaznaczam , ze nie liczone najtaniej bedzie gont bitumiczny , ale z deskowaniem plyta OSB jest napewno duzo drozszatu oszczednosc wyjdzie w drzewie na wiezbe (tak jak wyzej ktorys z panow napisal)jest jeszcze ondulina , ale do niej dodatki z blachy itd moga podrozyc sprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwp 23.07.2005 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2005 SKŁANIAŁ BYM SIĘ DO ONDULINY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.07.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 SKŁANIAŁ BYM SIĘ DO ONDULINY Widziałem ondulinę po kilku latach - wygląda szkaradnie. Podobno teraz jest lepsza, ale nie wiem tego na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 24.07.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Mam podobne zdanie o ondulinie, wygląda fatalnie.Trzeba tutaj wziąć pod uwagę że mówimy o dachu 22 stopnie, przy takim kącie napewno będzie zalegał śnieg bałbym się, że ondulinę pokrzywi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 24.07.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Jeżeli masz dach, prosty bez udziwnień i innych upiększeń to tylko dachówka, dlaczego?- spokój na lata,- efekt -super,- przy prostym dachu - porównywalne koszty do innego pokrycia,- robocina - no może troszkę drożej , ale coś za coś,W projekcie masz napisane, jaki rodzaj pokrycia, jaka więźba, zabierz papiery pod pachę, do hurtowni z materiałami i niech ci policzą ile będzie kosztować cię cała impreza, ceny robocizny też znają, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 24.07.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Moim zdaniem dachówka cementowa (22 stopnie powinno wystarczyć), ale lepiej sprawdzić. Cementowa nie jest droga, robocizna też będzie tania bo dach nieskomplikowany. Natomiast przy blachodachówkach trzeba doliczyć deskowanie. Jest też blachodachówka samonośna chyba REGOLA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 24.07.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Od ubiegłego lata blachodachówka potaniała o kilkanascie %. I to jest chyba najtańsze rozwiązanie (widziałem na plakacie po 18,60zł/m2). Na więźbie raczej nie da się zaoszczędzić, bo ma wytrzymać ekstremalny wiatr i obciążenie śniegiem w sumie około 200kg, różnica pomiędzy pokryciem lekkim (blacha) i ciężkim (dachówka) to tylko 30kg, czyli 15% co pewnie mieści się w dokładności obliczeń dla materiałów drewnianych. Gont wychodzi najdrożej, bo trzeba dać pod niego pełne deskowanie lub łytę OSB w cenie ponad 20zł/m2. Dobrze jeśli kominy wychodzą w kalenicy. Wtedy obróbka blacharska jest najprostsza i najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 25.07.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Najtańsza będzie ondulina - nie jest taka brzydka, ale najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazarek 25.07.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 SKŁANIAŁ BYM SIĘ DO ONDULINY Widziałem ondulinę po kilku latach - wygląda szkaradnie. Podobno teraz jest lepsza, ale nie wiem tego na pewno. Mówisz o goncie bitumicznym firmy Onduline czy o falistym pokryciu również tej firmy? Jeśli o pierwszym, to grubo się mylisz. Mam dwa domy pokryte gontem bitumicznym i wyglądają bardzo dobrze. Pozdrawiam, Bazarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 25.07.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 W muratorze jest takie porównanie dla dachu dwuspadowego o spadku 40 ,najtaniej jeśli chodzi o całkowity koszt wychodzi: bitumiczne płyty faliste potem blachodachówka i dachówka bitumiczna (mówię o koszcie z robocizną ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.07.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 SKŁANIAŁ BYM SIĘ DO ONDULINY Widziałem ondulinę po kilku latach - wygląda szkaradnie. Podobno teraz jest lepsza, ale nie wiem tego na pewno. Mówisz o goncie bitumicznym firmy Onduline czy o falistym pokryciu również tej firmy? Jeśli o pierwszym, to grubo się mylisz. Mam dwa domy pokryte gontem bitumicznym i wyglądają bardzo dobrze. Pozdrawiam, Bazarek Mówię o tych falistych płytach. Robią się na nich piękne zacieki, robią się brudnobure itp. Jak ktoś chce to przyniosę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaL 26.07.2005 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 W dodatku do "Ładnego domu" o dachach wyczytałam, że przy kącie nachylenia poniżej 30 stopni trzeba robić deskowanie pod dachówki i wstępne krycie papą. Podobno śnieg dłużej zalega. Czyli deskowanie i tak nas nie ominie niezależnie od typu pokrycia. Piszą również, że nie każda dachówka się nadaje na mały spadek dachu. Podobno jakoś inaczej wiatr podwiewa.Chyba że to czysto teoretyczna informacja.Chyba jednak nie zaryzykowałabym wbrew zaleceniom producenta kłaść pokrycia.Teraz moda na dachy bardziej strome, ale może ktoś ma dom z dachem o mniejszym kącie nachylenia i wie jak się jego pokrycie sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts