Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mozna zbudowac na 4 arach?

Recommended Posts

znacie jakies sensowne projekty domow (z garazem, najlepiej na 2 auta!), ktore jest SENS budowac na dzialeczce 4 ary- 20x20m?

zastanawiam sie nad zakupem takiej bo jest w super okolicy tylko sa tam lekko nienormalne ceny

:( i na wieksza raczej nie starczy (no chyba ze bez budowania) :cry: :cry:

pozdrawiam,

peez

jesli mozecie przeslijcie linki do projektow

zbudujesz spokojnie, nie będzie to rozłożysta willa w parterze a raczej parter z użytkowym poddaszem w zwartej bryle, tanio, ciepło i dobrze.

a jeśli chodzi o działkę to wolałbym mniejszą i w lepszej lokalizacji (wg. własnych kryteriów) niż np. codzienne wycieczki dom -praca po 40 km w jedną stronę !

zastanawiam sie nad zakupem takiej bo jest w super okolicy tylko sa tam lekko nienormalne ceny

Ciekawa jestem gdzie znalazłeś tę działkę jesli można spytać -czyżby na Woli? :D :wink: :wink:

Ja mam działkę niewiele większą, bo 5 arów (nie na Woli) - prostokątną, ale mój projekt jest indywidualny.

Podpisuję się pod tym co napisał Carrrlos:

a jeśli chodzi o działkę to wolałbym mniejszą i w lepszej lokalizacji (wg. własnych kryteriów) niż np. codzienne wycieczki dom -praca po 40 km w jedną stronę !

Ciekawa jestem gdzie znalazłeś tę działkę jesli można spytać -czyżby na Woli?

prawie ze strzal w dziesiatke - miedzy mydlnikami, a bronowicami

(dla niezorientowanych w temacie: ceny na Woli (Justowskiej) w Krakowie 80-100 tys/ ar) :lol: 8)

pozdrawiam,

peez

ps moze w twojej okolicy jest cos ciekawego do kupienia bo na tamta jeszcze sie nie zdecydowalem

Ciekawa jestem gdzie znalazłeś tę działkę jesli można spytać -czyżby na Woli?

prawie ze strzal w dziesiatke - miedzy mydlnikami, a bronowicami

(dla niezorientowanych w temacie: ceny na Woli (Justowskiej) w Krakowie 80-100 tys/ ar) :lol: 8)

pozdrawiam,

peez

ps moze w twojej okolicy jest cos ciekawego do kupienia bo na tamta jeszcze sie nie zdecydowalem

:o :o :o :o

Kurczaki, a może Ty masz tą działkę obok mnie??? :D :D :D

Odpuść sobie - na takiej działce to można zbodować co najwyżej 3 garaże!

Lepiej poszukaj trochę dłużej i znajdź większą działkę. Przecież będziesz musiał tam jakoś żyć! Skoro decydujesz sie na budowę domu to chyba po to, że by podwyższyć standard życia swojego i rodziny. Pomyśl: jaka to fajna działka, na której nie mogą swobodnie pobawić się twoje dzieci! Takie jest moje zdanie.

Gość M@riusz_Radom

Niektórym to się chyba, za przeproszeniem, w głowach poprzewracało..

Skoro kogoś nie stać na to, aby zakupić sobie kilka H to pewnie nie będzie go też stać na to aby postawić willę na tych hektarach. A jakoś tak głupio wydać całą kasę kredyt za zakup ziemi i pozostać bez grosza na budowę.

Chyba, że ktoś planuje wybudowanie rozległych ziemianek - wtedy niech idzie za radą Dominika.

PS : Jeśli pasuje Ci okolica to bierz tę działkę. Co jak co, ale na 20 x 20 postawisz fajny domek i jeszcze Ci kawałek ogródka zostanie.

80/100 tys za ar ?

Manhattan czy chochlik?

taka prawda, w tamtej okolicy najtansze co widzialem kosztowalo "tylko" 45 tys/ar ale mialo sporo minusow, oczywiscie takie cena nie sa w calym k-wie tylko w tej jednej jego czesci, no ale pokazywac sie tam bez lexusa to obciach :lol: :wink:

(dlatego jeżdżę tam jak muszę bo mój "cadillac" kiepsko pasuje do tamtego krajobrazu)

Kurczaki, a może Ty masz tą działkę obok mnie???

przypuszczam ze domek masz w okolicy ul. na blonie??!

jesli wiele sie nie myle stuknij jesli mozesz jak mieszka Ci sie w tej okolicy, jakie sa teraz widoczne minusy (czy aby grunt nie jest zbyt wilgotny od Rudawy, itp). ewentualnie plusy ktorych moglem jeszcze nie dostrzec.

pozdrówka

peez

Niektórym to się chyba, za przeproszeniem, w głowach poprzewracało..

Skoro kogoś nie stać na to, aby zakupić sobie kilka H to pewnie nie będzie go też stać na to aby postawić willę na tych hektarach. A jakoś tak głupio wydać całą kasę

PS : Co jak co, ale na 20 x 20 postawisz fajny domek i jeszcze Ci kawałek ogródka zostanie.

Co do poprzewracania w głowie - a i owszem - poprzewracało się - na pewno na tyle, żeby nie kupić sobie działki 4 ary!

Nie wiem czy to tak trudno zauważyć (widocznie tym, którym się nie poprzewracało trudno), że pomiędzy 4 arami, a hektarami (nawiasem mówiąć - ha) jest dość duża rozbieżność i można za te same pieniądze kupić trochę większą działkę, ale byc może wymaga to trochę zachodu albo poszukiwań w innej lokalizacji.

Nota bene- równiez uważam, że głupio wydać kasę na malutką działkę, postawić na niej wspaniały dom i gdy się okaże, że owe 400m2 to faktycznie za mało do komfortowego życia, mieć ogromne problemy ze sprzedażą lub sprzedać znacznie poniżej wartości. Polecam lekturę całego tematu, z którego jasno wynika, że dzielnica o której mowa to Wola Justowska i śmiem twierdzić, że jest to raczej ekskluzywna część miasta, a co za tym idzie ceny ziemi są horendalne.

Czemu uważam, że 400m2 to za mało? Primo: zazwyczaj ludzie chcą mieć przy domu ogród, a nie kawałek ogródka, jak słusznie zauważył Mariusz_Radom, bo na takiej działce nic więcej się nie zmieści; secundo:polecam lekturę tematów o sąsiadach :wink: Tam widać wyrażnie zalety większych działek . :wink:

poszukaj np. tu http://nowydom.onet.pl

Zwykle, mając ograniczone środki, jest dylemat czy budować na większej działce trochę dalej od centrum większego miasta i zwykle bez wszystkich mediów, czy też budować na małej działce ale np. w mieście.

Osobiście wybrałem wariant pierwszy. Gdybym miał budować na 400 m to wolałbym zostać w obecnym 83 m mieszkaniu w bloku. Ale oczywiście jest to tylko mój punkt widzenia.

Według mnie musisz szukać budynku o prostej bryle (dom typu dworek na tej działce nie będzie dobrze wyglądał). Nie powinien to być chyba dom parterowy a raczej z poddaszem użytkowym i piwnicą (garaż, pom. gospodarcze)

Kurczaki, a może Ty masz tą działkę obok mnie???

przypuszczam ze domek masz w okolicy ul. na blonie??!

jesli wiele sie nie myle stuknij jesli mozesz jak mieszka Ci sie w tej okolicy, jakie sa teraz widoczne minusy (czy aby grunt nie jest zbyt wilgotny od Rudawy, itp). ewentualnie plusy ktorych moglem jeszcze nie dostrzec.

pozdrówka

peez

Peez,

wysłałam Ci wiadomość na priv.

• 2 weeks później...

dałem sobie spokój z budową na 4 arach;

zakupiłem działkę 8,5 ara w fajnej okolicy (oczywiście nie na Woli ale do Woli mam aż 200metrów a cena duuuuuuzo niższa niż tam);

teraz "tylko" trzeba coś zarobić na resztę, ale było nie było grilla mam gdzie już zrobić :wink: :wink:

(i obawiam się że tylko na to narazie wystarczy mi funduszy :cry: )

pozdrawiam

• 3 weeks później...