Majka 19.11.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Problem jest następujący: 1. Korzystamy z ulgi budowlanej /b. dużej - odliczenia od dochodu/. 2. Wzieliśmy kredyt i musimy zasiedlić dom do grudnia /mieszkamy/ 3. Mamy jeszcze dużo pracy związanej z domem - tynkowanie ścian zewnętrznych, ocieplenie dachu, taras itp. 3 W przyszłym roku odbiór domów będzie się wiązał z obowiązkową wizytacją nadzoru i płaceniem haraczu - a tego chcemy uniknąć. Szukamy "Salomonowego" wyjścia. Może macie jakieś propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot 19.11.2002 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Przeczytaj dodatek specjalny do Gazety Prawnej z 7.10.2002 "Ulga budowlana po zmianach" Piszą tam, że w przypadku zasiedlania etapami nie można odliczać wydatków na tę część domu, która została przyjęta do użytkowania. Natomiast wydatki poniesione na wykończenie pomieszczeń nie oddanych do użytkowania można odliczać w ramach dużej ulgi. Tylko, że wtedy trzeba mieć decyzję o częściowym oddaniu do użytkowania ( tak twierdzi mój US). Proszę napisz coś więcej o tym haraczu, który ma wejść od przyszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.11.2002 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 No właśnie, jestem ciekawa czy można oddać część mieszkalną, a odliczać ocieplenie dachu czy tynkowanie zewn W przyszłym roku zamierzają / a może już to wprowadzili?!/ przymusić inwestorów do odbioru budynków przez nadzór budowlany. ponieważ będzie on musiał przyjechać na plac budowy, chcą za to kasę. I to sporo. Zwykłe odebranie /wszystko zgodne z projektem/ około 1000zł. Ale jeżeli wprowadzi się pewne zmiany / bez uzgodnień i aneksów do pozwolenia/, to mogą "samowolkę" zalegalizować za pewną opłatą My w sam raz zrobiliśmy pare zmian i nie zamierzamy za to płacić /zmiany - nie groźne dla konstrukcji, czy otoczenia / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot 19.11.2002 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Wydaje mi się że można ale najlepiej zapytaj w swoim Urzędzie Skarbowym, najlepiej na piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.11.2002 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Roma ma racje. Istnieje mozliwosc czesciowego odbioru udynku np. parteru i pwnic. Poddasze mozesz konczyc pozniej, podatek mozesz odliczac do wyczerpania limitu a potem poodasya nie koniecynie musisy odbierac. No bo po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 23.11.2002 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 Mój znajomy mieszka w domu po częściowym odbiorze w 1997r. ... i do dziś odlicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 24.11.2002 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2002 Majka ! Kup sobie piatkową Gazetę Prawną, jest tam wkładka o ulgach 2002/2003. Twój przypadek jest opisany dokladnie. Koniecznie kup dzis, bo jutro beda zwroty prasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.11.2002 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Dzięki, ale .... nie zdążyłam Może przyślą ze zwrotowni. U nas na wsi nie mamy internetu, więc w weekendy nie zaglądam. pozdrawiam serdecznie Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 25.11.2002 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Majka, we środę (27) będzie płyta z podatkami i wszelkimi zmianami w Gazecie Prawnej. Tę napewno zdążysz kupić Chorobcio, reklamuję za darmo GP, kto to widział Dużo korzystam równiez z portalu Rzeczpospolitej, po wejściu do niej wchodzę na "serwis prawny" i tam juz mam mnóstwo informacji. Lubię opracowania Lewandowskiej. No nie, znów darmowa reklama. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts