Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanaliza vs Oczyszczalnia

Recommended Posts

Witam w mojej gminie będzie w przyszłym roku kanalizacja.

Ja jednak zastanawiam się czy nie warto kupić przydomową oczyszczalnię scieków.

Czy ktoś z Was robił analizy jak długi jest okres zwrotu takiej inwestycji?

Czy ona wogóle ma sens?

Narazie jest nas dwójka ( moja żona i ja), planujemy 2 dzieci.

W tym roku i tak nie zdołamy się wprowadzić.

Pozdrawiam

Olek

Witam w mojej gminie będzie w przyszłym roku

W tym roku i tak nie zdołamy się wprowadzić.

nie ma sie nad czym zastanawiać. kanalizacja.

No nie wiem. Może podasz jakieś argumenty?

U mnie budują kanalizację, jest już projekt pozwolenie, itd, chociaż nie wiadomo, kiedy będzie gotowa. Mimo to zakładam oczyszczalnię, a jak będzie już kanalizacja to nie zamierzam się do niej przyłączać.

Właśnie jestem w trakcie budowy oczyszczalni z drenarzem rozsączającym,bo nie wiadomo kiedy będzie kanaliza.Ale kiedyś będzie.Czy ktoś wie czy jest obowiązek podłączania się do kanalizacji pomimo tego że już ma się swoją przydomową?Czy są jakieś przepisy które to regulują?Czy te nasze oczyszczalnie wcześniej czy później nie okażą się chybioną inwestycją?

nie ma sie nad czym zastanawiać. kanalizacja.

No nie wiem. Może podasz jakieś argumenty?

wygoda, wygoda i jeszcze raz wygoda.

mam swobode zagospodarowanie podwórka.

zadnych problemów z odprowadzeniem scieków.

i tak z POŚ musisz raz na jakis czas opróznac.

poza tym warto sie dowiedzec czy gmina nie "przymusi" Ciebie kiedyś do podłaczenia.

u mnie na działce (wakcyjna) była taka sytuacja.

wszyscy mieli "szamba"

załozyli kanalizacje.

ale nie wszyscy sie podłaczyli. ( co oni sie bedą podłączali jak szmbo bez dna :evil: i na dodatek stoi w piasku... )

gmina dała wszstkim 3 lata na podłaczenie. tzn przez ten czas mozna było nieodpłatnie ( tylko transport ) wlewac szambo bezposrednio do zlewni przy oczyszczalni. potem zamkneli ( taka była umowa ).

nie było przebacz...

bo nawet wszyscy mieszkancy sie zjednoczyli i sami zgłaszli cwaniaków co wylewali do lasu.

efekt.

musieli sie podłaczyć. ale zamiast pierwotnej ceny 2000zł. musieli płacić 7000zł :lol:

jeszcze jedno.

zalezy jaki bedziesz miał system rozliczenia scieków.

czy od "głowy" czy od zuzytej wody.

jezeli od zuzytej wody... pomysl nad zagospodarowaniem deszczówki.......

Warto byłoby przejechać się w okolice gdzie jest dużo oczyszczalni - unosi się tam taki specyficzny smrodek. Może wynika to z niewłaściwego wykonania oczyszczalni.

Mam oczyszczalnie i zadnego smrodku niema :)

O jakich kwotach mówisz, podaj przykłady.

Przy montażu wodomiaru odzielny na ogród /woda do podlewania/.Czyli ilośc scieków już maleje.

Scieki kosztuja praktycznie tyle samo ile woda.No moze ciutke mniej.

Ale roznica w cenie jest minimalna

Nie wiem dokladnie jak jest u mnie

Ale cena w Sosnowcu jest taka

Cena za wode - 3,75/m3

Cena za scieki - 4,22/m3

Otoz wlasnie. W mojej rodzinie zuzycie wody siega 25 m szesc na miesiac. Razy 4 zety, to daje 100,- Pln miesiecznie za same scieki. Dlatego wole oczyszczalnie. Uwaga: Zalezy to od rodzaju gruntu. W gliniastym moze byc problem, wtedy lepsza kanaliza.

I nie przesadzajmy - wizyta szambiarki 1 x na 18 -24 miesiace wystarczy. Trzeba wybrac gówienne osady i tyle.

Ścieki liczone są tak jak zużyta woda, więc myjąc samochód lub podlewając ogródek płacisz także za odprowadzenie ścieków, mimo że idą w ziemię. U mnie m sześć. ścieków kosztuje ok. 3 zł. Tymczasem oczyszczalnię trzeba opróżniać jeśli dobrze pamiętam co pół roku, więc koszt jest niewielki.

Z tego co wiem zmusic Cie mogą do podlaczenia do kanalizacji tylko w przypadku szamba. Jezeli masz POŚ to nie mają takiego prawa

powiedzmy, ze to prawda.

a jak zrobią tak, jak u mnie , ze zamkneli mozliwosc wylewania scieków.

co dalej z tym fantem robic ?

Jezeli masz POŚ to nie mają takiego prawa

(przeciez to rozwiazanie ekologiczne).

powiedzmy, ze ekologiczne :wink:

Proxy - mozesz napisac cos wiecej o tym "...zamknieciu mozliwosci wylewania sciekow.." - bo do konca nie rozumiem.

Oczywiscie POŚ moze byc też nieekologicznie - polak potrafi.

Bywa również tak ze ludzie buduja "szczelne" szamba bezodpływowe bez murowanego dna a na dodatek zachwycaja się jak to ponizej ich domostwa płynie górski strumyk z "krystalicznie" czysta wodą - uchowaj Boże mieszkać obok takich popaprańców.

Skoro ma być robiona kanalizacja, to nie ma sensu bawić się w oczyszczalnię. Masz szczęście, że będziesz miał już za rok, my na razie nie wiemy kiedy u nas...

Otoz z kilku przyczyn sie nie zgodze:

1/ Obiecanki cacanki - kanaliza moze powstac za 3 lata. Albo za 5 lat - i co wtedy? Dopoki nie ma kanalizy - nie nalezy urzędasom wierzyc.

2/ Koszty sciekow. Placenie za wode np. 7,- Pln, a 3.50,- Pln za metr, to chyba jest różnica?