Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komu udało się przejść do wspólnoty ... mieszkaniowej.

NOTO

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Niedawno, 2 miesiące temu wprowadziłam się z mężem do kamienicy ze Wspólnotą. I też średnia wieku to ok. 70 lat.

I teraz jest tak, że jesteśmy MY i ONI. Nie szkodzi, że należymy formalnie do Wspólnoty. Nic się nie liczy poza faktem, że mamy największe mieszkanie. I to dlatego jesteśmy udup...ni.

A..., byłabym zapomniała - remont był długi i ich męczył (stara kamienica- wymiana elektryki, hydraulika, dach, nawet fasada).

Teraz nawet się sobie nie kłaniamy na klatce, no chyba, żeby uznać za ukłon splunięcie za mną starej baby.

:-?

Na naszym osiedlu jest kilka bloków należących do wspólnot, resztą zarządza spółdzielnia (ja też mieszkam w bloku zarządzanym przez spółdzielnię). Jak się porówna wygląd tych bloków z zewnątrz i na klatkach to widać, że wspólnota to kiepski interes. Wspólnoty inwestują tylko w ogrodzenia, co zresztą irytuje, bo trzeba "fortece" omijać i nadkładać drogi do sklepu na przykład.

Wiecie dochodze do wniosku, ze wspolnota mieszkaniowa to w Polsce okazja do pokazania sasiadom jacy jestesmy czesto egoistyczni, zawistni i wredni. Mam przyklad swoich sasiadow. Pod moja nieobecnosc zdecydowali sie na przeprowadzenie remontu na dziwnych zasadach. Na remont piwnic przeznaczyli ponad 20 tysiecy. Bo oczywiscicie maja najwieksze piwnice i garaz.Wcale nie bylo takiej potrzeby! Co sami przyznali, a ze innym sasiadom leje sie z dachu po pokojach =to nie wzieli pod uwage. Bo ich to nie dotyczy. To jest dopiero. Byli oburzeni, ze nie zgodze sie na zadne kredyty jesli na pismie nie otrzymam od wszystkich zapewnienia, ze w ramach remontu poprawiony zostanie dach. Prawie nawrzeszeli na mnie, ze sie w tracam w nieswoje sprawy. Normalnie BETONY KOMUNISTYCZNE.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...
Wspólnota mieszkaniowa. Mam zastrzeżenia co do niej gdyż mieszkam w tak "urządzonym" osiedlu. Szczerze powiedziawszy nie jest dobrze gdyż dochodzą koszta związane ze stałą opłatą dodatkową na tzw. fundusze na jakiś cel. Co do napraw są spotkania z mieszkańcami na których jest wszystko ustalane, a oprócz tego jest rada nadzorcza składają ca się z 12 osób, w której mam zaszczyt zasiadac. A co do wieku na moim osiedlu to 60% ludzi młodych reszta to osoby w wieku podeszłym. :)

• 4 weeks później...

Rok temu wyprowadziłam się z bloku do własnego domku, gdzie przez około 6 lat działała wspólnota no i działa dalej, średnia wieku rzeczywiście coś ok 50 (ja jestem po 30) 90 mieszkań

ale ileż zdziałali:

- remont balkonów u wszystkich mieszkańców

- nowe okna na klatkach (7 klatek 4 piętra)

- nowe drzwi w klatkach z domofonami

- zrobiony nowy chodnik z kostki przed blokiem

- pomalowane piwnice na biało

- zmiana systemu grzewczego z rozdzielni juz nie pamiętam co ale coś drogiego i mniej opłat na ogrzewanie dzięki temu w kolejnych latach po wprowadzeniu pomierników ciepła (średnio 2 mies. nie płacenia czynszu!)

- remont elewacji całego bloku

- no i oczywiście koszenie trawy i sprzątanie czy odśnieżanie na bieżąco

Kolejność w poszczególnych latach taka jak pisałam

Wspólnota w powojskowym bloku w Kielcach

Naprawdę mój blok odstawał od innych z osiedla KSM,

no ale juz w nim nie mieszkam

pozdrawiam