Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Informacje ze spółdzielni.

NOTO

Recommended Posts

• 2 weeks później...

1.Generalnie należy zwrócić się do spółdzielni o kopie statutu(należy się każdemu członkowi)

2.kierować pismo do zarządu, czasem jak się napisze społdzielnia to może potrwać

3.tam powinno byc napisane ile zarząd ma czasu na rozpatrywanie wnisków, skarg. itp. w mojej społdzieni jest to 2 miesiace.

4. w terminie 2 miesięcy powinna przyjść odpowiedź

5. pózniej pisze się do rady nadzorczej jesli termin minał lub wyjasnienia są niesatysfakcjonujące

6. wszystko należy osobiście, najlepiej dac w sekretariacie spółdzielni wraz z pokwitowaniem na kserze

7. termin rozpatrzenia wniosku przez rade jest podany w statucie społdzielni( u mnie do 3 miesięcy)

8. jeśli wszysto upadnie, to obecnie wszedł przepis że każdy członek spółdzielni może brac udział w zebraniu przedstawicieli jako cichy obserwator bez prawa głosu

A to może pomóc

mozna skierować pismo o kalkulacje jako do pierwszej instancji do rady nadzorczej a później w trybie odwoławczym do zebrania przedstawicieli, a tak mozna poprosić kogoś o poruszenie sprawy na tym zebraniu a jednocześnie być obecny, ale osobiście nie wiem jak to może funkcjonować bo to nowość w prawie spółdzielczy

ale na początek prosze się zapoznać ze statutem

• 2 weeks później...
nie jestem prawnikiem tylko pisze co ja bym zrobil i co przeczytałem w gazetach i internecie. osobiście sam pisałem tyle pism do spółdzielni, że troche zaczynam się orientować, ale zawsze dobrze przeczytac o prawie pod adresem http://prawo-nieruchomosci.krn.pl/. pisma powinno pisac sie do zarzadu bo to on kieruje formalnie ale co spółdzielnia to coś zawsze nowego