Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyby w drzwiach

Jacobina

Recommended Posts

Mam dylemat i przydałaby mi się Wasza opinia.

Muszę wymienić drzwi wewnętrzne. Na razie tylko do łazienki, ale potem przyjdzie kolej na sypialnie i kuchnię.

Oczywiście wybór drzwi mnie rozłożył na łopatki i przez tydzień chodziłam jak potłuczona, bo sama nie wiedziałam co mam wybrać. Na dokładkę mojemu mężowi podobało się zupełnie co innego niż mi. Dzisiaj wreszcie osiągnęliśmy coś na wzór kompromisu - czyli oboje jesteśmy w stanie zaakceptować konkretny model drzwi. I tu zaczynają się schody.

Drzwi mają szyby - i to wcale nie małe, bo na całą wysokośc drzwi -przedzielone tylko szprosem. Rodzaj szyby oczywiscie mozemy sobie dowolnie wybrać. Tyle tylko, że obojgu nam spodobaly sie szyby mleczne. Mają one tę zaletę, że nawet w drzwiach od łazienki mogą byc od góry do dołu, bo w zasadzie nie prześwitują. W odległości 30 cm od szyby zanika nawet cień sylwetki. Żeby ktoś coś przez tę szybę zobaczył musiałabym to coś do tej szyby bezpośrednio przyłożyć.

No a teraz druga strona medalu. W przedpokoju stoi szafa wnękowa z suwanymi drzwiami. Drzwi wypełnione są lustrami. I mam takie niejasne wrażenie, że do tych luster bardziej pasowałyby szyby gładkie, przezroczyste , że lustra i szkło mleczne w jednym pomieszczeniu to o jeden grzyb w barszczu za dużo. Szyby gładkie tez są ładne, tyle tylko, że niestety widać przez nie dokładnie wszystko. A to oznacza, że musiałabym zrezygnować z tego modelu drzwi w łazience i wybrać zupełnie inny. I cała polka od nowa..... Drzwi z tego modelu tylko pelnych nie biorę w ogóle pod uwagę, bo po pierwsze nie podobaja mi się drzwi pełne a po drugie nie widać przez nie czy się pali światło w łazience, co jest strasznie upierdliwe.

No i co myślicie? Pasują mleczne szyby do drzwi lustrzanych czy będzie się to gryzło niemiłosiernie?

Ja tez zdecydowalam sie na drzwi przesklone od gory do dolu (takze do lazienki) z mlecznymi szybami. Powod pierwszy - bo mi sie takie najbardziej podobaly a to ja w kocu bede na nie patrzec dzien w dzien przez kilka ladnych lat a nie goscie :D, po drugie chcialam zeby utrzymany byl jeden styl i lad- a drzwi od lazienki i sypialni sa obok siebie i sa jakby swoim lustrzanym odbiciem.

A co do twojego problemu to jak stwierdzila moja przedmowczyni to tez jestem zdania iz spokojnie mozesz polaczyc lustro z takimi drzwiami.