mar35 19.11.2002 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Witam!Mam dylemat, czym kryć dach? Blacha czy dachówka?Co radzicie i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 19.11.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 poruszasz kolejny sondaż co lepsze święta Wielkiej nocy czy Boże narodzeniea tak na poważnie co lepsze fiat 126p czy mercedes s500według mnie nawet najgorsza dachówka jest lepsza od blachy ale koszty są odpowiednie wybór i tak należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.11.2002 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 mar35, temat był już wałkowany na Forum. Czy nie chce Ci się szukać czy masz wolniutkie łącze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 19.11.2002 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 to zależy od Twojego portfela i stopnia skomplikowania dachu.Poszperaj po forum a napewno znajdziesz lekturę na parę godzin czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 19.11.2002 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Jam mam blachodachówkę. Jest ok... Ale jak miałbym za co to napewno wybrałbym dachówkę cementową lub ceramiczną. Lepiej ceramiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar35 19.11.2002 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 No dobrze. Blacha. Ale jak to się ma do hałasu na poddaszu uzytkowym np. w czasie deszczu? Czy jest uciązliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 19.11.2002 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Ja również wybrałem blachodachówkę i jestem zadowolony. Wprawdzie jeszcze nie mieszkam ale przed wyborem pytałem znajomych i przy dobrym ociepleniu poddasza nie ma problemu z hałasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 19.11.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Czy ktoś z Was, panowie, policzył różnicę w cenie?Parę lat temu ceramika na dachu była droższa od blachy, aledziś chyba takich różnic juz nie ma?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 19.11.2002 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Różnica jest. U mnie przy dachu ok. 190 m2 różnica między dachówką ceramiczną a blachodachówką wyszła ok. 3000pln. Jeśli dach składał by się tylko z dachówek połaciowych nie byłoby takiej różnicy. Drogie są wszystkie dachówki wykończeniowe. Zależy to również od rodzaju dachu. U mnie dach dwuspadowy, bez lukarn to było mało odpadów blachy. Przy dachu wielopołaciowym, z lukarnami itd. różnica ta rzeczywiście może się zmniejszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Missia 20.11.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 U NAS blacha odpadła w przedbiegach - skomplikowany dach, kalkulacje na blachę wyszły drożej niż na dachówki Brasa. Przez przypadek poprosiliśmy o wycenĘ na dachówki ceramiczne Robena, dostaliśmy upust i mamy Robena w cenie Brasa, a wychodzi na to, że jest taniej od blachy. Robocizna przy ceramice jest najdroższa, od 20do 40 zł za 1m2 krycia. Droższa jest więżba przy ceramice niż w przypadku blachy - wymagane są większe przekroje. Te dodatki stanowią o większym koszcie dachu za ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 20.11.2002 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 My od samego początku zrezygnowaliśmy z blachy. Początkowo chcieliśmy Brassa ale dostaliśmy bardzo dobrą ofertę na dachówkę ceramiczną Creatona. Wyszło troszkę drożej od Brassa. Najlepiej jest mieć prosty dach czyli dwuspadowy bez lukarn - wtedy płaci się za robociznę mniej. My zapłaciliśmy za dach 290 m2 7500 zł (dach dwuspadowy + dwie małe lukarny). Czyli tak naprawdę to bardzo mało. A dach z ceramiką wygląda zabójczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.11.2002 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Jeśli masz odpowiednio większą "kasę" to tylko ceramika angobowana. Wtedy blacha nie musi "udawać" dachówki. jaka jest różnica w cenie? Tu sprawa jest skomplikowana i zależy od formy dachu. Ps. Praktyczna rada zachowaj na przyszłość odpowiedni zapas dachówek. Niestety bywają masywnie zbudowani kominiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Missia 21.11.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Za położenie 250m2 ceramiki na dachu zapłaciliśmy 4 500, + 1 200zł za obróbki balcharskie i założenienie rynien + 200zł dekarzowi od nas za cudowe wykończenie kominów. Wykorzystanie dachówek niemal idealne - budowlańcy troszczyli się o każdą sztukę jak o własną. W stosunku do wyliczeń zabrakło tylko 1/2 palety dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 21.11.2002 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Wiadomo każdy swój ogon, tj. dach chwali - musisz zdecydować sam i potem trzymać się tego pomysłu. Dlatego przejżyj dokładnie forum i sondy oraz raporty nt. m.in. w Muratorze - i porozmawiaj z doświadczonym kierownikiem budowy lub inspektorem nadzoru. Nic nie jest ani lepsze ani gorsze, jest za to cała masa ++++++++++ i -----------------.mironmk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar35 21.11.2002 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Dziękuję wszystkim za odpowiedź A swoją drogą to co t za dachówka za 4500 zł ? Jakaś tania bardzo.Mi mój dach tj. około 270 m2 wyceniono na kwoty od 21000 do 23000. Za dachówkę ze wszystkimi dodatkami, bez robocizny. Dachówka ceramiczna Wiekor. Natomiast balchodachówkę planja - regola na 21000 z wszystkimi dodatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.11.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 Najlepiej jest wykonać dach z paneli styropianowych firmy "thermodom" i pokryć betonową dachówką. Koszt jest podobny jak przy dachu ocieplanym wełną , ale wykonuje się dwie czynności mniej. Mianowicie nie wykonuje się wiatroizolacji oraz nie przybija się łat ( które trzeba impregnować). Najitotniejsze jest to, że dach po ułożeniu paneli nie przecieka.Zawsze posiada te same parametry izolacyjne,nie jest pożywką dla bakterii,jest paroprzepuszczalny i na koniec powiem ,iż wyklucza mostki termiczne na ścianach szczytowych i krokwiach(krokwie też są słabym mostkiem termicznym).W dachach tradycyjnych wiatroizolacja po 15,20 latach staje się niedrożna i to na skutek zakurzenia (przestrzeń między kontrłatami jest wentylowana).Koszty powstają przy stosowaniu dachówek krańcowych,gąsiorów,wszelkiego rodzaju obróbek.Jest to około 50%wszystkich kosztów dachu.Tak więc uwaga na dodatki.kier. bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Missia 22.11.2002 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 mar 354500zł - tyle to mnie robocizna przy tej dachówce kosztowała, że nie policzę tych skrzynek piwa, które poszły przez miesiąc roboty mojej ekipy. Ale wyszło super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 22.11.2002 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 On 2002-11-19 13:07, mar35 wrote: Witam! Mam dylemat, czym kryć dach? Blacha czy dachówka? Co radzicie i dlaczego Pokryj blachodachówką. Będziesz mieć dwa w jednym. Blacha jest na pewno tańsza. U mnie ekipa kończy za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts