Gość 20.01.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Dodam jeszcze że cena tego zestawu wynosi około 4,5 tys. zł i jest porównywalna do ceny kotła dwufunkcyjnego (Junkers, Vaillant, Viessman) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.01.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Mario - 80 litrów to bardzo mało zwłaszcz gdy masz tak małą moc kotła. Ja sam planuję co prawda 100-150l (cena i brak miejsca). Policz ile wody potrzebujesz do wanny. 100l to masz na dnie, po brzegi to ok.400 (średnia wanna), przy dużej może to być blisko 1000l. Niektóre 2-funkcyjne mają inną moc dla c.o. inną dla c.w.u. Nie wiem dokładnie jak to robią, ale wiem, że tak robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2002 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Dzięki za wyjaśnienia Frankai -zwróciłeś uwagę na coć czego sam nie opisałem grzejniki dolnozasilane - mam ich dokładnie połowę( na poddasze )i druga sprawa - cześć rur będzie o większych przekrojach przy wyjściu od kotła dlatego dzięki Waszym sugestom zastosuję kocioł 17-20kW a mając niższą temperaturę na kotle powinienem mieć przewymiarowane grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.01.2002 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 Brzoza - co do doboru temperatury nie znam się. Wiem, że w piecach miałowych reguluje się temperaturę (nadmuch powietrza do kotła). Jeżeli tak jest to uda Ci się utrzymać temperaturę zasilania. Co do przekroju rur i sposobu ich prowadzenia, to dochodzi ten opór hydrauliczny (czy jakoś inaczej), który może "popsuć" obliczenia. Dobór temperatury (jeżeli jest jakaś regulacja) zrób na podstawie tabeli korekcji, bo moc może się różnić o kilkanaście procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 20.01.2002 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 DO BRZOZY:nie wiem czy dobrze rozumiem te 2000W to jest suma mocy wszystkich twoich grzejników zainstalowanych na tym 170m2 twojego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 20.01.2002 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2002 nie doczytałem poniższych odpowiedzi 20000W to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2002 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Do Frankai i Wiarusa, dzięki za zainteresowanieGrzejniki 2000W mam zakupione i niezainstalowane próbuję dobrać odpowiedni kocioł ,planuję pompę ze sterownikiem a jednocześnie liczę, że uda mi się uzyskać grawitację dzięki obniżeniu kotłowni o 60 cm i dlatego przy ewentualnym braku prądu uderzenie gąrącej wody zamierzam skierować w grubsze przekroje rur.Roboty i zakup kotła planuję wkonać w końcówce kwietnia aby zasilić kasę zwrotem VATu.Do tej pory rozważałem dwa kotły: Zębiec i Ogniwo ( Biecz)solidnie wykonane, z dolnym spalaniem , ruchomym rusztem wodnymPrzebił ich póżniej kocioł z Tarnowskich Gór: cena, 1,5 raza grubsza blacha i 10-cio letnia gwarancją (minus brak ruchomego rusztu)Ostatnio instalator znalazł coś( w Wieliczce) o mocy pośredniej(między 15 a 20 kW) tj. 17kW i twierdzi, że ten ostatni bije pozostałe(jakaś nowość, z którą się do tej pory nie zetknął a cena zbliżona do Zębca i Ogniwa) Wiem tylko o nim, że ma zasyp z góry. Nie wiem, może to tylko bajer ale ma być na miarę Moderatora spalającego wszystko.Oporów nie potrafię sam wyliczyć: nie mam tabel i znam zasad.Czy ktoś z okolic Krakowa zetknął się z nowym kotłem, kórego nazwy niestety nie znam...Gdyby kocioł 17 kW "nie wyrabiał" z wymiennikiem ciepłej wody dodatkowo planuję przepływowy ogrzewacz wody gazowy ( z butli) lub elektryczny, co tym sądzicie...?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2002 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Do Frankai - moc tego kotła jest wystarczająca do podgrzania 80l wody ponieważ w kotłach jednofunkcyjnych woda jest podgrzewana w trybie ciągłym w wymienniku (przy doborze kotła nie dodaje się dodatkowej mocy na nagrzanie wody), natomiast w kotłach dwufunkcyjnych woda podgrzewana jest w systemie przepływowym a to powoduje że trzeba znacznie więcej KW na jej nagrzanie (i tu trzeba przewidzieć oprócz mocy na CO moc na CWU). Poza tym kąpiele w 400 litrowej wannie szybko doprowadzą Twój budżet do ruiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 23.01.2002 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Zapotrzebowanie na moc cieplną budynku oraz poszczególnych pomieszczeń, można wykonać przy pomocy programu OZC audytor. Także ten program poinformuje czy przewidywane grzejniki mają właściwą moc. Program można uzyskać za darmo. Tylko małe ale: zebrałem oferty na wykonanie instalacji od czterech wykonawców - wszyscy proponowali zainstalowanie kaloryferów o podobnej mocy grzejnej (różnice max. 5%), które to moce były prawie 2 razy większe od tych wyliczonych w programie. Jeden z zagadniętych instalatorów wytłumaczył mi, że: program oblicza wszystko na warunki teoretycznie ekstremalne. U mnie to było -22 stopnie. W takiej sytuacji cały układ piec - grzejniki, będzie pracował na maksymalnej wydajności tzn. bez przerwy. A co, gdy temperatura spadnie niżej? W górach to się zdarza. Pamiętam zimy, gdy w dzień było około -18, a w nocy spadało do -29. Wówczas dom będzie niedogrzany mimo nieprzerwanej pracy kotła c.o. Powiedział, że owszem zainstaluje mi grzejniki takie jak ja chcę, ale nie da mi gwarancji na zużycie gazu. Jeśli wezmę takie jak on poleca (prawie dwa razy większe), to gwarantuje mi, że średnie miesięczne zużycie gazu nie przekroczy mi w żadnym miesiącu 10-11 m3/dobę. Gwarancję dał na 5 lat. A poza tym koszt zakupu grzejników prawie dwa razy większych był tylko o 15 % większy. Lepiej mieć za duże grzejniki, niż za małe.Moc pieca do c.o. mam uzależnioną od tego, że będzie on dwufunkcyjny - 20 - 24 kW. Zapotrzebowanie budynku na ogrzewanie wynosi od 8 - 13 kW w zależności od tego czy brać pod uwagę wyniki obliczeń z programu, dane z projektu, czy doświadczenie instalatorów.Kupiłem grzejniki Kermi - ładne, w normalnej cenie, z gwarancją na 5 lat i jedyne dostepne na Polskim rynku jakie są produkowane w Niemczech.Nad kotłem jeszcze się zastanawiam - chyba będzie to Junkers Euromaxx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.01.2002 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Wojtek M. - duże grzejniki nie przeszkadzają mi jeżeli chodzi o cenę ale o estetykę tak. Nie dam 3 płyt, bo to grube i już nie tak wydajne, a z 2 o dużej mocy wyjdę daleko poza okna(tfu!). Ja będę miał kominek, więc mrozów (te parę godzin w nocy) się nie boję. Mario - jeżeli Ci wystarczy do kąpieli 80l to ok. Policzmy: 140 x 50 x 30 = 210l. Tyle ja potrzebuję. W takim wypadku kocioł grzeje wodę można rzecz przepływowo.Te 400l to było dla tych co się lubią pławić. Do dużej lub 2-osobowej wanny potrzeba 1000l. Ta informacja była dla innych - może są tu tacy z dużymi wannami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 może ktoś opisze dokładniej różnice pomiędzy piecami :jednofunkcyjnym i dwófunkcyjnym.Ja do tej pory byłem przekonany że jednofunkcyjny robi wodę tylko do CO a teraz czytam że może też pracować dla CWU- jak i z czym, no i który system lepszy.Widzę że Vismann nie jest tak popujarną marką , duzo piszecie o Junkersie !! dlaczego ??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 23.01.2002 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Może ktoś opisze dokładniej różnice pomiędzy piecami : jednofunkcyjnym a dwufunkcyjnym- gdzi który stosować ???Ja do tej pory byłem przekonany że jednofunkcyjny wytwaza tylko CO a teraz czytam że można go użyć di CWU - jak i z czym?Widzę że Vismann nie jest tak popularny , dużo piszecie o Junkersie - dlaczego ? , jest taki dobry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.01.2002 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Dwufunkcyjny grzeje wodę przepływowo. Jednofunkcyjny wyposażony w zawór trójdrożny, może podgrzewać wodę w zasobniku. Po prostu grzeje wodę w jednym obwodzie, a tylko przełącza mu się, że jest to c.o. lub c.w.u.Pewne piece są szerzej opisywane, bo bardziej popularne - produkuje się ich więcej, więc więcej osób je ma i o nich pisze. Znani wytwórcy robią pewne wynalazki i najpierw to jest tylko u nich, więc te piece są nowocześniejsze. Wspomniane marki charakteryzuje też większa bezwawaryjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazi 31.01.2002 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 A ja znalzłem na stonach:http://republika.pl/stal_plast/strony/xxx.htm...orientacyjnie podajemy, że w nowoczesnym budownictwie przy instalacjach c.o. pompowych z grzejnikami aluminiowymi lub stalowymi, zapotrzebowanie mocy na powierzchnie np. 120 m2 jest. ok. 10 kW... To już nie wiem, program liczy sobie, a każdy podaje inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 31.01.2002 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 Wiarus mogę wyjaśnić Ci po babsku różnicę między piecem jednofunkcyjnym a dwufunkcyjnym.Piec dwufunkcyjny - jak sie kąpiesz to żona nie myje naczyń, ogrzewanie działa normalniepiec jednofunkcyjny kupuje się z zasobnikiem / od 80 - 150 litrów przeważnie/ gdzie woda jest zawsze goraca i starcza Ci na kapiel w dwóch lazienkach i mycie garów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2002 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 Do Mario:Wiem, że to ogólne ale przy jakich ścianach i ociepleniu wyszło Ci 7,7 kW na 110m.kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.01.2002 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 Fazi - albo niech Ci projektant policzy, albo przyjmij szacunkowo 60-80W/m2. Jak widzisz dla 120m2 jest to 7.2-9.6kW, więc to co znalazłeś jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2002 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Liczyłem to dla ścian z suporka 600 na klej lambda =0,21 i ocieplenia 15 cm z wełny mineralnej lamb=0,039. "U" mniej więcej około 0,2. Ale niestety zrobiłem dwa duże błędy na szczęście na moją niekorzyść. Po pierwsze do kubatury zaliczyłem cały dom - również przestrzenie nieogrzewane- to błąd. Po drugie całą powierzchnie dachu - a trzeba tylko powierzchnię skosów i sufitu na poddaszu. Dlatego też muszę wprowadzić korekty i jeszcze raz obliczyć. Ale w związku z powyższym zapotrzebowanie ciepła powinno być jeszcze mniejsze. Mam zamiar trochę zmienić izolacje ścian zewnętrznych - na styropian i to 12 cm. Obliczę i zobaczę co z tego wyjdzie. Liczę wg sposobu podanego w ksiażce "Sami Budujemy Dom" Ronalda Meyera. Ale i Murator w ostatnim numerze podał sposób jak to zrobić. A tak na marginesie to trzeba chyba przyznać że producenci kotłów do C.O. nie nadążają za producentami materiałów budowlanych i izolacyjnych, bo naprawdę trudno jest znaleźć nie przewymiarowany piec do dobrze ocieplonego domu o powierzchni około 100 m2. I to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 01.02.2002 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 On 2002-01-20 00:02, Frankai wrote: Pamiętajcie o: - współczynnikach korekcji. Producent podaje moc przy określonej temperaturze. Jak w instalacji będzie niższa, to moc grzejnika się powiększa, jak wyższa to pomniejsza, - podejście od dołu (ładniej wygląda) pomniejsza moc grzejnika o np. 10%, więc trzeba dać większy. Wsp. korekcji od temp. sa wazne, natomiast dolne podlaczenie grzejnika (typu V) nie obniza mocy grzejnika - przypatrz sie jak jest zbudowany. Dodaje sie ok. 15% jesli zastosuje sie zawor termostatyczny, ok. 10 % ze wzgledu na usytuowanie (najlepiej pod oknem - wsp. rowny 1, jesli np. kolo drzwi to 1.1) oraz ze wzgledu na osloniecie (np. wystajacy parapet i odleglosc miedzy nim a grzejnikiem mniejsza niz 15cm - wsp. 1.1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.02.2002 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2002 Długi - co do obniżenia przez zawór, to się nie spotkałem. 10% było podawane kiedyś w Muratorze i jak będę miał czas to sprawdzę gdzie. Ważne też było, by nie pomylić zasilania z powrotem, bo to obniżało moc nawet o 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts