Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grunt w którym wystepują osiadania wtórne

Recommended Posts

jak poznać rodzaj gruntu?

no wiesz, niektórzy poswiecaja na to pięc lat studiów... ;)

Kogo o to pytać?

geotechnika

Was pytam a propos potrzeby sezonowania budowy?

Podobno samo sezonowanie zależy właśnie od rodzaju gruntu.

grunt w którym wystepują osiadania wtórne

sezonować mozna drewno.. ale budowe :-?

jak dla mnie piszesz zbyt enigmatycznie, i trudno mi Tobie pomóc.

ale z tego co zrozumiałem. :wink:

gruntu jako takiego raczej nie mozna poznac ot tak patrzac na ziemie ( przez trawe ) choc czasami to jest mozliwe szczególnie przy wyraznych formach geomorfologicznych np. po zlodowaceniach.

trzeba zrobić np wykop, odwiert i nastepnie na oko mozna rozpoznac, czy to piasek, żwir, gliny, iły... itp ( te rzeczy zazwyczaj mozna okreslić na oko, lub w reku ) dalsze parametry zazwyczaj juz sie okresla laboratoryjne ( wilgotnosć, kat tarcia wewetrznego, frakcje itp..... )

jezeli chodzi o "sezonowanie budowy"

pewnie masz na mysli osiadanie budynku ( np fundamenty, stan surowy, itp)

jezeli masz np piaski to zakłada sie ze osiadanie konczy sie wraz z wybudowaniem domu, i juz potem niewystepuje.

jezeli chodzi o gliny ( ale generalnie chodzi o grunty spoiste) osiadać budynek mozne nawet 100 lat. przyczym sa to bardzo niewielkie osiadania wciągu roku.

czasami tak jest ze przez 80 lat budynek stoi jak nowy a potem wciagu 5 lat potrafia sie pojawic spekania na palec... ale to szczególne przypadki :)

co rozumiesz przez "osiadanie wtórne"

Nie no Proxy,

zadziwiasz mnie. Taki piękny (powiedziałbym wręcz że łopatologiczny) wykład z fundamentowanie

:oops:

:wink:

Rozumiem, że Twoje zdziwinie budzi fakt, skąd wzięło się "to" w pytaniu :D

to tez.

ale zawsze jak sa takie pytania "znienacka" to szukam jakiegos podstepu. 8)

wiec wole sie zapytać znim napisze swoją "łopatologie" ;)

zebym nie odpowiadał na nie zadane pytanie.

o ludzie !!!!

pytanie zadane zostało pod wpływem impulsu i namowy kliku osób przy okazji innego wątku. Mam w nosi właściwą termonologię "osadzanie" czy "sezonowanie" przecież i tak mnie zrozumieliście!

Po rto tutaj jestem aby pytać, bo gdybym znała odpowiedzi na takie oto dziwne pytanka dotyczące spraw w których jestem laikiem nie byłabym forumowiczem. Co 1000 głow to nie jedna i przykro mi że zamiast pomagać skoro macie wiedzę w temacie wykorzystujecie swoją obecność tutaj do podsumowywania ludzi...

Mam w nosie właściwą termonologię "osadzanie" czy "sezonowanie" przecież i tak mnie zrozumieliście!

no cóż, jezeli tak to traktujesz to Twoja sprawa.

Ale chyba jest to logiczne, ze im bardziej sie postarasz zadając pytanie, dokładnie opisując zaistniały problem, tym lepiej mozna odpowiedzec na zadanie pytanie. Wiec nie rozumiem Twojego oburzenia. Przeciez Tobie powinno zalezeć na jak najlepszej odpoiwedzi, mi to nie jest potrzebne.

Po to tutaj jestem aby pytać, bo gdybym znała odpowiedzi na takie oto dziwne pytanka dotyczące spraw w których jestem laikiem nie byłabym forumowiczem.

Gdyby wszyscy tak traktowali to Forum to laikom odpowiadali by na pytania inni laicy.... i wtedy to by było Forum Lajkonika a nie Forum Muratora :wink: