Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na gruncie - styropian pod betonem ??

Recommended Posts

Przeczytałam właśnie artykuł w Muratorze 7/2005 o podłogach. Na stronie 28 jest rysunek "Podłoga na gruncie z ociepleniem pod płytą betonową".

Wynika z niego, że warstwy układają sie następująco:

- warstwa piasku

- styropian

- beton

- folia lub papa

- podkład podłogowy

- posadzka.

Bardzo mnie to zaciekawiło, bo we wszystkich innych rysunkach, które widziałam był zawsze na piasku "chudziak" a w tym przypadku jest styropian.

Czy to jest błąd czy inna opcja podłogi na gruncie ??

Przeczytałam właśnie artykuł w Muratorze 7/2005 o podłogach. Na stronie 28 jest rysunek "Podłoga na gruncie z ociepleniem pod płytą betonową".

Wynika z niego, że warstwy układają sie następująco:

- warstwa piasku

- styropian

- beton

- folia lub papa

- podkład podłogowy

- posadzka.

Bardzo mnie to zaciekawiło, bo we wszystkich innych rysunkach, które widziałam był zawsze na piasku "chudziak" a w tym przypadku jest styropian.

Czy to jest błąd czy inna opcja podłogi na gruncie ??

Witam forumowiczów ,

odpowiadając na tak postawione pytanie z całym szacunkiem dla autora tego artykułu ,pisząc takie bzdury wyrządza ogromną krzywdę tym, którzy uwierzą w taką kolejność poszczególnych warstw.

Nawet nie chce mi się polemizować z autorem bo szkoda mojego czsu.

Jak to powinno wyglądać znajdziecie Państwo szukając w wyszukiwarce słowo JASTRYCH

pozdrawiam Jan Zaremba

no to jeszcze ja:

wlasnie taki sposob robienia od zawsze mial majster co u mnie robi.

Z tego co mowi wynikalo ze kiedys tam (buduje od jakis 10-ciu lat) czyli pewnie wtedy, w wiekszosci projektow bylo napisane styro na piachu na to chudziak itd, i on sie tak nauczyl i tak robi wszystkim i nigdy nie mial problemow.

Ja po konsultacji z kierownikiem i po wyczytaniu wszystkiego co sie dalo na ten temat kazalem mu robic normalnie czyli na dol chudziak na to styro i oczywiscie tak mi zrobi. dla niego to bez roznicy....

Niemniej jednak jest on przekonany ze oba sposoby robienia sa dobre.

• 7 years później...
Styropian na gruncie pod chudziakiem? Dlaczego nie? Czytałem, że zjedzą go myszy, szczury i robale czy jakieś inne nieszczęście, zamoknie, zgnije, wyparuje? Panie rób pan "normalnie" bo tak :D. Co z biednymi posiadaczami płyt fundamentowych?. Mają duuużo jedzonka dla gryzoni pod podłogą. A tak poważnie, zdjęcia z ocieplenia podłogi w moim dzienniku budowy. Chudziak jest oddzielony od gruntu 20 cm. styro, na to kolejne 10cm. styropianu i właściwa posadzka. Czy pod podłogówką wystarczy 10 cm izolacji, moim zdaniem nie. Znam ludzi którzy mają tylko 3cm ocieplenia bo panowie murarze źle wykonali poziom 0. W mojej podłodze chudziak nie będzie chłodzony przez grunt i nie będzie problemu ze stratami ciepła. W skandynawii widziałem juz kilka domów z podłogą wykonaną w ten sposób. Jest tam duże "parcie" w stronę energooszczędności i myślę, że jest to właściwy kierunek:yes:. Pozdrawiam Edytowane przez artix1