joanka77 24.07.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Przeczytałam właśnie artykuł w Muratorze 7/2005 o podłogach. Na stronie 28 jest rysunek "Podłoga na gruncie z ociepleniem pod płytą betonową". Wynika z niego, że warstwy układają sie następująco: - warstwa piasku- styropian- beton - folia lub papa- podkład podłogowy - posadzka. Bardzo mnie to zaciekawiło, bo we wszystkich innych rysunkach, które widziałam był zawsze na piasku "chudziak" a w tym przypadku jest styropian. Czy to jest błąd czy inna opcja podłogi na gruncie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.07.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Ocieplenie może iść pod chudziakiem, ale z tego, co wiem tylko jeśli ma to być granulat keramzytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 24.07.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Jest to bez ró|nicy gdzie dajemy styropian, gdy| jest on higroskopijny, tylko jest to nie wygodne w kBadzeniu chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 24.07.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Przeczytałam właśnie artykuł w Muratorze 7/2005 o podłogach. Na stronie 28 jest rysunek "Podłoga na gruncie z ociepleniem pod płytą betonową". Wynika z niego, że warstwy układają sie następująco: - warstwa piasku - styropian - beton - folia lub papa - podkład podłogowy - posadzka. Bardzo mnie to zaciekawiło, bo we wszystkich innych rysunkach, które widziałam był zawsze na piasku "chudziak" a w tym przypadku jest styropian. Czy to jest błąd czy inna opcja podłogi na gruncie ?? Witam forumowiczów , odpowiadając na tak postawione pytanie z całym szacunkiem dla autora tego artykułu ,pisząc takie bzdury wyrządza ogromną krzywdę tym, którzy uwierzą w taką kolejność poszczególnych warstw. Nawet nie chce mi się polemizować z autorem bo szkoda mojego czsu. Jak to powinno wyglądać znajdziecie Państwo szukając w wyszukiwarce słowo JASTRYCH pozdrawiam Jan Zaremba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 25.07.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Obawiałbym się : 1) wilgoci w styropianie, 2) myszy i innych robaków co sobie norki i korytarze porobią.A jaka miałaby być korzyść ze styropianu pod chudziakiem, zamiast na nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 25.07.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 no to jeszcze ja: wlasnie taki sposob robienia od zawsze mial majster co u mnie robi. Z tego co mowi wynikalo ze kiedys tam (buduje od jakis 10-ciu lat) czyli pewnie wtedy, w wiekszosci projektow bylo napisane styro na piachu na to chudziak itd, i on sie tak nauczyl i tak robi wszystkim i nigdy nie mial problemow. Ja po konsultacji z kierownikiem i po wyczytaniu wszystkiego co sie dalo na ten temat kazalem mu robic normalnie czyli na dol chudziak na to styro i oczywiscie tak mi zrobi. dla niego to bez roznicy.... Niemniej jednak jest on przekonany ze oba sposoby robienia sa dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 21.02.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 myślę że warto by było odnowić ten temat.jak uwas to wyglądało? czy jest ktoś kto układał styropian pod chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 21.02.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) Styropian na gruncie pod chudziakiem? Dlaczego nie? Czytałem, że zjedzą go myszy, szczury i robale czy jakieś inne nieszczęście, zamoknie, zgnije, wyparuje? Panie rób pan "normalnie" bo tak . Co z biednymi posiadaczami płyt fundamentowych?. Mają duuużo jedzonka dla gryzoni pod podłogą. A tak poważnie, zdjęcia z ocieplenia podłogi w moim dzienniku budowy. Chudziak jest oddzielony od gruntu 20 cm. styro, na to kolejne 10cm. styropianu i właściwa posadzka. Czy pod podłogówką wystarczy 10 cm izolacji, moim zdaniem nie. Znam ludzi którzy mają tylko 3cm ocieplenia bo panowie murarze źle wykonali poziom 0. W mojej podłodze chudziak nie będzie chłodzony przez grunt i nie będzie problemu ze stratami ciepła. W skandynawii widziałem juz kilka domów z podłogą wykonaną w ten sposób. Jest tam duże "parcie" w stronę energooszczędności i myślę, że jest to właściwy kierunek:yes:. Pozdrawiam Edytowane 21 Lutego 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts