Wwiola 24.07.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Mam taki problem. W związku z tym , że w piątek nie udało nam się zalać ław fundamentowych (szczegóły w DB) i intensywnymi opadami w tej chwili wykop jest strasznie zamulony a miejscami obsunięy. Wiadomo, ze by móc wylać ten nieszczęsny fundament trzeba go oczyścić do warstwy chudziaka. No i już słyszę jutrzejsze nagabywania wykonawcy o dodatkową kasę. Mam podpisaną z nim umową na robociznę za stan surowy w ryczłcie 17 000 PLN z dokładnym określeniem co weń wchodzi. Już raz dałam się naciągnąć na dodatkową kase za wykop, bo im koparka "źle wykopała" (skąd inąd koparki pilnowali oni i ten zakres wchodzi w umowę). Oczywiście miałam wówczas i mam teraz poważne wątpliwości, bo jak tak dalej pójdzie to nie 17 a 25 tys. będzie mnie kosztował ten etap. Co radzicie ?Jakich argumentów używać, by zachować jednak dobre układy i nie wywalać kasy w błoto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 24.07.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Ja bym opieprzał na czym świat stoi i nawet by mi przez myśl nie przeszło żeby cokolwiek dopłacać. Po pierwsze to oni zawalili pierwszy termin, po drugie wiadomo było że będzie padać i trzeba było albo wykop zabezpieczyć albo za wszelką cenę zdążyć przed opadami. Z choinki się urwali żeby spieprzyć robotę i jeszcze wołać dodatkową kasę - to trzeba mieć tupet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 24.07.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 "0" kasy dodatkowej, ostro się postaw od początku, budowa to nie prywatka, za chwile im wszystko będzie przeszkadzało. Mają zrobić i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.07.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Absolutnie nie doplacaj im za oczyszczeni tego wykopu, to ekipa jest odpowiedzialna za to ze nie zabezpieczyla wykopu. Jak im doplacisz tak jak wczesniej doplacilas za zle wykopana lawe to oni beda olewac robote bo beda wiedziec ze jak cos spiepsza to i tak nie poniosa za to odpowiedzilnosci. Ty im placisz kase i Ciebi nie iteresuje czy pada czy nie pada ma byc zrobione za tyle na ile sie znimi umwilas. A jak im doplacisz to takich doplat bedziesz miala kilka bo zawsze cos sie znajdzie co im bedzie przeszkadzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonbon 25.07.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Nie daj się!! Budowa to nie zabawa dla mięczaków, musicz być wredniejsza niż wykonawca (wiem, że nie jesteś ), ale inaczej się nie da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 25.07.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Tylko przed wylaniem sprawdź czy wyczyścili czy wlali beton bez sprzątania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts