Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamulony wykop a wynagrodzenie wykonawcy.

Recommended Posts

Mam taki problem. W związku z tym , że w piątek nie udało nam się zalać ław fundamentowych (szczegóły w DB) i intensywnymi opadami w tej chwili wykop jest strasznie zamulony a miejscami obsunięy. Wiadomo, ze by móc wylać ten nieszczęsny fundament trzeba go oczyścić do warstwy chudziaka. No i już słyszę jutrzejsze nagabywania wykonawcy o dodatkową kasę. Mam podpisaną z nim umową na robociznę za stan surowy w ryczłcie 17 000 PLN z dokładnym określeniem co weń wchodzi. Już raz dałam się naciągnąć na dodatkową kase za wykop, bo im koparka "źle wykopała" (skąd inąd koparki pilnowali oni i ten zakres wchodzi w umowę). Oczywiście miałam wówczas i mam teraz poważne wątpliwości, bo jak tak dalej pójdzie to nie 17 a 25 tys. będzie mnie kosztował ten etap.

Co radzicie ?

Jakich argumentów używać, by zachować jednak dobre układy i nie wywalać kasy w błoto ?

Ja bym opieprzał na czym świat stoi i nawet by mi przez myśl nie przeszło żeby cokolwiek dopłacać. Po pierwsze to oni zawalili pierwszy termin, po drugie wiadomo było że będzie padać i trzeba było albo wykop zabezpieczyć albo za wszelką cenę zdążyć przed opadami. Z choinki się urwali żeby spieprzyć robotę i jeszcze wołać dodatkową kasę - to trzeba mieć tupet.

Absolutnie nie doplacaj im za oczyszczeni tego wykopu, to ekipa jest odpowiedzialna za to ze nie zabezpieczyla wykopu. Jak im doplacisz tak jak wczesniej doplacilas za zle wykopana lawe to oni beda olewac robote bo beda wiedziec ze jak cos spiepsza to i tak nie poniosa za to odpowiedzilnosci. Ty im placisz kase i Ciebi nie iteresuje czy pada czy nie pada ma byc zrobione za tyle na ile sie znimi umwilas. A jak im doplacisz to takich doplat bedziesz miala kilka bo zawsze cos sie znajdzie co im bedzie przeszkadzac.