markar99 24.07.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Witam serdecznie, Doradźcie proszę, czy tynki gipsowe można kłaść na ściany (działowe i nośne) wykonane z gazobenotu. Mój wykonawca radzi położyć cementowo - wapienne. Argumentuje to dużą chłonnością wilgoci przez gips i co dalej idzie gazobeton w naszym klimacie (Żuławy). Niby logiczne, ale do wykonania tynków gipsowych chciałem zatrudnić inną ekipę z Kaszub, myślę, że stąd ta rada. Pytanie nr 2:Czy pod tynki gipsowe kładzie się tzw. szprycę czyli podklad z cementu itp.?? Bo taki podkład wykonali w celu wyrównania niesolidnie ustawionych ścian działowych. Pozdrawiam,markar99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 25.07.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 ściany trzeba zagruntować i wtedy tak nie ciągną. my budowaliśmy z ytonga, a grunt knauff (do kompletu z tynkiem). Jak kupujesz tynk to na nim jest napisane na jakie podłoża i co zrobić wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 25.07.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Gips idzie spokojnie na gazobeton.Oczywiście gruntować. Nie daj Boże szpryc cementowy pod gips. Wtedy dopiero wszystko zjedzie. Gips nie lubi cementu. Kładzie się na 1 raz , jedną warstwę ok 15 mm na ścianę , 10 mm na sufit,pasy po 30-40 cm siatki do ociepleń w miejscach gdzie zmienia się materiał podłoża - gazobeton/ beton/ cegła itp zatopiona w połowie grubości tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markar99 26.07.2005 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Dzięki, no to mnie załatwili bo szpryc cementowy już jest, co mogę zrobić. Umowa z wykonawca jeszcze nie jest zakończona??? Czy na to mogę zagruntować i czym? Pozdrawiam, Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts