Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trac? prace

Tomaszos

Recommended Posts

Pisze dalej, bo mnie to wnerwiło. Dla obrotnego informatyka kasa leży na ulicy - wystarczy tylko się rozejrzeć. Błąd popełniłeś wtedy, gdy pierwszy raz poszedłeś do pracy na stałą pensję.

Kiedyś miałem kolegę, to był szalony rok 89, Kolega zapisał się do jakiejś szkoły biznesu - dali mu tam wycisk - z rozmów zapamiętałem jedno zdanie: "jeśli zatrudnisz się w firmie i będziesz czekał na pensyjke - jesteś stracony dla biznesu". Nie popełniłem tego błędu. Nie żałuję. Twoja sytuacja nie jest złą - wreszcie masz szansę !!!

Wracając do pracy - większość ludzi nie maja pojęcia o komputerach, można im wcisnąć wszystko. Kiedyś byłem świadkiem rozmowy chłopaczka z firmy komputerowej z dyrektorem szkoły średniej. Co ten chłopak opowiadał - za instalkę sieci lantastic na kilku komputerach brał połowę wartości komputera od stanowiska !!!! I ten dyrektor to kupił !!!!

Pracując w branży, zapewne orientujesz się gdzie potrzebują administratorów sieci - możesz mieć kilkanaście cząstkowych etatów...

Jeśli chodzi o reklamę usług napisałem: "DO WSZYSTKICH" firm, to ważne. Gdy miałem firmę budowlaną - wysłałem ofertę remontów do kilu tysięcy szkół w czterech sąsiadujących województwach. Ofert miałem tyle, że dałem pracę kilku konkurencyjnym firmom - nie mogłem się wyrobić. Gdy zajmowałem się choreografią - (coś w rodzaju kursów tańca), wysłałem 40 000 (słownie: czterdzieści tysięcy) indywidualnie zaadresowanych zaproszeń do młodzieży w wieku 16-19 lat (oczywiście nie pocztą). Bazę adresową zdobyłem onegdaj mając praktyki studenckie w pewnym ośrodku obliczeniowym. Przyszło 3 procent zaproszonych. Konkurencja padła na kolana. Podstawa to pomysł i konsekwentna realizacja. Potem się samo kręci.

Ged

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2002-12-01 02:09, ged wrote:

Na początek nie musisz mieć firmy pracuj na umowę o dzieło.

Jeden człowiek, którego zwalniano w firmie w której ja pracuję, planował zarejestrować się w UP jako bezrobotny i zarejestrowac firmę. Podobno dla takich przysługuje roczne zwolnienie od jakichś tam podatków czy też ZUS-ów. Dokładnie nie wiem, ale radzę "zasięgnąć języka". Życzę powodzenia. B.

• 4 months później...

Firma w której pracuję może zniknąć z horyzontu jescze w tym roku (brak kontraktów), niespłacony redyt na mieszkanie w EURO i debet na koncie. Już dwa razy traciłem pracę i wydawało mi się że to już koniec, że czeka mnie już tylko łopata. Mieszkam w małym mieście ze strukturalnym bezrobociem w którym najwjększym pracodawcą jest szpital...

Właśnie wróciłem razem z psem z "rozpoznania bojem" - pytałem tybylców o właścicieli ziemi w miejscu gdzie BEDZIE KIEDYŚ STAŁ MÓJ DOM !!!!

Witam

Tomaszos tez podzielam twój stan od stycznia 2004 będę na zielonej trawce. Wiem że mam jeszcze 9 miesięcy. A tak jak Tomaszos jestem informatykiem, i bardzo ciężko u nas o pracę.

Będę próbować bo nic innego mi nie zostaje, ale ciężko u nas informatykom, ja jestem od obsługi baz danych i ochrony danych osobowych woj. Podlaskie :grin:

To już horror, żeby dla informatyków nie było pracy!!!

Ale, ale! Jeszcze parę takich przypadków jak SARS, pare wojen i nikt w ogóle nie będzie wychodził z domu. Przy komputerkach, z maskami na pysiach, będziemy sobie pracowali w domkach...

Nie sądzę, żebym Was pocieszył. Ale sam mam podobną sytuację, dobrze że jeszcze mam troche zleceń....