Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gwarancja od wykonawcy!

markar99

Recommended Posts

Witam,

Zatrudniony wykonawca kończy powoli (okolo tygodnia do dwóch) zakres robót objety umową, oczywiście dokładnie spisaną, jest jednocześnie kierownikiem budowy. Pytanie: Czy zgodnie z ustawą o trzyleniej gwarancji na wykonaną usługę wybudowania stanu surowego + dach na gotowo z onami połaciowymi trzeba spisać z wykonawcą coś w rodzaju gwarancji na piśmie za wykonaną pracę i co ona obejmuje? A może macie jakiś wzór? Pytam, bo chcę dmuchać na zimne.

Pozdrawiam,

markar

• 3 years później...

Witam,

podciągam temat z 2005 roku bo nic nie znalazłem w interesującym mnie temacie...

Otóż w umowie na SSO mam zapis o:

"Zakres odpowiedzialności Wykonawcy z tytułu gwarancji wynika z dokumentu gwarancyjnego wydanego Zamawiającemu najpóźniej w momencie zawiadomienia Zamawiającego o gotowości przedmiotu umowy do odbioru końcowego."

oczywiście rękojmia swoją drogą.

Pytanie:

czy istnieje jakiś wzór takiej gwarancji? Muszę coś takiego przedstawić wykonawcy zgodnie z zapisem umowy ale co tam umieścić?

Jeśli bylibyście tak łaskawi...

Pozdrawiam

Zgodnie z kodeksem cywilnym, na roboty budowlane obowiązuje rękojmia. Wynosi ona 3 lata na roboty konstrukcyjne i 1 rok na roboty pozostałe.Gwarancja jest dobrowolna i wynika z negocjacji między wykonawcą i inwestorem. Musi mieć formę pisemną, gdyż musi jednoznacznie określać co zostało objęte gwarancją i na jakich warunkach. Gwarancję należało negocjować przed robotą, a nie po. Ma zresztą ona 2 końce. Bije zarówno w wykonawcę, jak i w inwestora, a zerwanie jej jest bardzo proste.

Witam,

Zatrudniony wykonawca kończy powoli (okolo tygodnia do dwóch) zakres robót objety umową, oczywiście dokładnie spisaną, jest jednocześnie kierownikiem budowy. Pytanie: Czy zgodnie z ustawą o trzyleniej gwarancji na wykonaną usługę wybudowania stanu surowego + dach na gotowo z onami połaciowymi trzeba spisać z wykonawcą coś w rodzaju gwarancji na piśmie za wykonaną pracę i co ona obejmuje? A może macie jakiś wzór? Pytam, bo chcę dmuchać na zimne.

Pozdrawiam,

markar

Wykonwca kierownikiem budowy?

A to ciekawe :)