markar99 24.07.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Witam, Zatrudniony wykonawca kończy powoli (okolo tygodnia do dwóch) zakres robót objety umową, oczywiście dokładnie spisaną, jest jednocześnie kierownikiem budowy. Pytanie: Czy zgodnie z ustawą o trzyleniej gwarancji na wykonaną usługę wybudowania stanu surowego + dach na gotowo z onami połaciowymi trzeba spisać z wykonawcą coś w rodzaju gwarancji na piśmie za wykonaną pracę i co ona obejmuje? A może macie jakiś wzór? Pytam, bo chcę dmuchać na zimne. Pozdrawiam, markar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 24.02.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam,podciągam temat z 2005 roku bo nic nie znalazłem w interesującym mnie temacie...Otóż w umowie na SSO mam zapis o:"Zakres odpowiedzialności Wykonawcy z tytułu gwarancji wynika z dokumentu gwarancyjnego wydanego Zamawiającemu najpóźniej w momencie zawiadomienia Zamawiającego o gotowości przedmiotu umowy do odbioru końcowego."oczywiście rękojmia swoją drogą.Pytanie:czy istnieje jakiś wzór takiej gwarancji? Muszę coś takiego przedstawić wykonawcy zgodnie z zapisem umowy ale co tam umieścić? Jeśli bylibyście tak łaskawi...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sugar 02.03.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Zgodnie z kodeksem cywilnym, na roboty budowlane obowiązuje rękojmia. Wynosi ona 3 lata na roboty konstrukcyjne i 1 rok na roboty pozostałe.Gwarancja jest dobrowolna i wynika z negocjacji między wykonawcą i inwestorem. Musi mieć formę pisemną, gdyż musi jednoznacznie określać co zostało objęte gwarancją i na jakich warunkach. Gwarancję należało negocjować przed robotą, a nie po. Ma zresztą ona 2 końce. Bije zarówno w wykonawcę, jak i w inwestora, a zerwanie jej jest bardzo proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 02.03.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam, Zatrudniony wykonawca kończy powoli (okolo tygodnia do dwóch) zakres robót objety umową, oczywiście dokładnie spisaną, jest jednocześnie kierownikiem budowy. Pytanie: Czy zgodnie z ustawą o trzyleniej gwarancji na wykonaną usługę wybudowania stanu surowego + dach na gotowo z onami połaciowymi trzeba spisać z wykonawcą coś w rodzaju gwarancji na piśmie za wykonaną pracę i co ona obejmuje? A może macie jakiś wzór? Pytam, bo chcę dmuchać na zimne. Pozdrawiam, markar Wykonwca kierownikiem budowy? A to ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts