marc27 25.07.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Miałem raz pomalowane mieszkanie kolorem i widze że są paski farby takie wygrubione ( czy przetrzeć to papierem ściernym?). . dorazcie co zrobić. Czeka mnie jeszcze jedno malowanie. Gdzie tkwi przyczyna. Pomyslałem że może farba źle wymieszana (maszyna mieszała) albo wałek nie ten. Jeżeli ktoś może miał doczynienia z tą farbą i może coś poradzić to bardzo proszę o poradę. Z góry dziękuję Marcin Warszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc27 25.07.2005 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc27 25.07.2005 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc27 25.07.2005 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 help me Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.07.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 help me Jesli farba nie jest przeterminowana , zwietrzala to zle malujesz. Uzyj dobrze siatki ociekacza i krotszego wlosa na walku, powinno byc dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.07.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 u mnie ,alowano tikurilla i walek mial bardzo krotki wlos.bylo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek1719499842 25.07.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Może malowałeś gęstą farbą ,zawsze czeba troche rozcięczyć,właśnie malowałem po szpachlowaniu i nie miałem problemu.Na wiadro 10l trzeba dodać jakieś 2l wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 25.07.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 A jaki wałek będzie najlepszy do tej farby? Za radą Forumowiczów zamierzamy malować Tikkurilą - Optiva5. Tylko, że mamy ściany pokryte takimi jakby grudkami - to nie jest tapeta, tylko natrysk z pędzla pozdrawiam nowiutka na forum, agakz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 25.07.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Zależy jaką fakturę farby chcesz uzyskać.Jeśli "skórkę pomarańczy" to wałek sznurkowy z długim włosem.jak gładki - z krótkim. Przyczyny mogą być -1) zużyty wałek - na brzegach bardziej kosmaty2) za gęsta farba - nie dajesz rady rozciągać, ale nie rozcieńczyłbym więcej niż pozwala producent - 2 l jak pisze poprzednik to chyba za dużo.3) farba posycha - za gęsta jak wyżej lub przeciąg w czasie malowania - zasycha zanim zostaje utworzona ostateczna powierzchnia. Wietrzyć po malowaniu, nie w trakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.07.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Też malowałem u siebie Tikurillą. Długo trwało, zanim doszedłem do tego, jak i czym malować, aby wyszła idealnie gładka ściana. 1. Musi być dobry (czysty) wałek z krótkim włosem2. Trzeba dosyć szybko i dokładnie rozsmarowywać farbę i nie jeździć suchym wałkiem po malowanej ścianie, bo zbieramy nim świeżo nałożoną farbę i powstają pasy lub smugi3. Trzeba malować na krzyż (i w pionie i w poziomie)4. Po pracy wałek dokładnie umyć wodą, bo nie ma nic gorszego, jak zaschnięta w wałku farba (wewnątrz włosa). Później malując takim niedokładnie umytym wałkiem odpadają z niego kawałki zaschniętej farby i lądują na ścianie lub w farbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 25.07.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Tak jak powyzej, dodatkowo nowy walek oklej tasma maskujaca i odklej .Powtorz to oklejanie kilka razy.Wszystkie wlosy ktore maja wyjsc zostana na tasmie, a nie na scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.07.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 co do dolewania wody - na optivie 5 producent zaleca TYlko do 0.25 i jezeli dolejesz do jednego wiadra musisz dolewac i do pozostałych. U mnie nie dolewano, walek mial tylko krotki wlos.Sciana wyszla idealnie gladka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc27 26.07.2005 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Bardzo dziękuję za opinie. Czy mogę zacieki farby przetrzeć papierem ściernym przed kolejnym malowaniem?Jakiej firmy i gdzie w warszawie kupić dobry wałek? Poradzcie proszęZ góry dziękuję Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.07.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 któryś ze speców na forum napisałż że do tej farby dobry jest wałęk z jagnięcej wełny, dostępny np. w "Dark" na Woli, Jana Olbrachta 95a. Ale ja tylko powtarzam, co było napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz1719500029 26.07.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Witam Nie zrozumiałem jak się dokładnie "rozsmarowuje" farbę. 2. Trzeba dosyć szybko i dokładnie rozsmarowywać farbę i nie jeździć suchym wałkiem po malowanej ścianie, bo zbieramy nim świeżo nałożoną farbę i powstają pasy lub smugi 3. Trzeba malować na krzyż (i w pionie i w poziomie) . Myślałem, ze właśnie wracając suchym wałkiem do miejsc gdzie rozprowadzona farba już nieco "zmarzła" zbiera się jej nadmiar i nadaje pożądaną teksturę. Malowanie ścian w poziomie uważam za średni pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercedes 27.07.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 mam pytanie: jak cenowo wypada tikurilla? Mielismy u nas przedstawiciela firmy Para i wyliczyl nam zapotrzebowanie na farbe w cenie ok. 2000 zl (domek ok. 120 m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc27 29.07.2005 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 wałek z jagnięcej wełny? dark na woli. W którym to jest miejscu. jakiej firmy ma być ten wałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.07.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Bardzo dziękuję za opinie. Czy mogę zacieki farby przetrzeć papierem ściernym przed kolejnym malowaniem? Jakiej firmy i gdzie w warszawie kupić dobry wałek? Poradzcie proszę Z góry dziękuję Marcin Storch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kfap 14.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam,mam dwa pytania dotyczące malowania.1.Jaki kupić wałek ,żeby był bez struktury,nie zostawiał takich wzorków?Wszyscy pytają o wałki ze wzorami ,a ja chcę bez.Podobno ma być z krótkim włosiem i co jeszcze?2.Dekoral Polinak - "Tworzy efekt matowej powłoki." to jest matowa czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 15.12.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Rodzaj wałka zależy od rodzaju farby którą będziesz malować. W profesjonalnym sklepie z farbami napewno Ci doradzą. Ewentualnie mozna spróbowac dobrać coś samemu- kupujesz kilka wałków . Ja po kilku próbach z różnymi wałkami w końcu pomalowałąm cały dom (farba Kabe Aquatex) wałkiem który na wierzchu miał futerko, coś podobnego do ocieplacza w kurtkach. Najmniej chlapał i najgładziej rozprowadzał farbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts