Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 years później...

Ja będę najprawdopodobniej budowała Iryska, ale samego tego parterowego, nie IrysII :wink: Projekty są bardzo podobne do siebie, może dlatego też ten mi się podoba. Ja jednak gustuję w parterówkach. Ale ogólnie twój irysek wydaje się praktyczny (tak jak i mój!). Podam CI zmiany o których ja myślę z uwagi na to, że rozkład dołu jest podobny. Zastanawiam się, aby zrobić pom gosp za garażem lub jego boku, a przy kuchni pralnię z suszarnią i jakaś spiżarkę. Mam obawy co do kotłowni tuż przy kuchni. Jeśli na gaz to spoko, ale w moim przypadku najprawdopodobniej będzie eko groszek dlatego wole ja przenieś za garaż. Podoba mi się też wykusz w łazience:) Nie wiem czy też nie pomyślę, aby w moim skrócić garaż- za to go poszerzyć i dodać to okno boczne, które jest w twoim:)

Co do Irysa II to ja osobiście bałabym się tej dużej wysokiej przestrzeni. W Twoim tak samo jak w moim nie ma stropu nad salonem, jednak w Twoim przypadku bałabym się, gdyż ciepło zawsze ucieka do góry- a wiadomo dom z poddaszem użytkowym jest o wiele wyższy. Poczytaj sobie opinie osób, które maja domy z antresolami- kiedyś wgłębiałam się w ten temat. Wiadomo dla gości odwiedzających robi to ogromne wrażenie gdyż wygląda pięknie, niestety gorzej z ogrzewaniem. Ciepło ucieka z dołu i kumuluje się na antresoli. Na pewno w taki domu najlepiej zrobić podłogówkę wtedy ono nie ucieka aż tak bardzo jak z normalnych grzejników ale myślę, że warto się nad tym zastanowić :wink:

Witaj:)

My zakładamy pompę ciepła i oczywiście ogrzewanie podłogowe, do tego kominek więc chyba zimno nam nie będzie :wink: Znajomi mają domek z antresolą, tak ogrzewany i jest ok.

Co do zmian:

- chcemy powiększyć garaż (wysunąć do przodu) i na tyłach zrobić dodatkowe pomieszczenie na pralnie z wc z wyjściem na taras,

- zabudować taras nad garażem i zrobić tam sypialnie z łazienką i garderobą,

- na dole wc zmienić w garderobę,

- na dole garderobę przy sypialni otworzyć na salon( zamiast ściany nośnej filary)

będą tam półki na książki które uwielbiam :p taka mała biblioteczka,

- podwyższyć poddasze o jeden bloczek żeby nie było za nisko.

Jeśli chodzi o zmiany to tyle.

Irysa wybraliśmy z pośród setek projektów, zakochaliśmy się w nim od pierwszego wejrzenia :D

• 2 weeks później...
  • 1 year później...