kret 25.07.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 mam zamiar zamontować barierki do schodów wewnętrznych ze stali nierdzewnej - skąd wziąć elementy ? gdzie to kupić ? - nie biorę pod uwagę firm sprzedających z "usługą montażu" za "jedyne 800zł mb" - potrzebuję możliwości zakupu samych elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 25.07.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 np. castorama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 25.07.2005 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 kurczę - byłem w castoramie a nawet nie pomyslełem że mogą tam mieć coś takiego i nie szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 25.07.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Też planuję zrobić balustrady i poręcze z nierdzewki. kurczę - byłem w castoramie a nawet nie pomyslełem że mogą tam mieć coś takiego i nie szukałem Niestety, ale tam raczej mają rurki niklowane . System balustrad, który oferują, dla mnie jest nie do przyjęcia. Rozejżyj się w swojej okolicy za hurtownią stali nierdzewnej. Powinni mieć różne profile. Wartość materiału na moje 11 mb balustrad, to koszt około 1 do 2 mb gotowej balustrady w wykonaniu firmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malinka_01 25.07.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 A spróbujcie zajechać do sklepu z meblami sklepowymi - tam powinny być takie rurki z wszelkimi systamami łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 25.07.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 firma za usługa bierze za standardową barierkę z nierdzewki od 450 do 550 zł za mb, wzory bardziej wyszukane i np. z profilu prostokątnego a nie okrągłego sa od 650 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.07.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 mam zamiar zamontować barierki do schodów wewnętrznych ze stali nierdzewnej - skąd wziąć elementy ? gdzie to kupić ? - nie biorę pod uwagę firm sprzedających z "usługą montażu" za "jedyne 800zł mb" - potrzebuję możliwości zakupu samych elementów Ćwiczyłem ten temat i wiem, że w sieci nie łatwo znaleźć firmy sprzedające elementy z nierdzewki do produkcji balustrad. Poświęciłem wiele czasu na szukanie i znalazłem: ANKO PARMET DETALE NIERDZEWNE KOW-KOT Ja kupowałem w Parmecie, bo chciałem nierdzewkę szlifowaną, a nie polerowaną, a Parmet robi szlifowaną w standardzie. Ponad to ładnie ich poprosiłem i sprzedali mi też odpowiednio pocięte rury w takim samym szlifie, jak elementy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 25.07.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Ja kupowałem w Parmecie, bo chciałem nierdzewkę szlifowaną, a nie polerowaną, a Parmet robi szlifowaną w standardzie. Ponad to ładnie ich poprosiłem i sprzedali mi też odpowiednio pocięte rury w takim samym szlifie, jak elementy . A czy udało ci się samemu z ich systemu zrobić kompletną balustradę??? I czy ew. wychodzi to naprawdę taniej niż jakiś gotowiec na zamówienie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.07.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Ja kupowałem w Parmecie, bo chciałem nierdzewkę szlifowaną, a nie polerowaną, a Parmet robi szlifowaną w standardzie. Ponad to ładnie ich poprosiłem i sprzedali mi też odpowiednio pocięte rury w takim samym szlifie, jak elementy . A czy udało ci się samemu z ich systemu zrobić kompletną balustradę??? I czy ew. wychodzi to naprawdę taniej niż jakiś gotowiec na zamówienie ?? Kompletną nie, bo u mnie będą linki z nierdzewki między słupkami, a Parmet tego nie sprzedaje (i znowu trzeba szukać ). Wyszło taniej, niż bym zamawiał w firmie. Ponad to niewiele firm robi nierdzewkę w szlifie, bo oni przeważnie robią konstrukcje spawane. Spawy łatwo jest polerować, ale szlifować taką gradacją jak pozostałe elementy już nie jest łatwo... Zaznaczam, że samodzielne zrobienie balustrady z nierdzewki nie jest proste. Trzeba mieć żyłkę majsterkowicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vivaldi 25.07.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Ten temat jest jeszcze przede mna. Ale kiedy poszukiwalem gmoli do motocykla trafilem na kilka drobnych, garazowych firm, ktore robily wiele elementow z nierdzewki (do zaglowek, motocykli i balustrady wlasnie). Niestety bylo to kilka lat temu (motocykl dawno juz poszedl pod mlotek ) i do glowy mi wowczas nie przyszlo, ze moglem te adresy zachowac. Ale trop mysle jest wlasciwy.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 26.07.2005 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Wielkie dzięki - szczególnie dla Zbycha - to mi wsytarczy żeby dokonać dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 26.07.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 ... Ćwiczyłem ten temat i wiem, że w sieci nie łatwo znaleźć firmy sprzedające elementy z nierdzewki do produkcji balustrad. Poświęciłem wiele czasu na szukanie i znalazłem: ... _ZBYCH_ Czy w swoich poszukiwaniach trafiłeś może na elementy oparte o rurki średnicy 20 lub 22 mm. Planuję balustradę, w której elementem nośnym będą tralki o tych średnicach (po 2 na stopień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.07.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 ... Ćwiczyłem ten temat i wiem, że w sieci nie łatwo znaleźć firmy sprzedające elementy z nierdzewki do produkcji balustrad. Poświęciłem wiele czasu na szukanie i znalazłem: ... _ZBYCH_ Czy w swoich poszukiwaniach trafiłeś może na elementy oparte o rurki średnicy 20 lub 22 mm. Planuję balustradę, w której elementem nośnym będą tralki o tych średnicach (po 2 na stopień). Rury kupisz w składach stali nierdzewnej, a wszelki osprzęt mogą zrobić w Parmecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 27.07.2005 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Dzięki _ZBYCH_. Rurki, to już mam namierzone . Chodziło właśnie o dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 27.07.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witajcie, tesh przymierzam się do samodzielnego wykonania balustrady przy schodach. Mam pytania: Czym ciąć nierdzewkę aby nie przypalić i nie rdzewiała - tylko nożówka? Jak pomierzyć jakie kawałki odcinki rur szczególnie poręczy potrzebuję? Przy zabieu będzie łuk poręczy jak wyliczyć jakie i ile kształtek potrzebuje jak to zmierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.07.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witajcie, tesh przymierzam się do samodzielnego wykonania balustrady przy schodach. Mam pytania: Czym ciąć nierdzewkę aby nie przypalić i nie rdzewiała - tylko nożówka? Jak pomierzyć jakie kawałki odcinki rur szczególnie poręczy potrzebuję? Przy zabieu będzie łuk poręczy jak wyliczyć jakie i ile kształtek potrzebuje jak to zmierzyć? Witam. Nie wiem, co to jest nożówka, ale obawiam się, że równe cięcie nierdzewki i przygotowanie do samodzielnego montażu balustrady, w warunkach domowych jest niemożliwe . Ja odpuściłem. Zamówiłem gotowe odcinki rur, ale jak to w życiu bywa, zmieniła się koncepcja i trzeba było dociąć rury. Znalazłem skład stali nierdzewnej, gdzie też prowadzą też obróbkę nierdzewki. Powiedzieli, że: - przy cięciu nierdzewka zawsze się przypala i później trzeba ją polerować (gorzej, jak element jest szlifowany, a nie polerowany, bo znacznie trudniej dobrać odpowiednią matę do szlifu nierdzewki) - rurę można równo uciąć na tokarce, albo piłą i później tylko wyrównać tokarką (szybciej). Do pochwytu najlepiej użyć gotowych kształtek i odcinków rur (jeśli trzeba). Zerknij na katalogi firm, które podałem w poprzednim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 28.07.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Witam ja też przymierzam sie do montazu własnymi "prawie siłami" balustrady z nierdzewki . Na razie na balkonie i na schodach wejsciowych. Elementy zamówiłem w firmie Bau-art (Rzeszów) http://www.bauer-polska.strefa.pl/www/index.php?cPath=22 i wyszło o wiele taniej niz w Krakowie i też szlifowana jak Zbych. Ja jednak bede spawał pochwyt (trapezowy kształt balkonu) oraz wypełnienie 4 poziome prety fi12 do słupków.Troche obawiam sie po wypowiedzi Zbycha szlifowania połaczenia pochwytu ale zobaczymy, to na zewnatrz, to pewnie warunki atmosferyczne zrobia swoje. Zobaczymy. Jesli wszystko będzie OK to zrobie tez wewnetrzna na schody. Róznica w cenie jest porażajaca 3-4 razy mniej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 28.07.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Pytanie, nie konstrukcyjne tylko "funkcjionalne": jak jest z eksploatacją takiej barierki z nierdzewki? Bo malowanie nierdzewki to przesada (jak okna machoniowe pomalowane na biało). I tu pytanie - jak z czyszczeniem tego? Nie ma śladów np. palców, nie ma kłopotów z doczyszczeniem, nie robią się jakieś plamy? Może to głupie pytania - ale z nierdzewką mam doświadczenia tylko na etapie sztućsów ;-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts