Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z FIRMĄ , KTÓRA ZAKŁADAŁA OGRÓD - Zdjęcia

Recommended Posts

A odpływy z rynien bezposrednio do ziemi robiła własnie opisana prze ze mnie firma ogrodnicza. Są zamontowne takie kratki , które bezposrednio maja wlewać wodę z rynny po przez ta kratkę do rury zakopanej w ziemi.

Tłumaczyliśmy tym baranom że system ten nie działa tak jak należy. Przy nawet małym a intensywnym deszczu woda burtuje na zewnątrz. Oni twierdzą że wszędzie działa tylo u nas nie.

Ma się ochotę wziąść strzelbę i palnąć ogrodnikowi w łeb. Trawa tam przy rynnach jset taka jaką bym chciała mieć wszędzie , gęsta i zieloniutka.

Ale tam tez po pierwszej ulewie spłynęły nasiona.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A odpływy z rynien bezposrednio do ziemi robiła własnie opisana prze ze mnie firma ogrodnicza. Są zamontowne takie kratki , które bezposrednio maja wlewać wodę z rynny po przez ta kratkę do rury zakopanej w ziemi.

Tłumaczyliśmy tym baranom że system ten nie działa tak jak należy. Przy nawet małym a intensywnym deszczu woda burtuje na zewnątrz. Oni twierdzą że wszędzie działa tylo u nas nie.

Ma się ochotę wziąść strzelbę i palnąć ogrodnikowi w łeb. Trawa tam przy rynnach jset taka jaką bym chciała mieć wszędzie , gęsta i zieloniutka.

Ale tam tez po pierwszej ulewie spłynęły nasiona.

Czyli rynny są ustawine pod niewłaściwym kątem do kratek

Ale skoro to fachowcy od rynien i od trawników to może faktycznie fachowcy do niczego

Własnie!

Teraz wiem że to był błąd że nie nawieźli porządnej ziemi. Fachowiec - ogrodnik stwierdził, że ta ziemia która jest wystarczy. Przywiózł tylko jedną wywrotę ziemi i rozlokowała ją tam gdzie był dołek. I to okazało się żę ziemia z której wyróśł chwast.

Już mi brakuje słów do tego wszystkiego. Mam ochotę ich wywalić na kopach i zatrudnić inną firmę tylko jak to zrobić żeby ta firma która spieprzyła trawę pokryła koszt zakładnania nowego trawnika przez inną firmę?

Własnie!

Teraz wiem że to był błąd że nie nawieźli porządnej ziemi. Fachowiec - ogrodnik stwierdził, że ta ziemia która jest wystarczy. Przywiózł tylko jedną wywrotę ziemi i rozlokowała ją tam gdzie był dołek. I to okazało się żę ziemia z której wyróśł chwast.

Już mi brakuje słów do tego wszystkiego. Mam ochotę ich wywalić na kopach i zatrudnić inną firmę tylko jak to zrobić żeby ta firma która spieprzyła trawę pokryła koszt zakładnania nowego trawnika przez inną firmę?

Paty

trudno stało sie, szkoda Twoich nerwow, naprawde...Sprobuj sie z ta firma jakos dogadac....a jak ni fotki i sprobuj do tylko sie nie miej do rzecznika konsumentow ....jak na mnie powinni pomoc.a przynajmniej za darmo powiedza co masz z tym fantem zrobić....

I wiesz co....pomysl zeby po prsotu zalozyc trawnik samodzielnie...

Ja wczoraj kosuiłam drugi raz...w paru miejscach mam puste miejsca ale znajomy ogrodnik stwierdzil ze bedzie ok.Mam tylko 2 razy w tyg kosic...

Paty,

sorry ale to może Ty chciałaś zaoszczędzić i nie pozwoliłaś nawieźć żyznej ziemi...

nie chce mi się wierzyć, że trawnikowcy na własne ryzyko sialiby trawę na piachu!!

coś mi tu nie gra

piszesz o zaoszczędzeniu 2 tys... to rzeczywiście skromna suma jak na założenie ogrodu

nie da się ukryć, że trawnik wygląda nieciekawie

mam nadzieję, że uda Ci się wybrnąć z tego stanu

powodzenia

izat!

Ogród kosztował mnie 6 tys. zł. Dwa tysiące to koszt siania samej trawy. Fachowiec ogrodnik który przyjechał na ogledziny stwierdził że ziemi NIE TRZEBA nawozić , wystarczająca jest jakośc ziemi ktora już jest na podwórku.

Nawet dzisiaj rozmawiałam z firmą i powiedzieli mi że na gorszych glebac siali trawę i urosła tylko u mnie nie.

Witam,

nie znam sie za bardzo na trawniku,ale jak uslyszalem,ze firma mowi,

ze wywrotka ziemi starczy to ja bym ich wypieprzyl na zbity pysk

(chyba ze wywrotka to 12 ton na niecale 150m2)...

Nie popusc oszustom (wiem ze to ciezko,ale nie ma zmiluj sie bo to zlodzieje czasu i pieniedzy,sorry dzis mam zly humor)

Zaplacilas za ich wiedze i za trawnik i taki ma byc jaki chcialas a nie,

ze wszedzie inni maja dobrze.A co Cie to obchodzi jak TY masz zle...

Ktos tu wspomnial o zasadach zakladania trawnika i tego sie raczej nie da obejsc...przyroda ma nas gdzies, ona wie najlepiej...

Teska

Twoja traw wygląda tak jakbyś posiała 5kg na 100 m kw....;)

Paty a Twoja wygląda tak jakby posiano zgodnie "ze szkołą" 2,5 kg na 100 m kw. ale połowa nasion wysłachła albo została wypłukana...;(

hmm..5 kg to nie ale wiecej niz przewiduje producent- zreszta na ich stronie jest napisane ze nalezy wysiac okolo 50% wiecej.

Paty

tak wyglada trwa swiezo po 2 koszeniu- widzisz ile jest w niej chwastow....za dwa dni kosze 3 raz i nawoze nawozem.

dzis 1 sierpnia minał miesiac od posiania trawy.

http://212.244.189.200/teska/domek_teski233.jpg

przepiękna!!!!!

dzięki....dzis kosze po raz 3...i za dwa dni sypię nawozik....

Paty

tak wyglada trwa swiezo po 2 koszeniu- widzisz ile jest w niej chwastow....za dwa dni kosze 3 raz i nawoze nawozem.

dzis 1 sierpnia minał miesiac od posiania trawy.

http://212.244.189.200/teska/domek_teski233.jpg

przepiękna!!!!!

dzięki....dzis kosze po raz 3...i za dwa dni sypię nawozik....

za chwilę darń zrobi Ci się tak gęsta, że żaden chwaścior się nie przebije :)

Teska!

Taka Trawa to moje marzenie. Gratuluję!

A firmie nie popuszczę. Prowadzimy rozmowy i trochę sa przestraszeni. W sobotę wzięłam dwie rózne firmy na ekspertyzę i powiedzieli mi ,że błędem było to, że firma nie kazała nawieźć ziemi - torfu. Słaba jakość trawy jest własnie uwarunkowana złą glebą. Żeby nie wiem ile wody lać na ziemię piaszczystą to i tak trawa nie urośnie tak jak powinna.

Moja propozycja dla nich jest taka: ja nawiozę odpowiednią ziemię w odpowiedniej ilości oni zrobia trawnik od nowa. Zobaczymy co oni na to. Wydaje mi się że to najrozsądniejsze wyjście.

Firma mnie wyraźnie unika. Owszem odpowiadają na telefony ale za każdym razem przekładają termin wizyty. Jutro minie dwa tygodnie od oprysku i jak na razie zczerniały tylko skrzypy a jest ich bardzo niewiele, reszta zielska rośnie dalej.

Sytuacja zaczyna mnie już drażnić , szczególnie ich przeciąganie sprawy i ignorancja. Zastanawiam się czy nie zacząć walczyć z nimi na poważnie. Tylko jak to zrobić żeby osiągnąć jakiś efekt ( nowa trawa)?

Paty

a moze spróbuj tak po handlowemu, tzn na pismie wnies reklamacje co do ich prac ,ze chcesz zwrotu kasy, maja 14 dni itp...jak ci nie odpowiedza na pismie znaczy reklamacja uwzgledniona itp...

Przejdz sie do federacji konsumentów- wszak umowe z nimi masz.