Paty 06.08.2005 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Sprawa ruszyła z miejsca.Byli wczoraj i doszlismy do porozumienia. Będą doświewać w miejsca które sie da i jest mało chwastów. Tył ogrodu będą robili od nowa. Obiecali że codziennie będą przyjeżdżać i podlewać conajmniej przez dwa tygodnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Przy każdym etapie prac będę robiła zdjęcia.Trochę się wystraszyli bo fama po okolicy powoli się rozniosła.Tym bradziej że robili ten ogród u nas z polecenia dosyć wpływowych ludzi z naszego miasta i bardzo im zależy żeby ten nasz ogród był ich wizytówką.Szkoda że nie pomyśleli o tym wczesniej, trzy miesiące zmarnowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 06.08.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Paty i oby tak dobrze sie skonczyło.....a ja ide kosic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 08.08.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 A nagorsze jest to ,że firma zarzuca mi że nie podlewałam trawnika i przez to mam chwasty. Pokaż firmie zużycie wody w tym okresie (rachunki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 08.08.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Nie marnuj czasu. Zadzwoń do firmy daj im ultimatum: zwrot całej kasy, albo sąd itd. Czas na odpowiedź do poniedziałku do godziny 14.00. Niech nic nie robią z trawnikiem. Obfotografuj, weź biegłego i strasz sądem. Sama przy pomocy chłopa ze wsi wszystko lepiej zrobisz, a za pieniądze odzyskane z firmy postaw chłopu flaszkę co dwie - trzy dniówki pracy, zobaczysz jak będzie się starał. Gdzie ty mieszkasz że chłopi za flaszke bedą robić 2 dni i to sprzętem (wspominałes w innym mailu ! To chyba lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miły Kuba 08.08.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 PATY! Myślę że przed wyborem firmy ogrodniczej powinnaś była zobaczyć ich wcześniejsze dokonania. Może twoi znajomi korzystali z takich firm . Opinie ich są najbardziej wg mnie miarodajne (przecież nie możesz się na wszystim znać) i uniknęła byś tego co Cię spotkało. Poza tym z tego co widzę(oglądałem szczegółowo twoje fotki) masz podłoże piaskowe, nie chcę być zły prorokiem ale z tego chyba nic nie będzie (oprócz chwastów) . Radzę nawieść dobrej ziemi tj.rędzinnej + torfu aby uzyskać odpowiednie ph(około 1 Jelcz na 30m2) i trawa Ci sama urośnie. Cała praca to wyrównanie (użyj męża - niech się w końcu weźmie do roboty) i użycie glebogryzarki - sianie trawy to czysta przyjemność dla kobiet . Sprawa sądowa jest z góry skazana na zagładę ( koszt zatrudnienia rzeczoznawców, czas oczekiwania na rozprawę często kilkuletni, nerwy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 08.08.2005 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Miły Kubo! Jak miło ,że mnie odnalazłeś, dawno się nie odzywałeś. Ja mojego męża do roboty nie będę naganiać bo od tego są ludzie ogrodnika. Ogrody robione przez tą firmę oglądałam przed podjęciem decyzji i wyobraź sobie dlatego się zdecydowałam na nich ponieważ, ich efekty mnie zadowalały.Co do ziemi proponowałam ogrodnikowi, że nawiozę pożądnej ziemi przed powtórnym zasianiem, on się upiera ,że nie ma potrzeby bo na gorszych podłożach sadził trawniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 08.08.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Teska trawnik masz klawy, ale pisząc coś kręcisz: hmm..a mi w firmie ogrodniczej powiedzieli ze po pierwszym koszeniu trzeba zastosowac Starane.... a starane tez mi kazali na przyszły rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 08.08.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 PATY! . Radzę nawieść dobrej ziemi tj.rędzinnej + torfu aby uzyskać odpowiednie ph(około 1 Jelcz na 30m2) quote] Ej Kuba - 1 jelcz czyli 7 - 8 m szć na 30 m kw. działki czyli podniesienie poziomu działki o 22-23 cm. Dziwny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.08.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 PATY! Myślę że przed wyborem firmy ogrodniczej powinnaś była zobaczyć ich wcześniejsze dokonania. Może twoi znajomi korzystali z takich firm . Opinie ich są najbardziej wg mnie miarodajne (przecież nie możesz się na wszystim znać) i uniknęła byś tego co Cię spotkało. Poza tym z tego co widzę(oglądałem szczegółowo twoje fotki) masz podłoże piaskowe, nie chcę być zły prorokiem ale z tego chyba nic nie będzie (oprócz chwastów) . Radzę nawieść dobrej ziemi tj.rędzinnej + torfu aby uzyskać odpowiednie ph(około 1 Jelcz na 30m2) i trawa Ci sama urośnie. Cała praca to wyrównanie (użyj męża - niech się w końcu weźmie do roboty) i użycie glebogryzarki - sianie trawy to czysta przyjemność dla kobiet . Sprawa sądowa jest z góry skazana na zagładę ( koszt zatrudnienia rzeczoznawców, czas oczekiwania na rozprawę często kilkuletni, nerwy). wiec sie nie zgodze z ta czysta przyjemnoscia dla kobiet- jak juz konczyłam siac i lekko przysypywac ziemia myslałam ze umre i plakac mi sie chciało z przemeczenia....wolałabym wziasc ogrodnika...no ale jak zwykle kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.08.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Teska trawnik masz klawy, ale pisząc coś kręcisz: hmm..a mi w firmie ogrodniczej powiedzieli ze po pierwszym koszeniu trzeba zastosowac Starane.... a starane tez mi kazali na przyszły rok nie krece ogrodnik nr 1- to facet który ma szkółkę gdzie kupuje krzaki...on mi mowil ze nalezy uzyc starane ogrodnik nr 2- to znajomi ktorzy maja firme- i stwierdzili ze starane nalezy uzyc w drugim roku.... a jeszcze zeby bylo ok- hurtownia ogrodnicza tez stwierdzila ze starane w drugim roku a teraz recznie chwasciorki wybierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.08.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 PATY! . Radzę nawieść dobrej ziemi tj.rędzinnej + torfu aby uzyskać odpowiednie ph(około 1 Jelcz na 30m2) quote] Ej Kuba - 1 jelcz czyli 7 - 8 m szć na 30 m kw. działki czyli podniesienie poziomu działki o 22-23 cm. Dziwny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miły Kuba 09.08.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Paty! Jeśli nie zależy Ci na dobrej jakości trawy to możesz ją siać na byle czym (tak jak w twoim przypadku) -bo na byle czym urośnie tylko trawa byle jaka. Poza tym będziesz musiała więcej podlewać (masz system nawadniania?), częsciej nawozić żeby jako tako wyglądała. Uważam, że wcześniej zainwestowane pieniądze w podłoże zwrócą się w przyszłości z nawiązką. Ja mam podłoże dobrze nawiezione i trawka suszy się "nie boi". A tak nawiasem mówiąc, gdyby mąż troszkę popracował fizycznie to by mu tak brzuszek nie rósł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.08.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Paty co masz za płytki na tarasie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 09.08.2005 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Miły Kubo! Skoro masz taką wiedzę i jak widzę również chęci , to zapraszm cię do siebie . Dostaniesz łopatę , taczki, pare wywrotek ziemi i zaczniesz robić mi trawnik. Kondycja przy tym poprawi ci się co nie co. Taki jesteś zorientowany w moim życiu osobistym a nie wiesz czy mam nawadnianie? Coś sobie przysnąłeś kolego w tych obserwacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 09.08.2005 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Teska! Na tarasie mam położony gres beżowy.Ale nie jestem za bardzo z niego zadowolona bo się trochę brudzi i trudno go doczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.08.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Teska! Na tarasie mam położony gres beżowy.Ale nie jestem za bardzo z niego zadowolona bo się trochę brudzi i trudno go doczyścić. ale fajnie wyglada. ja mam ciemniejszy w garazu i tez jest trudny do umycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 19.08.2005 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 We środe był pan ogrodnik i zaczął naprawę. Jakimiś szpadelkami pościnał miejsca gdzie rosła ta chwastnica (trawina) i na nowo posiał trawę także cały tył ogrodu jest zrobiony od nowa. Z przodu trochę podosiewał w miejscach po chwastach , które wcześniej spryskał. Ale zostało jeszcze dużo miejsc w których ta cholerana chwastnica rośnie. Nie wiem czy z powrotem nie rozpleni się na ta nowo rosnacą trawe. Mówił że jeszcze to nie koniec prac. Jest bardzo tajemniczy i nie informuje mnie co dalej będzie robił. Nadal uparcie twierdzi że nie trzeba nawozić ziemi. Podlewam trawę dwa razy dziennie. Boję sie efektów a raczej ich braków.Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.08.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 We środe był pan ogrodnik i zaczął naprawę. Jakimiś szpadelkami pościnał miejsca gdzie rosła ta chwastnica (trawina) i na nowo posiał trawę także cały tył ogrodu jest zrobiony od nowa. Z przodu trochę podosiewał w miejscach po chwastach , które wcześniej spryskał. Ale zostało jeszcze dużo miejsc w których ta cholerana chwastnica rośnie. Nie wiem czy z powrotem nie rozpleni się na ta nowo rosnacą trawe. Mówił że jeszcze to nie koniec prac. Jest bardzo tajemniczy i nie informuje mnie co dalej będzie robił. Nadal uparcie twierdzi że nie trzeba nawozić ziemi. Podlewam trawę dwa razy dziennie. Boję sie efektów a raczej ich braków. Zobaczymy. raczej tez to bedzie kiepsko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.09.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Paty napisz jak tam nowa trawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 05.09.2005 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A więc tak. Od frontu wszystkie chwasty zostały usunięte. W gołe placki dosiano trawę. Jest już dużo lepiej. Z tyłu została cała robota zrobiona od nowa. Trawa powoli rośnie, martwi mnie jednak bo gdzieniegdzie zostały jeszcze kepy trawicy vel chwastnicy. Boję się że rozsieją się na nową trawę więc je usuwam ręcznie chociaz powinien to robić ogrodnik. Podlewam bardzo obficie dwa razy dziennie - za dwa tygodnie przyszedł rachunek 200 zł. Postaram się zrobic fotki odresaturowanego trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts