SebASoul 25.07.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Witam Otrzymałem w spadku ziemię po rodzicu: http://eden.koti.pl/~s_dusza/leszczynki/Dcp_5500.jpg Wymiary działki to: 12x21m (nie jest to do końca prostokąt ponieważ po jednej stronie szerokość ma 12,90 (od strony ulicy). http://eden.koti.pl/~s_dusza/chalupa.gif Wiem że na tej działce możliwe jest wybudowanie jedynie połówki bliźniaka. Sąsiad obok ma "na dziko" postawiony parterowy budynek mieszkalny z przerobionych garazy. Działka sąsiada, na ktorej miala stac pierwotnie (projekt z 1984 roku) druga czesc blizniaka, jest poki co wypelniona samowola parterowa... "Troszke" przesadzil z granicami poniewaz jego "prowizorka" zajmuje litere "L" z wykorzystaniem ogrodzen jako granic.... Podobno w momencie gdy wystapilbym o budowe on bedzie musial rozwalic samowole przynajmiej na odleglosci umozliwiajace wybudowanie "mojej" polowy... ale... No wlasnie - okolica nie posiada obecnie planu zagospodarowania czyli teoretycznie nie musze stawiac u siebie polowy blizniaka... tylko czegos nie rozumiem.... jesliz achowac granicze z wszystkich stron to szerokosc budynku wyniosla by az.... 4 metry czyli teoria polowy blizniaka wychodzi na jedyna sensowna Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedniego projektu na tego typu działkę - czyżby byla za mala na "obecne normy" ? Mażył mi się projekt podobny do tego sprzed lat tj. pełna piwnica na poziomie -1.5m do tego parter, pietro i poddasze uzytkowe Ile można maksywalnie "wycisnac" z tej powiezchni (nie interesuja mnie ogrody itp. - chodzi o dzialke 100% budowlana ) ? od jednej ulicy linia zabudowy zaczyna sie ~ 4metry od drugiej tez. Jesli ktos z szanownych grupowiczow zna sie na tego typu sytuacjach to podpowiedzcie co mozna "wycisnac" z tej dzialki. Nie chcialbym jej sprzedawac bo jest w pelni uzbrojona a i mazy mi sie "wlasny dach" Dodam jedynie że budynek wg planow z 1984 roku jest w moim avatarze (zrobilem kiedys w 3d model) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.07.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 to, że nie ma planu zagodpodarowania wcale nie swiadczy o tym, ze nie bedziesz musial postawic blizniaka. W takim wypadku potrzebujesz ustalenia Warunków Zabudowy. Tam tez moga podac Ci wymagane nachylenie połaci dachowych, maksymalną wysokość itp. Na podstawie planu albo WZki przystepuje się dopiero do planowania.a jesli chcesz sie dowiedziec co moze sie na niej zmiescic, próbuj wpasowywac domy z katalogów albo zatrudnij architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts