Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomóżcie mi bo mam zagwostke

SebASoul

Recommended Posts

Witam

Otrzymałem w spadku ziemię po rodzicu:

http://eden.koti.pl/~s_dusza/leszczynki/Dcp_5500.jpg

Wymiary działki to: 12x21m (nie jest to do końca prostokąt ponieważ po jednej stronie szerokość ma 12,90 (od strony ulicy).

http://eden.koti.pl/~s_dusza/chalupa.gif

Wiem że na tej działce możliwe jest wybudowanie jedynie połówki bliźniaka.

Sąsiad obok ma "na dziko" postawiony parterowy budynek mieszkalny z przerobionych garazy.

Działka sąsiada, na ktorej miala stac pierwotnie (projekt z 1984 roku) druga czesc blizniaka, jest poki co wypelniona samowola parterowa...

"Troszke" przesadzil z granicami poniewaz jego "prowizorka" zajmuje litere "L" z wykorzystaniem ogrodzen jako granic....

Podobno w momencie gdy wystapilbym o budowe on bedzie musial rozwalic samowole przynajmiej na odleglosci umozliwiajace wybudowanie "mojej" polowy... ale...

No wlasnie - okolica nie posiada obecnie planu zagospodarowania czyli teoretycznie nie musze stawiac u siebie polowy blizniaka...

tylko czegos nie rozumiem.... jesliz achowac granicze z wszystkich stron to szerokosc budynku wyniosla by az.... 4 metry czyli teoria polowy blizniaka wychodzi na jedyna sensowna :( Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedniego projektu na tego typu działkę - czyżby byla za mala na "obecne normy" ?

Mażył mi się projekt podobny do tego sprzed lat tj. pełna piwnica na poziomie -1.5m do tego parter, pietro i poddasze uzytkowe :)

Ile można maksywalnie "wycisnac" z tej powiezchni (nie interesuja mnie ogrody itp. - chodzi o dzialke 100% budowlana ;) ) ?

od jednej ulicy linia zabudowy zaczyna sie ~ 4metry od drugiej tez.

Jesli ktos z szanownych grupowiczow zna sie na tego typu sytuacjach to podpowiedzcie co mozna "wycisnac" z tej dzialki. Nie chcialbym jej sprzedawac bo jest w pelni uzbrojona a i mazy mi sie "wlasny dach" :)

Dodam jedynie że budynek wg planow z 1984 roku jest w moim avatarze (zrobilem kiedys w 3d model)

to, że nie ma planu zagodpodarowania wcale nie swiadczy o tym, ze nie bedziesz musial postawic blizniaka. W takim wypadku potrzebujesz ustalenia Warunków Zabudowy. Tam tez moga podac Ci wymagane nachylenie połaci dachowych, maksymalną wysokość itp. Na podstawie planu albo WZki przystepuje się dopiero do planowania.

a jesli chcesz sie dowiedziec co moze sie na niej zmiescic, próbuj wpasowywac domy z katalogów albo zatrudnij architekta.