Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do remontu

Beata 1

Recommended Posts

Kupiliśmy właśnie dom ma 25 lat. Jest nie podpiwniczony na podłodze jest tylko tregra a na niej płyta paździerzowa i 0,5m przestrzeń do ziemi, trzeba przeprowadzić remont oprócz podłóg, ogrzewanie, wymianę okien i ocieplenie zewnętrzne oraz ocieplenie poddaszy mieszkalnych. Proszę mi powiedzieć, od czego należy rozpocząć remont, żeby nie wracać po kilka razy do tych samych spraw.

Moj stary (20) nowy dom, jest ocieplony z zewnatrz, ma zrobiony dach, komin i nowe okna. Teraz jako pierwszy wchodzi elektryk, pozniej hydraulik do kanalizacji, rozebrania starego c.o i polozenia nowych rurek. Potem regipsy, kafle, drzwi, no i na koniec powieszenie grzejnikow umywalek itp.

U Ciebie to na pierwszy rzut powinny chyba isc okna, ocieplenie poddasza, podlogi, elektryka, sciany, hydraulika, c.o a ocieplenie zewnetrzne to mozesz robic na koniec albo w trakcie, to bez znaczenia.

Nie wiem jak u Ciebie z kominem i dachem ???

Ja obecnie skończyłem remont generalny domu z rozbudową i podzielę własnym doświadczeniem. Jeżeli nie musisz w tym domu mieszkać i chcesz cieszyć się z tego co wyremontujesz to najlepiej zrób remont generalny. Ja najpierw wyrzuciłem stare podłogi, tam gdzie nie było piwnic zrobiłem chudziak 10 cm. folia, styropian 10 cm i wylewki w całym domu na jednym poziomie . Skułem stare tynki, zrobiłem tam gdzie to było konieczne nowe nadproża w dzwiach i oknach. Nowe instalacje elektryczne, telefoniczne, telewizyjne i przewidziałem możliwość montażu alarmu, c.o, woda. (tam gdzie jest ceramika ogrzewanie podłogowe), Liczniki gaz i elektryczny przeniosłem na zewnątrz budynku. Zburzyłem stare kominy i wybudowałem nowe z wkładem ceramicznym (oczywiście dach nowy ). Wymieniłem okna i wykonałem tynki (jeżeli okna będą drewniane należałoby się zastanowić nad ich montażem po wykonaniu prac mokrych).Obniżyłem sufity ( podwieszane z płyt gipsowych). Następnie przystąpiłem do wykonania płytek w łazienkach, kuchni i przedpokojach. Po wykomnaniu wszystkich prac mokrych i brudzących ułożyłem panele oraz parkiety, schody drewniane itp. . Ważną sprawą jest również wykonanie izolacji fudamentu przynajmniej pionowego (należy sprawdzić czy jest izolacja pozioma bardzo ważna sprawa a jej odtworzenie jest bardzo kosztowne i trudne w wykonaniu) i drenażu jeżeli jest to konieczne. Po wykonaniu tych wszystkich prac ociepliłem dopiero dom styropianem o grubości min 10 cm. Pozostało tylko wykonanie balustrad i płytek na balkonach i schodach.

Pracę budowlane zacząłem od poddasza i schodziłem na dół aby nie niszczyć tego co już zostało zrobione. Z mojego doświadczenia tam gdzie jest możliwość wykonania tynków tradycyjnych to lepiej je wykonać niż układać płyty g.k.

PS Gdybym dzisiaj miał remontować dom to na pewno wolałbym budować nowy: taniej, szybciej i oczywiście nowe to zawsze nowe, pewnych rzeczy nie da się przewidzieć lub wykonanie na etapie remontu jest bardzo kosztowne lub niemożliwe. Jeżeli stać Cię na to wyrzuć wszystko co stare lub zrób wszystko do porządku bo wyremontujesz jedno a po kilku latach będziesz musiała zrobić to co nie udało ci się wtedy i zniszczysz to co już zrobiłaś.

Pozdrawiam i życzę powodzenia mnie się udało i jestem obecnie zadowolony