jedraszko 25.07.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Witam. Załozenie jest takie: dom parterowy, ściany z BK 1W (grubość ściany 36-36,5cm). Pow. użytkowa ok. 120 m2. Interesują mnie opinie forumowiczow, którzy przezimowali w domu o podobnych parametrach lub przynajmniej wybudowanych z BK 1W. Czy jesteście zadowoleni z wybranej technologii ścian? czy bylo wam w takim domu ciepło?Ewentualnie jeżeli już taki wątek został poruszony, proszę o wskazanie lokalizacji. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 25.07.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Temat rozdrapywany na forum do kości.Uruchom przeszukiwarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 25.07.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Ja przezyłem i żyję dalej Podstawa to zbudować to zgodnie ze sztuką + przemysleć gdzie-by-tu-jeszcze-mostki cieplne a nastepnie te mostki "odmostkować" - ja miałem na górnej powierzchni wieńca (dom parterowy, bez stropu tylko sufit z g-k + wełna). pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 26.07.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 BK 24cm + 10 cm styro, poddasze użytkowe, ale nieocieplone wełną i nie ma jeszcze płyt GK, jedynie na stropie monolitycznym 5 cm styro i wylewki. Dwie zimy i było ciepło. Ta zima będzie już z poddaszem ocieplonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.07.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 rafallogi - miało byc o 1W a nie 2W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 26.07.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 rafallogi - miało byc o 1W a nie 2W A mnie się zawsze wydawało, że mam 1W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedraszko 26.07.2005 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 KrzysiekMarusza i Raffollogi dzięki za odpowiedź i zrozumienie dla nowicjusza na forum . Jak już tak dziękuję to i może powinienem przeprosić Najlepszego... pomyślę. Od mostkow cieplnych aż mi dzwoni w uszach. Krzysiek jak je lokalizowałeś? Jakaś kamerka termowizyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.07.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Nie kamerka - tylko zdrowy(?) rozsądek mój i mojej żony Tym bardziej ze lepiej zrobic to raczej w trakcie budowy niz po jej zakonczeniu, bo nie wszystko da sie ładnie poprawić (u mnie nie było z tym problemu bo docieplałem wieniec od góry, ze stryszku - tyle że trzeba było się troche pogimnastykować między wiązarami kratowymi pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 26.07.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Witam. Załozenie jest takie: dom parterowy, ściany z BK 1W (grubość ściany 36-36,5cm). Pow. użytkowa ok. 120 m2. Interesują mnie opinie forumowiczow, którzy przezimowali w domu o podobnych parametrach lub przynajmniej wybudowanych z BK 1W. Czy jesteście zadowoleni z wybranej technologii ścian? czy bylo wam w takim domu ciepło? Ewentualnie jeżeli już taki wątek został poruszony, proszę o wskazanie lokalizacji. Dzięki jedraszko, jak zaczynałem czytać to forum też byłem zachwycony tą technologią i byłem przekonany, że zbuduję dom z taką ścianą jaką wymieniłeś. Dziś jednak wiem , że ta ściana jest za zimna. Współczynnik k podawany przez producenta jest bardzo trudny do uzyskania przez przeciętnego wykonawcę, a okazji do powstania mostków termicznych jest cała masa. Ktoś tu pisał że już nawet na łamach Muratora mozna przeczytać że k sciany powinno być max 0.25. Produkcja materiałów na ściany jednowarstwow szczególnie bk jest tak tania, że producenci zarabiają taką kasę, że stać ich na reklamę i działania lobbystyczne których efektem jest ustawa mówiąca że k dla ścian jednowarstwowych może być gorsze (0,5) niż dla ścian wielowarstwowych (0.3) - gdzie tu sens? Bk to dobry materiał na ściany ale polecam grubosci 24 cm plus solidne 15-20 cm ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.07.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Tomku - oczywiscie technologia 2-W (BK+styro) jest łatwiejsza, a czasami tańsza, szczególnie gdy kwalifikacje ekipy nie są najwyższe. Zgadzam się - do 1-W trzeba ekip/firm które wiedza jak budować z BK jednowarstwowo (ja taką miałem, a i tak trochę poprawiałem). Natomiast ze ma byc zimno w takim domu - nie sądzę - juz przezimowałem, sciany nie przemarzają, za gaz za cały rok (co, cwu. gotowanie) zapłaciłem mniej niz 2000 zł (temp. w domu w sezonie grzewczym 22-23 stC w dzien, chyba 19 stC w nocy) -> to chyba akceptowalne ? "Ucieczka" ciepła to nie tylko sciany nośne, bo np. okna mają U ok. 1.3 -> 5 razy gorsze niz Twoje 0.25 w scianie, czy tez 4 razy gorsze niz moje 0.3 pozdrawiam - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts