AGA 6811 25.07.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 (edytowane) ------------------------------- Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez AGA 6811 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 25.07.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 AGA 6811 - trochę mało informacji. Np. czy jest to cena za sam dom (za działkę płacisz dodatkowo) czy to już cena z działką? Bo jeśli z działką - to znam miejsca gdzie sama ziemia kosztuje więcej. Skoro interesuje Cię cena wybudowania domu w stanie surowym - podobnego do tego nad którym się zastanawiasz - nikt Ci tak dokładnie zdalnie nie odpowie. Myślę że jeśli poważnie myślisz o kupnie - weź jakiegoś specjalistę by Ci wycenił. Trzeba sprawdzić naprawdę dużo m.in: 1) Od strony formalnej - czy dokumenty są w pożądku (pozwolenie na budowę aktualne, zapisy w dzienniku budowy), czy budowa zgodna z projektem i warunkami zagospodarowania terenu. 2) Czy projekt Ci pasuje czy będziesz chciała go zmieniać? Na ile poważne zmiany. 3) Z jakich materiałów budowano, czy wykonawstwo jest OK czy takie sobie, czy są jakieś faktury albo inna podstawa do reklamacji gdyby coś (np. gwarancja)? Np. inaczej kosztuje dach pokryty papą a inaczej dachówką ceramiczną. 4) Jak z przyłączami? 5) Stan surowy - otwarty to też jest nie do końca precyzyjne określenie. Np. niektórzy przed oknami robą tynki wewnętrzne a niektórzy dopiero jak są okna. Podobnie z wylewkami. Pozdrawiam Ps. Oczywiście dodatkowo te rzeczy które sprawdza się przy zakupie samej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 25.07.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Dzięki za informacje. Ta cena to cena stanu surowego z działką. Dach kryty papą, bez okien , bez tynków wewnętrznych , budowany z pustaka. Nie wydaje się to cena wygórowana (w naszym mieście taki dom był do sprzedania za 200 tys.zł). Przed podjęciem decyzji radziłabym jednak, żeby tą budowlę obejrzał ktoś, kto zna się na budowaniu. Ludzie naprawdę różnie budują - czasami, to strach patrzeć, że w budynku z lichymi fundamentami, byle jak zbudowanymi ścianami lub fatalnie wylanym stropem będą mieszkać ludzie. Np. stan więźby będzie istotny, czy można tam położyć dachówkę, czy też tylko "lekkie" pokrycie dachu. Druga sprawa to jak długo ten budynek stał w stanie surowym otwartym. Widziałam taki budynek, który od 15 lat nie zmienił swojego wyglądu i obawiam się, że nic znim już nie da się zrobić (przynajmniej ja bym nie próbowała) - szczególnie jeżeli są to pustaki suporex, które bardzo szybko nasiąkają wodą, więc powinny być bardzo szybko ocieplone, bo potem zwyczajnie rozmiękają. Dlatego też pokażcie go najpierw jakiemuś budowlańcowi (najlepiej z uprawnieniami kierownika budowy), który potem wam zatwierdzi dalsze etapy budowy, bo możecie napotkać na swojej drodze wiele niemiłych niespodzianek. Oczywiście sprawdźcie również całą papierologię (pozwolenie na budowę chyba traci swoją ważność, jeżeli na budownie nie działo się nic przez 2 lata - o ile dobrze pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 26.07.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Obejrzałem, wygląda przyzwoicie. Cena - jak z działką - to też atrakcyjna. Niepokoją mnie takie rzeczy: - okolica wygląda nieco pustynnie - nic nie piszesz o istniejącej infrastrukturze - żeby w ogóle dało się coś do tego domu podłączyć... - ten staw - teren wygląda na podmokły, w zimowej scenerii tego nie widać - mogą z tym być nieliche kłopoty Bez zaufanego znawcy tematu - ani rusz. Chyba że masz w tylnej kieszeni lużne 100 tys. i nie masz innego pomysłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 26.07.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Jaka to jest okolica? Czemu ktoś to chce sprzedać? Może sa ukryte powody?Za taką działkę w okolicach Białegostoku zapłaciłabyś na dzień dobry 50 tys., jeśli ma jakieś uzbrojenie. To jakaś okazja, albo okolica nieciekawa. Gdzie to dokładnie jest - daleko od Białegostoku? Domek wygląda fajnie. Jeśli nie ma żadnych ukrytych wad, to nie ma co się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 27.07.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Wydaje mi się, że jest to domek z okolic KUDRYCZ. Tak mi się wydaje. Też go oglądałam, ale tylko na zdjęciach w którejś z agencji nieruchomości. Nie chciałambym go kupić bo jest tam pusto no i nie wiem jak będzie w zimie z drogami. Co sama mam je odśnieżać? Mam małe dziecko. A jak będzie z dojazdami do szkoły, szpitala, przychodni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekN 29.07.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Aga,1/ Moim zdaniem powinnaś najpierw pomyśleć o lokalizacji działki - tj. zastanów się gdzie chcesz mieszkać. Jeśli ten domek stoi w miejscu, które ci odpowiada to już jakieś 30% żeby go kupić. 2/ Potem rozważ swoje potrzeby mieszkaniowe - czy ten dom jest dla ciebie (a może jest za duży lub za mały, ma nieodpowiadający ci rozkład pomieszczeń) - Jeśli ci odpowiada to dodaj sobie powiedzmy 20%.3/ Potem przedyskutej lokalizację i rozkład domu z rodziną - czy wszyscy się z tobą zgadzają (my z żoną ustaliliśmy że w ważnych sprawach musimy być jednomyślni aby podjąć ważną decyzję, np. kupno domu). Jeśli się wszyscy przyszli domownicy zgadzają to kolejne ileś % za kupnem.4/ Sprawdz czy aby na pewno ta cena jest niska. W końcu postawienie budynku w stanie surowym nie jest takie znowu drogie jak się czasem na początku wydaje. Ja sam kupiłem dom w stanie surowym, jednak głównie było to podyktowane super lokalizacją. Dzisiaj wolałbym jednak budować sam od początku a nie poprawiać błędy poprzedników. pozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2005 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 ja tez kupowalem dom w stanie surowym lokalizacja: 150 m od drogi z autobusami miedzy dwoma miastami. nie moge powiedziec ze poprawiam bledy budowniczego bo zaczym go kupilem przywiozlem 4 specjalistów to co widzisz to nie tylko cegla i dach...to działka, uzgodniena, projekt, geodeta wiec czy 100000 to duzo trudno ocenic pytan które musisz sobie zadac jest duzo:czy masz czas na budowanie od podstaw i pilnowanie murarki?czy masz jak dojechac o kazdej porze roku??media.... wydaje mi sie ze za 100000 takiego duzego domu nie wykonczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts