Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

narzędzia na budowie

Recommended Posts

Jeśli się buduje systemem gospod. warto chociaż zainwestować w rusztowanie warszaskie 8-10 ramek powinno starczyć spokojnie do 4-5 m - dobrze aby dwie ramki mieć na kołach - wydatek około 400 zł a na pewno się wielokrotnie przyda.

Ciekawi jesteśmy czy kupowaliście jakieś narzędzia i jakie?

Odpowiem tak - na budowie wszystko sie przyda ;-)

Z rzeczy chyba jeszcze niewymienionych:

- barak, żeby trzymać wszystko nw. :-)

- szczotka/i "uliczne" - do sprzątania na chudym betonie / wylewkach

- strug elektryczny - jeżeli sami będziecie kładli drewnianą/OSB podłogę

na strychu

- spawarka

- nożyce do blachy i prętów

- rozmaite tarcze do szlifierki 230 i 115 (nie wszędzie dojdzie się dużą):

do cięcia metalu, diamentowe do pustaków, klinkieru, żelbetonu

- wiertła SDS o różnych średnicach do młotkowiertarki i zwykłe do drugiej wiertarki, która służyć będzie również jako mieszadło

- palnik do kładzenia papy termozgrzewalnej - aczkolwiek porządny kosztuje cnm. 200 - 300 PLN + butla 11 kg

- widły amerykańskie - do rozrzucania tłucznia na drogę, a później do kopania ogródka

- łaty, poziomice, itp.

- węże ogrodnicze do dostarczenia wody w akurat potrzebne miejsce

- przedłużacze na 230 i 380 V (u mnie były potrzebne 50m)

- nożyki "do tapet" do cięcia czego popadnie ;-)

- drabiny - krótsza i dłuższa

- "foszty" - solidne, grube deski do rusztowań

- cała masa rękawic skórzanych i "wampirek" ;-)

- wykaszarka spalinowa - jeżeli działka jest na dawnych terenach

rolniczych

- tacker, czyli zszywacz tapicerski

- szlauchwaga - czyli poziomica wodna, do wyznaczania poziomów

- pilarka elektryczna; wyrzynarka;

- piła łańcuchowa - do "zaprawienia " stempli i ew. więźby

Na razie tyle :-)

JKK

zastanawiam się nad kupieniem lub odkupieniem betoniarki, choć nie wiem czy nie taniej będzie wypożyczyć.

Za naszą ~250l dałem 300 PLN, trzeba było dokupić kabel i wymienić łożyska, razem ~500 PLN. Używamy ją już ponad rok i ciągle jest do czegoś potrzebna - wątpię, aby wypozyczenie wyszło taniej - chyba,

że od znajomego.

Pzdr

JKK

zastanawiam się nad kupieniem lub odkupieniem betoniarki, choć nie wiem czy nie taniej będzie wypożyczyć.

Za naszą ~250l dałem 300 PLN, trzeba było dokupić kabel i wymienić łożyska, razem ~500 PLN. Używamy ją już ponad rok i ciągle jest do czegoś potrzebna - wątpię, aby wypozyczenie wyszło taniej - chyba,

że od znajomego.

Pzdr

JKK

a może chcesz się jej już pozbyc?? :)

A jeszcze jedno mam pytanko co sądzicie o zrobieniu fundamentów teraz i pozostawieniu ich ( po zabezpieczeniu) na zimę. Sąsiad zza miedzy nam tak poleca i on i jego córka - nasza 2 sąsiadka tak zrobili.

Jakoś nikt Wam nie odpowiedział :(

Baaardzo dobry pomysł, o ile są takie możliwości. Zabezpieczenie fundamentu to niewielka filozofia. Grunt pod budynkiem jest przeróżny, i zawsze mogą być niespodzianki (no chyba że budujemy na litej skale :D ). Fundament, pomimo że jeszcze nie obciążony "ułoży się" do gruntu (a tak właściwie to odwrotnie - grunt do fundamentu) - chodzi o jesienne nasiąknięcie, zamarznięcie i wiosenne odpuszczenie. Beton osiągnie także w tym czasie pełną wytrzymałość . Wyprzedzając polemikę: przy budowie "ciągłej", bez przerwy zimowej, zanim ściany dociążą fundament też zdąży on uzyskać wytrzymałość - ale zauważyłem na niektórych "pośpiesznych" budowach zaczynanych wiosną takie "warszawskie tempo", że mam wątpliwości czy nie ma to jakiegoś wpływu na wytrzymałość.