Geno 26.07.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Jeśli się buduje systemem gospod. warto chociaż zainwestować w rusztowanie warszaskie 8-10 ramek powinno starczyć spokojnie do 4-5 m - dobrze aby dwie ramki mieć na kołach - wydatek około 400 zł a na pewno się wielokrotnie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 26.07.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Ciekawi jesteśmy czy kupowaliście jakieś narzędzia i jakie? Odpowiem tak - na budowie wszystko sie przyda Z rzeczy chyba jeszcze niewymienionych: - barak, żeby trzymać wszystko nw. - szczotka/i "uliczne" - do sprzątania na chudym betonie / wylewkach - strug elektryczny - jeżeli sami będziecie kładli drewnianą/OSB podłogę na strychu - spawarka - nożyce do blachy i prętów - rozmaite tarcze do szlifierki 230 i 115 (nie wszędzie dojdzie się dużą): do cięcia metalu, diamentowe do pustaków, klinkieru, żelbetonu - wiertła SDS o różnych średnicach do młotkowiertarki i zwykłe do drugiej wiertarki, która służyć będzie również jako mieszadło - palnik do kładzenia papy termozgrzewalnej - aczkolwiek porządny kosztuje cnm. 200 - 300 PLN + butla 11 kg - widły amerykańskie - do rozrzucania tłucznia na drogę, a później do kopania ogródka - łaty, poziomice, itp. - węże ogrodnicze do dostarczenia wody w akurat potrzebne miejsce - przedłużacze na 230 i 380 V (u mnie były potrzebne 50m) - nożyki "do tapet" do cięcia czego popadnie - drabiny - krótsza i dłuższa - "foszty" - solidne, grube deski do rusztowań - cała masa rękawic skórzanych i "wampirek" - wykaszarka spalinowa - jeżeli działka jest na dawnych terenach rolniczych - tacker, czyli zszywacz tapicerski - szlauchwaga - czyli poziomica wodna, do wyznaczania poziomów - pilarka elektryczna; wyrzynarka; - piła łańcuchowa - do "zaprawienia " stempli i ew. więźby Na razie tyle JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 26.07.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 zastanawiam się nad kupieniem lub odkupieniem betoniarki, choć nie wiem czy nie taniej będzie wypożyczyć. Za naszą ~250l dałem 300 PLN, trzeba było dokupić kabel i wymienić łożyska, razem ~500 PLN. Używamy ją już ponad rok i ciągle jest do czegoś potrzebna - wątpię, aby wypozyczenie wyszło taniej - chyba, że od znajomego. Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 27.07.2005 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 zastanawiam się nad kupieniem lub odkupieniem betoniarki, choć nie wiem czy nie taniej będzie wypożyczyć. Za naszą ~250l dałem 300 PLN, trzeba było dokupić kabel i wymienić łożyska, razem ~500 PLN. Używamy ją już ponad rok i ciągle jest do czegoś potrzebna - wątpię, aby wypozyczenie wyszło taniej - chyba, że od znajomego. Pzdr JKK a może chcesz się jej już pozbyc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J_K_K 27.07.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 a może chcesz się jej już pozbyc?? Ew. dopiero jak zrobimy garaż i murek do siatki, czyli za 1 - 2 lata Pzdr JKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 28.07.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 A jeszcze jedno mam pytanko co sądzicie o zrobieniu fundamentów teraz i pozostawieniu ich ( po zabezpieczeniu) na zimę. Sąsiad zza miedzy nam tak poleca i on i jego córka - nasza 2 sąsiadka tak zrobili. Jakoś nikt Wam nie odpowiedział Baaardzo dobry pomysł, o ile są takie możliwości. Zabezpieczenie fundamentu to niewielka filozofia. Grunt pod budynkiem jest przeróżny, i zawsze mogą być niespodzianki (no chyba że budujemy na litej skale ). Fundament, pomimo że jeszcze nie obciążony "ułoży się" do gruntu (a tak właściwie to odwrotnie - grunt do fundamentu) - chodzi o jesienne nasiąknięcie, zamarznięcie i wiosenne odpuszczenie. Beton osiągnie także w tym czasie pełną wytrzymałość . Wyprzedzając polemikę: przy budowie "ciągłej", bez przerwy zimowej, zanim ściany dociążą fundament też zdąży on uzyskać wytrzymałość - ale zauważyłem na niektórych "pośpiesznych" budowach zaczynanych wiosną takie "warszawskie tempo", że mam wątpliwości czy nie ma to jakiegoś wpływu na wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts