Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka w strefie obserwacji archeologicznej

Recommended Posts

Jaką drogę urzędową nalezy przejść mając działkę w strefie obserwacji archeologicznej? Czy trzeba robić wykopy, odwierty czy coś podobnego? Ile wyniesie koszt wydania decyzji i prac do nich prowadzących? Jakie terminy obowiązują urzędników w takiej sprawie, jak może ona wpłynąć na opóźnienie budowy?

Co w przypadku, gdy zabudowania staną na działce poza w/w strefą- też należy uzgadniać sprawę z konserwatorem zabytków?

Proponuję zajrzeć do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Tam powinno pisać coś więcej.

Ja mam działkę też w takiej strefie. Najpierw napisałam do konserwatora o wydanie ich opinii, w celu wydania pozwolenia na budowę. W odpowiedzi otrzymałam, że muszę poinformować ich 7 dni przed rozpoczęciem robót budowlanych. O gólnie żadnych problemów z tym nie maiał. Ale wiem, że wszystko zależy od rodzaju stanowiska archeologicznego. Dlatego musisz wystapić do konserwatora o opinię.

Posdrawiam.

Proponuję zajrzeć do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Tam powinno pisać coś więcej.

Ja mam działkę też w takiej strefie. Najpierw napisałam do konserwatora o wydanie ich opinii, w celu wydania pozwolenia na budowę. W odpowiedzi otrzymałam, że muszę poinformować ich 7 dni przed rozpoczęciem robót budowlanych. O gólnie żadnych problemów z tym nie maiał. Ale wiem, że wszystko zależy od rodzaju stanowiska archeologicznego. Dlatego musisz wystapić do konserwatora o opinię.

Posdrawiam.

Już wszystko wiem, przy fundamentach musi być archeolog, który zrobi dokumentację prac ziemnych. ! kopia idzie do Konserwatora zabytków, 2 do lokalnego muzeum, 3 jest dla nas. Jeśłi niec nie wykopią (Boże spraw...) to nic więcej od nas nie chcą, a jeśli coś znajdą to .... myśleć mi się nie chce.

Może wiecie ile weźmie taki archeolog? Ja znam cenę przyjadu 1 takiego, ale ciekawa jestem jakie wy macie doświadczenia?

• 3 weeks później...

Monika - zajrzyj do Dziennika Whispera. On przerabiał archeologa i był dość duży przedział cenowy.

Ja w swoich warunkach zabudowy tez miałem zapis - teren o potencjalnym występowaniu zabytków archeologicznych. U mnie wystarczyło, że papiery poszły do knserwatora (mój architektoprojektant przygotował od razu komplecik). Od konserwatora przyszło pisemko (chyba tydzień czy dwa to trwało), że uzgodniona budowa a w przypadku natrafienia na coś (?) trzeba poinformować. Nawet nikogo nie było przy fundamentach, żadnych odwiertów itp.

Ale zanim zacząłem budować - porządkowałem działkę i niszczyłem starą piwniczkę. Ludzi co to robili znaleźli !!!!! .... Dwie flaszki spirytusu (jeszcze sprzed stanu wojennego) :D (poważnie). Jedną 0,5 a drugą 0,75. Ciekawe co na to konserwator - pewnie chętnie by się przyłączył.