Monika Seba 25.07.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Jaką drogę urzędową nalezy przejść mając działkę w strefie obserwacji archeologicznej? Czy trzeba robić wykopy, odwierty czy coś podobnego? Ile wyniesie koszt wydania decyzji i prac do nich prowadzących? Jakie terminy obowiązują urzędników w takiej sprawie, jak może ona wpłynąć na opóźnienie budowy?Co w przypadku, gdy zabudowania staną na działce poza w/w strefą- też należy uzgadniać sprawę z konserwatorem zabytków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.07.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Proponuję zajrzeć do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Tam powinno pisać coś więcej.Ja mam działkę też w takiej strefie. Najpierw napisałam do konserwatora o wydanie ich opinii, w celu wydania pozwolenia na budowę. W odpowiedzi otrzymałam, że muszę poinformować ich 7 dni przed rozpoczęciem robót budowlanych. O gólnie żadnych problemów z tym nie maiał. Ale wiem, że wszystko zależy od rodzaju stanowiska archeologicznego. Dlatego musisz wystapić do konserwatora o opinię.Posdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 29.07.2005 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Proponuję zajrzeć do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Tam powinno pisać coś więcej. Ja mam działkę też w takiej strefie. Najpierw napisałam do konserwatora o wydanie ich opinii, w celu wydania pozwolenia na budowę. W odpowiedzi otrzymałam, że muszę poinformować ich 7 dni przed rozpoczęciem robót budowlanych. O gólnie żadnych problemów z tym nie maiał. Ale wiem, że wszystko zależy od rodzaju stanowiska archeologicznego. Dlatego musisz wystapić do konserwatora o opinię. Posdrawiam. Już wszystko wiem, przy fundamentach musi być archeolog, który zrobi dokumentację prac ziemnych. ! kopia idzie do Konserwatora zabytków, 2 do lokalnego muzeum, 3 jest dla nas. Jeśłi niec nie wykopią (Boże spraw...) to nic więcej od nas nie chcą, a jeśli coś znajdą to .... myśleć mi się nie chce. Może wiecie ile weźmie taki archeolog? Ja znam cenę przyjadu 1 takiego, ale ciekawa jestem jakie wy macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 16.08.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Monika - zajrzyj do Dziennika Whispera. On przerabiał archeologa i był dość duży przedział cenowy. Ja w swoich warunkach zabudowy tez miałem zapis - teren o potencjalnym występowaniu zabytków archeologicznych. U mnie wystarczyło, że papiery poszły do knserwatora (mój architektoprojektant przygotował od razu komplecik). Od konserwatora przyszło pisemko (chyba tydzień czy dwa to trwało), że uzgodniona budowa a w przypadku natrafienia na coś (?) trzeba poinformować. Nawet nikogo nie było przy fundamentach, żadnych odwiertów itp. Ale zanim zacząłem budować - porządkowałem działkę i niszczyłem starą piwniczkę. Ludzi co to robili znaleźli !!!!! .... Dwie flaszki spirytusu (jeszcze sprzed stanu wojennego) (poważnie). Jedną 0,5 a drugą 0,75. Ciekawe co na to konserwator - pewnie chętnie by się przyłączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 18.08.2005 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Monika - zajrzyj do Dziennika Whispera. . zagladała, z Whisperem pisałam o tym na privie. On miał inną sytuację. Ale i u mnie już sprawa jest jasna. Bez ceregieli. Dzięki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts