mack 25.07.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 szerokość ściany fund to 25 cm - bloczki betonowe, szerokość ściany to 29 cm - pustak Max. Murarz chce murować do wewnątrz tzn z zewnątrz ściany pokrywają się zaś do wewnątrz wystaje 4 cm Maxa. Ja bym wolał na zewnątrz - a architekt twierdzi że osie powinny porywać się tzn wystaje po 2 cm do wewn i zewn. Pewnie problem nie jest rzadki - jak to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 25.07.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 architekt ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 25.07.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 W projekcie powinno być narysowane jak się mają osie ław fundamentowych do osi ścian. Rekomenduję aby robić wg projektu.Postąpienie w inny sposób może zaowocować np tym, że trzeba będzie dokupywać belki stropowe wg większego wymiaru i docinać (koszty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 26.07.2005 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 w schematach ściany jednowarstwowej zawsze ściana nośna wystaje na zewn ściany fundamentowej więc chyba można tak murować i skłaniam się do tego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.07.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Ja bym wystawił te 4 cm na zewnątrz, zrobiłem tak zresztą w swoim domku. Zawsze jest lepiej jak cokół jest troszkę cofnięty względem ściany zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 26.07.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 U mnie ściana 1W gr.36cm na ścianie fundamentowej gr.25cm (bloczki M6) stoi w ten sposób, że 11 cm ściany budynku wystaje poza obręb ściany fundamentowej na zewnątrz.O ile pamiętam taki był przekrój tej ściany w projekcie i z tego co się dowiadywałem to jest to całkowicie zgodne ze sztuką budowlaną.Też miałem ten dylemat na tym etapie.Budując do wewnątrz pomniejszasz niepotrzebnie powierzchnię mieszkalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts