Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu

Recommended Posts

Witam.

Jakim materiałem najlepiej ocieplić strop budynku drewnianego?

Myślę o styropianie oraz o wełnie mineralnej. Druga sprawa, to jak zabezpieczyć owo ocieplenie przed uszkodzeniem?

Na strychu mają się znaleźć pomieszczenia uzytkowe, aczkolwiek nie pokoje mieszkalne.

styropian a na niego jastrych lub płyty OSB

lub ekofiber ....

Bardzo mnie cieszy, że polecacie styropian. Pierwotnie równiez myslałem o styropianie, ale "fachowcy" mi go odradzili, ponieważ jest podatny na gryzonie. W sumie to jest logiczne, bo w takich domach zawsze jakas myszka się szwenda. Dodatkowo styropian jest raczej "szczelny" i o przepuszczaniu wilgoci raczej nie ma mowy. Dodatkowo przy ukłądaniu nie pyli tak jak wełna.

Wad tych nie posiada wełna, która dodatkowo polecaja wszyscy, których sie pytam.

Jako, ze nie jestem budowlańcem, zgłupiałem.

zdecydowanie wełna. Nie ma nic gorszego niz styropian w drewnianym stropie. :wink:

P.S.

moze przesadzilem ze nie ma nic gorszego :) jednakze tylko welna.

OK, jak się tak mitygujesz przez wrodzoną delikatność, to chociaż ja to wykrzyczę, bo widze, że ludzie nie mają wyobrażni o pożarach: NIE MA K..., NIC GORSZEGO NIZ PALNY STYROPIAN NA PALNYM DREWNIANYM STROPIE.

pattaya napisał:

Styropian Termo-D Termoorganiki.

Izoluje też akustycznie i jest kilka razy tańszy od wełny.

Styropiany akustyczne działają tylko o ile są dociśnięte stosowną wagą np. parę cm betonu. Inaczej to nie funkcjonuje i jest to wywalona kasa.

Fakt.

Przeoczyłem,że chodzi o strop drewniany.