vivaldi 25.07.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Wlasnie jestem po rozmowie z potencjalnym wykonawca tynkow, ktory poinformowal mnie, ze powierzchnie okien rowniez wlicza do powierzchni otynkowanej! Powiem szczerze, ze nie bardzo mi sie to podoba, szczegolnie, ze mam w kilku miejscach duze okna. Jak to wyglada w praktyce? Czy tak jest przyjete? Jak najsprawiedliwiej dla obu stron policzyc owa powierzchnie? Dziekuje za info i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 25.07.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2005 Generalnie, twój wykonawca ma rację....ja sam tego specjlanie tego też nie pojmuję...ale już jest "taka tradycja" w tej branży...Mogą przyjąć inną "metodologię" z mb ale tak sobie podliczą, że i tak i tak wyjdą na swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 26.07.2005 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Licz jak się umówisz.Policz ile Cię kosztuje budynek ...i porównaj koszt z innym. Niezależnie jak liczy. jedynie co ważne - ile Ci wyrwie kasy. To takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 26.07.2005 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Tak sie liczy odkad siegam pamiecia wstecz.Mysle ze chodzi o to ze obrobka bocznych czesci otworow jest bardziej pracochlonna i wymaga dokladnosci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.07.2005 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 4.1. Tynki i gładzie oblicza się w metrach kwadratowych jako iloczyn długości ścian w stanie surowym i wysokości mierzonej od czystej podłogi do spodu stropu. Powierzchnie pilastrów i słupów oblicza się w rozwinięciu powierzchni tych elementów w stanie surowym. Powierzchnie kolumn i półkolumn o przekroju okrągłym i owalnym oblicza się wg opisanego prostokąta lub jego trzech boków w najwęższym przekroju przez największą wysokość. 4.2. Tynki gładzie stropów płaskich oblicza się w metrach kwadratowych ich rzutu w świetle ścian surowych na płaszczyznę poziomą. Powierzchnie stropów żebrowych i kasetonowych oblicza się w rozwinięciu według wymiarów w stanie surowym bez dodatku za krawędzie. 4.3. Z nakładów na powierzchnie tynków i gładzi potrąca się nakłady na powierzchnie nieotynkowane, powierzchnie ciągnione lub obróbek kamiennych i innych, jeżeli każda z nich jest większa niż 1 m2. Potrąca się również nakłady na otwory o powierzchni ponad 1 m2, jeżeli ościeża ich są nieotynkowane oraz otwory o powierzchni ponad 3 m2. Z powierzchni tynków nie odlicza się powierzchni nieotynkowanych lub ciągnionych mniejszych niż 1 m2 i powierzchni otworów do 3 m2, jeżeli ościeża ich są tynkowane. Tynki ościeży w otworach o powierzchni ponad m2 oblicza się jako iloczyn jednokrotnej długości ościeża, mierzonej w świetle ościeżnicy, przez szerokość ościeża w tanie surowym. Powierzchnie otworów oblicza się w świetle ościeżnicy lub w świetle muru, jeżeli otwory są bez ościeżnicy. Otwory w obramowaniach ciągnionych oblicza się według zewnętrznych wymiarów obrysu obramowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro m 26.07.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Niektórzy wykonawcy odliczają okna od powierzchni ścian, ale doliczają obróbkę okien licząc podwójnie za metr. Licząc tak czy tak wychodzi na jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 26.07.2005 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Tynki ościeży w otworach o powierzchni ponad m2 oblicza się jako iloczyn jednokrotnej długości ościeża, mierzonej w świetle ościeżnicy, przez szerokość ościeża w tanie surowym. Myślałem Geno, że poprawisz błąd który występuje w KNR dotyczący pogrubionego zwrotu. Tu powinno chyba być ponad 3m2. Ale to drobny szczególik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 26.07.2005 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 U mnie odliczali od całej powierzchni powierzchnię okien ale nie robili szpalet w przeciwnym wypadku by nie odliczali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.07.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Tynki ościeży w otworach o powierzchni ponad m2 oblicza się jako iloczyn jednokrotnej długości ościeża, mierzonej w świetle ościeżnicy, przez szerokość ościeża w tanie surowym. Myślałem Geno, że poprawisz błąd który występuje w KNR dotyczący pogrubionego zwrotu. Tu powinno chyba być ponad 3m2. Ale to drobny szczególik. Brak czasu - trzeba lecieć z kosztorysem - jeszcze 45 min. i 45 pozycji Tak nawiasem mówiąc mógłby się wreszcie ktoś wziąć za te KNR bo dosyć ,że część dotyczy epoki kiedy dinozaury biegały po ziemi to jeszcze występują czasem niezłe kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 26.07.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Ten błąd występuje zarówno w starych wersjach książkowych jak i w programach do kosztorysowania (napewno w "Normie"). Ale takich niespodzianek można znaleźć więcej. 45 min. i 45 poz.? To będzie dobre tempo. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 26.07.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Wlasnie jestem po rozmowie z potencjalnym wykonawca tynkow, ktory poinformowal mnie, ze powierzchnie okien rowniez wlicza do powierzchni otynkowanej! Powiem szczerze, ze nie bardzo mi sie to podoba, szczegolnie, ze mam w kilku miejscach duze okna. Jak to wyglada w praktyce? Czy tak jest przyjete? Jak najsprawiedliwiej dla obu stron policzyc owa powierzchnie? Dziekuje za info i pozdrawiam A to różnie. Zależy od fachowców. Moi np nie wliczają, ale liczą osobno za obróbkę glifów (za metr długości) i w sumie wychodzi prawie na to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 26.07.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Jak to wyglada w praktyce? u mnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts