Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak liczyc powierzchnie tynkow wewnetrznych?

Recommended Posts

Wlasnie jestem po rozmowie z potencjalnym wykonawca tynkow, ktory poinformowal mnie, ze powierzchnie okien rowniez wlicza do powierzchni otynkowanej! :o Powiem szczerze, ze nie bardzo mi sie to podoba, szczegolnie, ze mam w kilku miejscach duze okna. Jak to wyglada w praktyce? Czy tak jest przyjete? Jak najsprawiedliwiej dla obu stron policzyc owa powierzchnie?

Dziekuje za info i pozdrawiam

4.1. Tynki i gładzie oblicza się w metrach kwadratowych jako iloczyn długości ścian w stanie surowym i wysokości mierzonej od czystej podłogi do spodu stropu. Powierzchnie pilastrów i słupów oblicza się w rozwinięciu powierzchni tych elementów w stanie surowym. Powierzchnie kolumn i półkolumn o przekroju okrągłym i owalnym oblicza się wg opisanego prostokąta lub jego trzech boków w najwęższym przekroju przez największą wysokość.

4.2. Tynki gładzie stropów płaskich oblicza się w metrach kwadratowych ich rzutu w świetle ścian surowych na płaszczyznę poziomą.

Powierzchnie stropów żebrowych i kasetonowych oblicza się w rozwinięciu według wymiarów w stanie surowym bez dodatku za krawędzie.

4.3. Z nakładów na powierzchnie tynków i gładzi potrąca się nakłady na powierzchnie nieotynkowane, powierzchnie ciągnione lub obróbek kamiennych i innych, jeżeli każda z nich jest większa niż 1 m2. Potrąca się również nakłady na otwory o powierzchni ponad 1 m2, jeżeli ościeża ich są nieotynkowane oraz otwory o powierzchni ponad 3 m2. Z powierzchni tynków nie odlicza się powierzchni nieotynkowanych lub ciągnionych mniejszych niż 1 m2 i powierzchni otworów do 3 m2, jeżeli ościeża ich są tynkowane. Tynki ościeży w otworach o powierzchni ponad m2 oblicza się jako iloczyn jednokrotnej długości ościeża, mierzonej w świetle ościeżnicy, przez szerokość ościeża w tanie surowym.

Powierzchnie otworów oblicza się w świetle ościeżnicy lub w świetle muru, jeżeli otwory są bez ościeżnicy. Otwory w obramowaniach ciągnionych oblicza się według zewnętrznych wymiarów obrysu obramowania

Tynki ościeży w otworach o powierzchni ponad m2 oblicza się jako iloczyn jednokrotnej długości ościeża, mierzonej w świetle ościeżnicy, przez szerokość ościeża w tanie surowym.

Myślałem Geno, że poprawisz błąd który występuje w KNR dotyczący pogrubionego zwrotu. Tu powinno chyba być ponad 3m2. Ale to drobny szczególik.

Tynki ościeży w otworach o powierzchni ponad m2 oblicza się jako iloczyn jednokrotnej długości ościeża, mierzonej w świetle ościeżnicy, przez szerokość ościeża w tanie surowym.

Myślałem Geno, że poprawisz błąd który występuje w KNR dotyczący pogrubionego zwrotu. Tu powinno chyba być ponad 3m2. Ale to drobny szczególik.

:oops: Brak czasu - trzeba lecieć z kosztorysem - jeszcze 45 min. i 45 pozycji :wink:

Tak nawiasem mówiąc mógłby się wreszcie ktoś wziąć za te KNR bo dosyć ,że część dotyczy epoki kiedy dinozaury biegały po ziemi to jeszcze występują czasem niezłe kwiatki :)

Wlasnie jestem po rozmowie z potencjalnym wykonawca tynkow, ktory poinformowal mnie, ze powierzchnie okien rowniez wlicza do powierzchni otynkowanej! :o Powiem szczerze, ze nie bardzo mi sie to podoba, szczegolnie, ze mam w kilku miejscach duze okna. Jak to wyglada w praktyce? Czy tak jest przyjete? Jak najsprawiedliwiej dla obu stron policzyc owa powierzchnie?

Dziekuje za info i pozdrawiam

A to różnie. Zależy od fachowców. Moi np nie wliczają, ale liczą osobno za obróbkę glifów (za metr długości) i w sumie wychodzi prawie na to samo.