Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto buduje z bloczków Fortis lub PEZAM?

Recommended Posts

Już mi głowa spuchła od rozmyślań z czego postawić ściany. Oba te materiały pociągają mnie, ale chciałabym skontaktować się z kimś kto już mieszka w takim domu lub też buduje z tego materiału. Przeczytałam chyba wszystko na ten temat na forum, ale konkretów nie znalazłam. Raczej tego materialu nie wybieracie. Dlaczego? Cena podobna do YTONGa, parametr u znacznie lepszy... A jednak YTONG wygrywa. Dlaczego?

Pozdrawiam wszystkich.

Myślałem kiedyś o Fortisie, ale:

- 2 lata temu ceny bloczków nie były zachęcające - taniej wyszła mi ściana 3-warstwowa,

- jak zawsze - w przypadku technologii 1-warstwowej zbyt wiele (parametry termiczne) zależy od murarza,

- byłem na budowie z Fortisa, rozmawiałem z murarzem, o on do mnie: Panie, stukniesz pan młotkiem, a to się całe rozlatuje.

U nas murarze jeszcze nie rozumieją, że tego nie można stukać młotkiem, a cena bloczków zbyt wysoka, żeby nauczyć ich tego po 10-tym, czy 20-tym spieprzonym bloczku.

Zaznaczam, że to moja całkiem prywatna, może nie do końca słuszna opinia :D

PEZAM istnieje.

http://www.pezam.com

Niestety ceny ma powalające.

W lutym prosiłam o wycenę ścian (134 metry kw.). Sam materiał - bloczki, bloczki fundamentowe i nadproża kosztowały 37500 netto.

Do tego - czas oczekiwania - około 6 tygodni i przy zamówieniu należy wpłacić zaliczkę. Zaliczka 50% pozwala na otrzymanie 10% rabatu.

PEZAM istnieje.

http://www.pezam.com

Niestety ceny ma powalające.

W lutym prosiłam o wycenę ścian (134 metry kw.). Sam materiał - bloczki, bloczki fundamentowe i nadproża kosztowały 37500 netto.

Do tego - czas oczekiwania - około 6 tygodni i przy zamówieniu należy wpłacić zaliczkę. Zaliczka 50% pozwala na otrzymanie 10% rabatu.

Wielkie dzięki za opinie. Widać problem w odpowiedniej, znającej materiał ekipie i... cenie.

Osówkai Magdzia możecie powiedzieć jak z kosztami ogrzewania? A jak akustyka?(bo ja będę budowała w pobliżu uczęszczanej trasy) Były kłopoty z osadzaniem okien, drzwi?- bo tego się boję. A jak wieszanie np. szafek kuchennych? Jeśli tylko uda mi się odpowiednio zbić cenę to chyba zdecyduję się na te bloczki.

Powiedzcie jeszcze, czy kupowaliście wszystkie elementy w jednej firmie, czy trzeba było kompletować z różnych. Chodzi mi o np. nadproża, jakieś kształtki i licho wie co jeszcze :)

Praktyka PEZAMu z przedpłatami jakoś mnie odstrasza... Wcześniej czytałam na forum, że podczas rozmów z ewentualnym klientem opluwali inną firmę mówiąc, że tamci zamiast keramzytobetonu stosują żużel z ciepłowni. Już z góry ich nie lubię, chyba że mnie ceną przekonają :lol: A tak poważnie to postanowiłam, że będę robiła prywatnie wyrywkowe ekspertyzy niezależnie od producenta, którego wybiorę. Przynajmniej będę spokojnie spać.

Damisa - to do mnie właściciel PEZAMU mówił o żużlu.

Jeśli ma taką cenę (wyższą od fortisa), to jakoś musi ją tłumaczyć.

Problem jest chyba w małej ilości zamówień i uruchomianiu produkcji dopiero po zebraniu odpowiedniej ilości.

Stąd koniecznośc przedpłat - zbierają zaliczki, pisza umowy, kupuja substraty i zaczynają produkcję.

Efekt - niepewność, mrożenie pieniędzy i długi czas oczekiwania.

Lipa:)

Co do kosztów ogrzewania, to się nie wypowiadam, bo mamy PC i te koszty i tak są bardzo niskie, więc może tobyć niemiarodajne. Co do hałasu - podobnie - mieszkamy na odludziu, gdzie jest po prostu cicho, w domu nie słychać nic, cisza brzęczy w uszach.

Ja nie rozumiem, o co Wam chodzi z tymi przedpłatami - przecież to normalne że przed takim zamówieniem wpłaca się zaliczkę. Jeszcze mi się nie zdarzyło NIE płacić gdzieś zaliczki, różne były tylko wysokości - od 10 do 30%. I przy nas facet wcale nikogo nie opluwał. Mówił tylko, że Fortis robi PODOBNE bloczki do niego, ale inne, tłumaczył te różnice kontrukcyjne, które mają wpływać na ich właściwości izolacyjne, mówił, że przez nich chyba splajtuje, bo robią produkt podobny, ale gorszy i tańszy, przyznawał, że cienko przędzie, dlatego potrzebował zaliczkę dla uruchomienia produkcji, wcale tego nie ukrywał. Ale my jesteśmy zadowoleni, wcale nie było jakiegoś super-długiego czasu oczekiwania. A co do wieszania szafek itp. to przecież te bloczki nie są szklane! U nas wszystko normalnie wisi, nie było z tym żadnego problemu. Jasne, że jak robotnicy rzucali bloczkami, to się one potłukły, ale zwykłe cegły też by czegoś takiego nie przetrwały. Nie pamiętam do ilu pięter, ale z tych bloczków buduje sie bloki mieszkalne (chyba 4-piętrowe?).

Ps. dlatego pytałam, czy Pezam jeszcze w ogóle istnieje, bo już w 2003 roku mówił, że są w ciężkiej sytuacji. Ale facet jest uczciwy, jak ja to mówię, "Firma bidna ale solidna". Sam nawet przyjechał na nasza budowę (a mial dość daleko) dopilnować wszystkiego.

Aha, i wszystkie elementy kupowaliśmy w Pezamie.

Bardzo podobał mi sie Fortis, przekonałem architekta by wstawił mi go do projektu, wykonawce by z niego budował, niestety nie mogłem przekonać producentów (Kulej, Sukiennik) do poważnego potraktowania mnie. I tak mieszkam - SILIKAT+15 cm WEŁNY+TYNK SILIKATOWY. Na razie nie narzekam.

W przypadku FORTIS, pytaj nie tylko o bloczki ale i nadroża, narożniki, kotwienie okien, bruzdowanie pod kable itd.

Jeżeli masz jakiekolwiekwątpliwości to może warto wybrać inna sprawdzoną technologię.

Pozdrawiam Poldek.

Witam,

kupowałem bloczki PEZAM w Rogowie k/Łodzi - podpisałem umowę na długo przed budową, wpłaciłem dużą zaliczkę (nie namawiam do tego) - firma mnie nie oszukała - wszystkie elementy zostały dostarczone na czas.

Wówczas zamówiłem bloczki ścienne, nadproża, połówki bloczków, bloczki okienne.

Murarze narzekali - ale, nie znajdziesz takich którzy by nienarzekali.

Jeżeli chodzi o hałas - dom na uboczu, więc nie pomogę.

koszty ogrzewania - mam płytę fundamentową Legalett - na prąd - więc jest drogo (dwie zimy na prądzie "budowlanym") - wspomagam się kominkiem - mimo wszystko, myslę że inwestycja w ścianę jednowarstwową się opłaca.

Nie mam żadnych problemów z wieszaniem czegokolwiek na ścianach (wybrałem pustak PEZAM, w grubszą wewnętrzną ścianką).