Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena do banku

Agnieszka1

Recommended Posts

Wycena rzeczoznawcy bankowego. Musisz znaleźć rzeczoznawcę z uprawnieniami. Dokona on wyceny nieruchomości w stanie obecnym - ile jest warta działka wraz z tym co na niej stoi. Druga wartość to ile będzie to warte jak skończysz budowę. Jeżeli bankowi wyjdzie że po zakończeniu inwestycji będzie to warte więcej niż wartość początkowa + wartość kredytu to jest ok. Poza tym od wartości początkowej będzie zależała I transza kredytu.

Ja dostałem listę rzeczoznawców z uprawnieniami w woj. Mazowieckim z MuliBanku.

A propo są dwa rodzaje wyceny wg. wartości hipotecznej i rynkowej, musisz się dowiedzieć jaką bank potrzebuje. Banki hipoteczne zazwyczaj tę pierwszą a uniwersalne tę drugą.

dzieki , juz wszystko wiem, dalam temat w kilku dzialach i juz wiem wszystko :p

Potrzebuje operatu szacunkowego, wyceny aktualnej i przyszlej do kredytu hipotecznego na budowe domu jednorodzinnego.

Mam znajoma "wyceniaczke" wiec juz dzwonilam do niej.

Bank nie chce kosztorysu bo nie bedzie nas rozliczal na jego podstawie. Rozliczenie bedzie na podstawie rachunkow na 65% wartosci transzy.

A operat szacunkowy potrzebuja poniewaz wartosc kredytu jest duza i musza byc pewni ze wartosc domu jest warta minimum tyle ile chcemy kredytu.

:p

dzieki . pozdrawiam :p