Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kociolek na wegiel

Gradziu

Recommended Posts

Może na tych stronach znajdziesz coś interesującego o kotłach http://www.ms-progress.prv.pl/, http://www.ryba-pleszew.pri.pl/

O ile się orientuję w tym temacie, są również kotły węglowe z podajnikiem wymagającym doładunku rzadziej niz 1-2 razy dziennie (raz w tygodniu, raz na dwa tygodnie). Prawdopodobnie istnieją kotły/podajniki na różne stałe paliwo węgiel, miał, drewno, kartony itp. Mam na myśli jeden podajnik do wszystkich rodzajów paliwa stałego. Jest tylko jedna jego wada - cena!

Są to zasłyszane informacje. Może jednak troszkę cię ukierunkują.

Pozdrawiam Renia

[ Ta wiadomość była edytowana przez: nicola dnia 2002-11-20 08:32 ]

Widziałem na targach kocioł z podajnikiem rybnickiej firmy Energo-Inwest http://www.energo-inwest.com.pl Funkcjonalność, parametry - super, ale ta cena! Sam kupiłem żeliwny bez podajnika, ale z sterownikiem cyfrowym. Na etapie suszenia domu nie mam co marzyć o 2 załadunkach na dobę - wychodzi wiaderko na 4-5 godzin.

U mojego znajomego pracuje zautomatyzowany kociol na wegiel "groszek" Jest b. osczedny i niezawodny. Podal mi producenta, jest to:

Zakład Produkcyjno - Wdrożeniowy Janusz Urzoń,

43- 200 Pszczyna, ul. Bieruńska 28, tel.: 0 32 210 45 73, ..... 32 34, ....

43 81

Kociol ten pracuje z zasobnikiem jednofunkcyjnym i automatyką (dokladnie jej nie analizowalem, wyswietlacz z temperaturą)u mojego znajomego w Bielsku. Skontaktuje sie z nim, jesli bedzie mial czas to odezwie sie na forum i poda wam wszystkie informacje i bedzie to prawdziwa "wymiana doswiadczen".

Pozdrowionka.

Gradziu!

Eksloatuję kocioł na węgiel - groszek już drugi sezon. Nie wiem dokładnie gdzie był kupowany, na pewno było to w Lublińcu koło Częstochowy.

Ma wiele zalet (tanie grzanie, ogrzewa c.w.u., dokładam raz na 5 dni) ale ma też pewne wady, z których powinieneś zdać sobi sprawę. Po pierwsze - musisz przeznaczyć na niego jedno pomiesczenie - poza tym, że rzadko się dokłada, to pozostają pozostałe wady pieca węglowego, a mianowicie brud.

Po drugie - piec taki wyposażony jest w ślimak, który podaje węgiel z zasobnika na palenisko - niestety ślimak ów wytwarza pewien hałas, może nie jakoś bardzo dokuczliwy, ale jednak.

Po trzecie i chyba najgorsze - kocioł ten jest bardzo czuły na jakość groszku. Musi on być dokładnie przesiany, ślimak nie toleruje nawet bardzo małych ilości miału - mechanizm ślimaka się zaciera, węgiel przestaje być podawany i piec gaśnie. Mój egzemplarz najlepiej pracuje na węglu z "Wujka", na szczęście jestem w takiej sytuacji, że mogę sam pojechać do kopalni i węgiel kupić, ten sprzedawany w skłdach węglowych często jest zbyt wymieszany z miałem.

To tyle, poza tym kocioł taki ma same zalety, a w domu typu kostka z lat siedemdziesiątych (tzn kiepska technologia, stara instalacja, brak dosiepleń itd) jest wręcz nieoceniony - pozwala sprowadzić koszty ogrzewania do bardzo przyzwoitego poziomu.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Gradziu

O ile dobrze pamiętam jesteś z Gliwic. Gdybyś był zainteresowany jak pracyje kocioł z podajnikiem u klienta jest taka możliwość. Montowałem u niego kocioł LING 25. Oczywiście jak klient wyrazi zgodę, a sądzę że wyrazi. Daj znać na e-mail

Rewalacyjny jest piec Viadrus Ling. Oprócz węgla można w nim spalać biopaliwa (kulki o śr. 14 mm).

Z innych pieców dobry jest Hef Eco plus - z dodatkowym paleniskiem. Przydatne jest ono w przypadku awarii lub można spalić sobie śmieci (nie mówie tu o plastikach czy innych świństwach).

• 7 years później...

Witam

-ściany zewnętrzne: (od zewnątrz) suporeks 24cm + 4 cm styropian +12 cm suporeks

-powierzchnia użytkowa 180 m^2

-strop na piętrze docieplony wełną 10 cm, powyżej poddasze

-dach: deski, papa, blacha

-przekrój komina 12x24 - 288cm^2

-okna PCV

-piwnica

jaki piec węglowy mam zastosować tzn. jakiej firmy oraz jaka moc (rodzina 4 osobowa)

pozdrawiam