Gradziu 20.11.2002 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 moze ktos ma namiary na firmy lub strony oferujace kotly co na wegiel, najlepiej z podajnikiem wegla, ograniczajacym zaladunek do 1-2 razy dziennie?!z gory dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawio 20.11.2002 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2002 Może na tych stronach znajdziesz coś interesującego o kotłach http://www.ms-progress.prv.pl/, http://www.ryba-pleszew.pri.pl/ O ile się orientuję w tym temacie, są również kotły węglowe z podajnikiem wymagającym doładunku rzadziej niz 1-2 razy dziennie (raz w tygodniu, raz na dwa tygodnie). Prawdopodobnie istnieją kotły/podajniki na różne stałe paliwo węgiel, miał, drewno, kartony itp. Mam na myśli jeden podajnik do wszystkich rodzajów paliwa stałego. Jest tylko jedna jego wada - cena! Są to zasłyszane informacje. Może jednak troszkę cię ukierunkują.Pozdrawiam Renia [ Ta wiadomość była edytowana przez: nicola dnia 2002-11-20 08:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 21.11.2002 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Widziałem na targach kocioł z podajnikiem rybnickiej firmy Energo-Inwest http://www.energo-inwest.com.pl Funkcjonalność, parametry - super, ale ta cena! Sam kupiłem żeliwny bez podajnika, ale z sterownikiem cyfrowym. Na etapie suszenia domu nie mam co marzyć o 2 załadunkach na dobę - wychodzi wiaderko na 4-5 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 27.11.2002 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 U mojego znajomego pracuje zautomatyzowany kociol na wegiel "groszek" Jest b. osczedny i niezawodny. Podal mi producenta, jest to: Zakład Produkcyjno - Wdrożeniowy Janusz Urzoń, 43- 200 Pszczyna, ul. Bieruńska 28, tel.: 0 32 210 45 73, ..... 32 34, ....43 81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 27.11.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 gradziu - daj znać jak coś ciekawego znajdziesz - mnie też to interesuje...rzuć na emaila: [email protected]albo na GGpozdrowka dla karinysnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradziu 27.11.2002 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Krzysiek, jesli mozesz dowiedz sie cos wiecej, glownie cos na temat jaka automatyke dostarczaja z kotlem, jak dlugo utrzymuje sie żar (czy po nocy trzeba rozpalac?). Bede bardzo wdzieczny za wszystkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 02.12.2002 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Kociol ten pracuje z zasobnikiem jednofunkcyjnym i automatyką (dokladnie jej nie analizowalem, wyswietlacz z temperaturą)u mojego znajomego w Bielsku. Skontaktuje sie z nim, jesli bedzie mial czas to odezwie sie na forum i poda wam wszystkie informacje i bedzie to prawdziwa "wymiana doswiadczen". Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Piotr 03.12.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Ja mam kocioł z podajnikiem. Pisałem o tym tu: http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=5341&forum=34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiak 03.12.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Gradziu!Eksloatuję kocioł na węgiel - groszek już drugi sezon. Nie wiem dokładnie gdzie był kupowany, na pewno było to w Lublińcu koło Częstochowy.Ma wiele zalet (tanie grzanie, ogrzewa c.w.u., dokładam raz na 5 dni) ale ma też pewne wady, z których powinieneś zdać sobi sprawę. Po pierwsze - musisz przeznaczyć na niego jedno pomiesczenie - poza tym, że rzadko się dokłada, to pozostają pozostałe wady pieca węglowego, a mianowicie brud.Po drugie - piec taki wyposażony jest w ślimak, który podaje węgiel z zasobnika na palenisko - niestety ślimak ów wytwarza pewien hałas, może nie jakoś bardzo dokuczliwy, ale jednak.Po trzecie i chyba najgorsze - kocioł ten jest bardzo czuły na jakość groszku. Musi on być dokładnie przesiany, ślimak nie toleruje nawet bardzo małych ilości miału - mechanizm ślimaka się zaciera, węgiel przestaje być podawany i piec gaśnie. Mój egzemplarz najlepiej pracuje na węglu z "Wujka", na szczęście jestem w takiej sytuacji, że mogę sam pojechać do kopalni i węgiel kupić, ten sprzedawany w skłdach węglowych często jest zbyt wymieszany z miałem.To tyle, poza tym kocioł taki ma same zalety, a w domu typu kostka z lat siedemdziesiątych (tzn kiepska technologia, stara instalacja, brak dosiepleń itd) jest wręcz nieoceniony - pozwala sprowadzić koszty ogrzewania do bardzo przyzwoitego poziomu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 02.02.2003 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Też jesteśmy zainteresowani zakupem pieca na węgiel. Dzięki za podane namiary. Pysiak - w jaki sposób organizujecie podgrzanie c.w.u latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 02.02.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Też jesteśmy zainteresowani zakupem pieca na węgiel. Dzięki za podane namiary. Pysiak - w jaki sposób organizujecie podgrzanie c.w.u latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.02.2003 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 GradziuO ile dobrze pamiętam jesteś z Gliwic. Gdybyś był zainteresowany jak pracyje kocioł z podajnikiem u klienta jest taka możliwość. Montowałem u niego kocioł LING 25. Oczywiście jak klient wyrazi zgodę, a sądzę że wyrazi. Daj znać na e-mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr witt 04.02.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Witam. Zobacz artykuł w Muratorze czerwiec 2002. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr witt 04.02.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Witam. Zobacz artykuł w Muratorze czerwiec 2002. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Rewalacyjny jest piec Viadrus Ling. Oprócz węgla można w nim spalać biopaliwa (kulki o śr. 14 mm).Z innych pieców dobry jest Hef Eco plus - z dodatkowym paleniskiem. Przydatne jest ono w przypadku awarii lub można spalić sobie śmieci (nie mówie tu o plastikach czy innych świństwach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Peter 08.02.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Ta firma w Lublińcu to http://www.hef.com.pl.Faktycznie ślimaki w piecach tego typu wymagają sortowanego paliwa. Z tego powodu (między innymi)zrezygnowałem z pieca węglowego i zdecydowałem się na olej opałowy i kominek jako dogrzewanie celem ograniczenia kosztów. Peter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Racio88 15.03.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Witam -ściany zewnętrzne: (od zewnątrz) suporeks 24cm + 4 cm styropian +12 cm suporeks -powierzchnia użytkowa 180 m^2 -strop na piętrze docieplony wełną 10 cm, powyżej poddasze -dach: deski, papa, blacha -przekrój komina 12x24 - 288cm^2 -okna PCV -piwnica jaki piec węglowy mam zastosować tzn. jakiej firmy oraz jaka moc (rodzina 4 osobowa) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2010 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Ogniwo 20 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Racio88 16.03.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Nie znam się na kotłach ale mam pytanie: Ten sprzęt posiada nadmuch ? Interesuje mnie porządny kocioł, abym nie musiał chodzić co chwilę i dorzucać węgla. Oczywiście żeby jak najdłużej wytrzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Racio88 18.03.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 a co sadzicie o tym sprzęcie: KOCIOŁ BUDERUS FUNKE LOGICA 17-20 kW -stabilność do 24 godzin -gwarancja 12 lat tylko nie wiem czy on się nadaje do mojego domu, czy mu komin przypasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts