Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Cześć,

Podciągam temat. Może ktoś mi odpowie: Jakie MINIMALNE prace muszę wykonać przed upływem 2-letniego okresu ważności pozwolenia na budowę, by zaczął mi biec kolejny 2-letni termin... :) . Niestety - z przyczyn oczywiście finansowych :cry: - jest to dla mnie bardzo ważne...

Pozdrawiam,

Nie ma konkretnej odpowiedzi na pytanie jakie prace muszą być wykonywane. Po prostu na budowie muszą być wykonywane prace i doknywane wpisy w dzienniku budowy - przynajmniej co 2 lata.

Dzięki za odpowiedzi.

Wkrótce dostaję pozwolenie na budowę. Kasy brak, więc myślę sobie, co zrobić w ciągu tych 2 lat, żeby pozwolenia nie stracić. Pewnie wystarczyłoby wyznaczyć budynek i zrobić stan 0, ale szczerze mówiąc, wolałbym zrobić w tym czasie jedynie np. ogrodzenie, wykopać studnię... Czy takie prace wpisuje się do dziennika?

Pozdrawiam,

Jak na mój gust trudno uznać takie prace za budowę np. budynku mieszkalnego jednorodzinnego. Raczej bezpieczniej będzie choćby wykonać wykop pod fundamenty, a jeszcze lepiej zalać same ławy fundamentowe.