Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w lesie

Recommended Posts

Mam mały problem otóż chciałbym wybudować dom na mojej działce, która znajduje się mniej więcej na środku lasu w 95% sosnowego.

Pytanie 1

Czy każda dostępna na rynku technologia zniesie podwyższony poziom wilgotności (drzewa nieco ograniczają słońce) i mam na myśli technologię szkieletu drewnianego, murowaną lub dom z prefabrykatów.

Pytanie 2

Czy w przypadku technologii drewnianych należy bardzo się bać korników i innego tegotypu robactwa...

Pytanie 3

Czy mieliście podobny problem z budowaniem na zalesionej działce

Nie ukrywam, że chciałbym wybrać tanie aczkolwiek dobre rozwiązanie..

Dzieki za rady

Mam mały problem otóż chciałbym wybudować dom na mojej działce, która znajduje się mniej więcej na środku lasu w 95% sosnowego.

Pytanie 1

Czy każda dostępna na rynku technologia zniesie podwyższony poziom wilgotności (drzewa nieco ograniczają słońce) i mam na myśli technologię szkieletu drewnianego, murowaną lub dom z prefabrykatów.

Pytanie 2

Czy w przypadku technologii drewnianych należy bardzo się bać korników i innego tegotypu robactwa...

Pytanie 3

Czy mieliście podobny problem z budowaniem na zalesionej działce

Nie ukrywam, że chciałbym wybrać tanie aczkolwiek dobre rozwiązanie..

Dzieki za rady

Ja też mam las, ale tylko od północy. Wybrałem silikaty. Poza tym, jednak wytnę drzewa kilka metrów od domu, więc nie będą tak bardzo zasłaniać.

Ad1

Nie bedzie o technologii, ale zwróć uwage na to czy masz wystarczajaco duzo swiata z kierunku zachód, poludnie. Jezeli nie to bedziesz sie czuc jak w bunkrze.

Poza tym trzeba zwrocic uwage na tworzacy sie mech na dachu. Wiec chyba odpada dachowka, a zostaje blacha.

Ad2

Przy dzisiejszej dostepnosci wszelakiego rodzaju impregnatow i srodkow chemicznych nie bedzie problemu z robactwem. Pamietaj tylko jak bedziesz montowac okna i drzwi to koniecznie z moskitiera. Wszystkie otwory w scianach zewnetrznych (wlot komika, czy nawiew do kotlowni) tez trzeba wyposazyc w kratki z moskitiera.

A poza tym to mieszkanie w lesie lub przy lesie to sama przyjemnosc.

Trochę może nie na temat ale mieszkałam w środku lasu w leśniczówce przez 8 lat i było cudownie aż do momentu kiedy wybuchł pożar i sosnowy las (jednolity) palił się jak kartka papieru i cud tylko sprawił, że dom się nie zajął. Nigdy wcześniej ani nigdy później tak się nie bałam, tym bardziej, że nie było gdzie uciekać, bo wszędzie las, las i las. Po tym doświadczeniu nigdy bym już się nie wybudowała w lesie. Teraz mieszkam wśród łąk a las mam ok. kilometra od domu.