piotrekjot 26.07.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 witam,jestem w trakcie kupowania dzialki i mam w zwiazku z tym 2 pytania: 1. Czy dzialka rolna, ktora otrzymala WZ staje sie od razu budowlana (i tym samym trzeba zaplacic VAT przy jej sprzedazy)? 2. Wieksza dzialka rolna zostala podzielona na kilka mniejszych. Jedna z tych dzialek ma juz WZ (stwierdzajace mozliwosc zabudowy jednorodzinnej). Czy mozna na tej podstawie stwierdzic, ze pozostale dzialki w tym kompleksie otrzymaja podobne warunki zabudowy? Z gory dziekuje za informacje. pozdrawiampiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjot 27.07.2005 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 nikt nie wie?! bardzo potrzebuje tej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 27.07.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 na te pytania nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Jeżeli działka ma WZ to określają one dokładnie co można na niej wybudować. To że jedna z tych działek ma określone WZ sugerowałoby że te obok też powinny takie dostać ale.... pamiętaj że w tym kraju wszystko jest możliwe. Teoretycznie jeżeli sąsiednie działki są niezabudowane to nie da się nic wybudować ale to też zależy od urzędu... i jego interpretacji prawa i definicji tzw. dobrego sąsiedztwa.Jeśłi chodzi o VAT to zależy kto jest sprzedającym. Jezeli jest to firma będąca podatnikiem VAT no to VAT doliczy do ceny działki. Jeżeli sprzedaje osoba fizyczna to nie chociaż tu też są różne zdania. Jest to zbyt długi temat jak to forum. Zresztą VAT jest (lub w razie czego będzie) problemem tego kto sprzedawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 28.07.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 ugryzłem kawałek tematu odnosnie VAT i powiem ci ze jesli ty jestes posiadaczem tych działek i bedziesz chciał je sprzedawac bedzie to traktowane jako działalnosc gosp. i bedziesz musiał zapłacic VAT 22%. Jesli sprzedajesz jedna działke nie płacisz podatku 22%. Jeszcze jedna rzecz jesli jestes wł.tych działek i chcesz je wszystkie sprzedac nie placąc VAT mozesz to zrobic ale pod warunkiem ze bedziesz je sprzedawac z odstepem 5 lat. Jesli chodzi o WZiZT to juz zalerzy od gminy czy dostaniesz na pozostałe działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjot 28.07.2005 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 dzieki za opd. nie jestem wlascicielem tych dzialek lecz kupujacym jedna z nich. Problem polega na tym, ze chce kupic dzialke rolna, ktora nie ma jeszcz WZ (w tym rejonie czeka sie 3 miesiace). Wlasciciel o umowie przedwstepnej na 3 miesiace nie chce slyszec. Ludzie, ktorzy kupili dzialki dookola maja WZ pozwalajace na budowe domkow jednorodzinnych wiec ja tez powinienem takie WZ dostac. Chociaz.... Jakies sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts