Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek a podlogowka a piec elektryczny

Recommended Posts

Czy można razem spiąc kominek z płaszczem wodnym i podlogowka w całym domu pow.160mkw. piec elektryczny, przepływowe podgrzewacze wody, ewntualnie solary. Makroterm daje ciekawa kompleksowa opcję -kominek, plus solary plus piec. Z jakim majstrem prowadzi negocjacje cenowe-hydraulik, elektryk czy przedstawiciel makrotermu, jak to widzicie???

Móc to można wszystko - tylko pamiętaj o jednym drobiazgu- kominek to nie jest źródło ciepła ,które mozna wyłączyc guziczkiem lub wyłączy je termostat - w momencie zamknięcia sie podłogówki kominek będzie dalej wytwarzał moc ,którą cos musi odebrać.Stać sie nic nie stanie,ponieważ będzie on pracował w układzie otwartym ,ale gotowanie kotła na paliwa stałe np w nocy może przyprawić o palpitację serca. Żeby tego uniknąć stosuje sie akumulatory ciepła (zbiorniki z wodą ).Kwestia tylko kosztów takiego rozwiązania,a są one spore.

Co do kotła elektrycznego to może on pracować w układzie otwartym(grzałkowy).

Czyli jak rozumiem potrzebny jest taki zbiornik wyrownawczy, oczywiscie kominek bedzie grzał tez wode użytkową. Czy myślę dobrze? Gdzie umiescić taki zbiornik. Buduje dom parterowy z poddaszem nieuzytkowym , nieocieplanym. Od kotlowni w projekcie do kominka w salonie mam kawal drogi.

Kto ma robic taka instalację. hydraulik?

• 8 months później...

Pozwalam sobie podnieść ten wątek. Może ktoś z Was będzie mógł mi pomóc:

Mam uruchomioną i dobrze funkcjonującą od 4 m-cy instalację CO + CWU, w któej jedynym zasilaniem jest obecnie kominek z płaszczem Makroterm 18kW. Jedna pompka sterowana z kominka tłoczy wodę w ukł. zamkniętym grzejąc kaloryfery i zbiornik CWU. Instalacja zaprojektowana jest tak, żeby jako alternatywne zasilanie wstawić kocioł np. gazowy. Ja jednak skłaniam się ku kotłowi elektrycznemu - będzie się włączał sporadycznie, bo zamierzam jednak jechać na drewnie, kwestia wygody czasem o poranku (miłe ciepełko bez dorzucania do kominka), tudzież podtrzymywanie dodatniej temp. w domu jak gdzieś wyjedziemy...

Chodzi o rozwiązanie możliwie proste - żadnych pogodynek, sztucznej inteligencji, jedynie możliwość programowania godzin załączania i wyłączania.

I tu pytanie: Czy ktoś z Was ma doświadczenia z elektrycznymi piecami CO? Jakie firmy robią coś takiego? Jak to się sprawdza w praktyce? Jak policzyć moc takiego kotła? Może macie jakieś linki?