Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do wszystkich, którzy maja studnię wierconą

Recommended Posts

Witam, ale chyba na ten temat może się wypowiedzieć tylko jakiś spec. Wszytsko zależy od gruntu, rodzaju podłoża i usytułowania w nim warstw wodonośnych. A tak na marginesie to po co Ci studnia częściowo kopana a częściowo wiercona???

U nas studnia jest wywiercona na 14 m, ale woda zaczyna się już w okolicach 7-8 metra. W rurze podchodzi na jakieś 2 m od powierzchni gruntu.

Pozdrawiam

TadekL

Ja mam ponad 50letnią studnię kręgową, ponieważ poziom wody w niej zmieniał się znacznie podczas roku 0,5-1,5m zdecydowaliśmy się na wiercenie w niej. Teraz pobieramy wodę z 22m i nigdy wody nie brakuje,ale sam hydrofor jest umieszczony w piwnicy żeby mieć jeszcze 2,5 metra zapasu, gdyby woda gruntowa opadła.

Woda w takiej wierconej studni powinna się ustalić na poziomie pierwszej wody gruntowej i jeżeli ona będzie się wahać, to i nasz poziom wody też

Bardzo proszę jeszcze o odpowiedzi.

Kopiemy studnię i jesteśmy już na 7,5 metra. Wody brak. Jest bardzo twardo i sucho! - szary sprasowany ił. Dlatego też studniarz zaproponował aby resztę dowiercić. Stąd moje pytanie. Zastanawiam się czy jak wodę znajdziemy np. 5 metrów niżej czy jej poziom podniesie się do poziomu kręgów??

Kopiemy studnię i jesteśmy już na 7,5 metra. Wody brak. Jest bardzo twardo i sucho! - szary sprasowany ił. Dlatego też studniarz zaproponował aby resztę dowiercić. Stąd moje pytanie. Zastanawiam się czy jak wodę znajdziemy np. 5 metrów niżej czy jej poziom podniesie się do poziomu kręgów??

kodaka a mieliście może u siebie radiestetę, żeby sprawdził, czy w tamtym miejscu jest woda??? Byleby do 30 m, bo powyżej tej cyferki musisz mieć specjalne pozwolenie z geodezji (czy skądś tam).

Pozdrawiam

TadekL

Wzieliśmy magika. Powiedział, że nigdy sie nie pomylił (starczy człowiek) No może raz, ale i tak nie z jego winy. Wyznaczył miejsce inwestorowi i powiedział, że wody tu wszędzie jest pełno. Ten stwierdził, że jak wody jest pełno to co to ma za znaczenie i cofnął sie o dwa metry. I woda była, ale niżej .

U mnie miała byc na 6,5 metra, mamy 7,5 a sondowane jest do 8 i nic. Ziemia sucha jak pieprz. Zresztą po lekturze http://radiestezja101.webpark.pl/ zaczynam mieć wąpliwości.

Kodaka

Acha prosiłbym jeszcze o jakieś namiary na wiertaczy z okolic śląska, lub śląska opolskiego. Strasznie jest ich tutaj mało i ceny mają takie że ach...

kodaka

Te ceny, że ach... to jakie???

W okolicach Poznania studnie do 10 m głębokości - do 100 zł / m - powyżej 10 m jeszcze więcej. Ale to samo wiercenie. Do tego jeszcze trzeba doliczyć rurę, złączki i oczywiście specjalny filtr.

Pozdrawiam

TadekL

witam....zrobiłem :D ...wiercona w rurze osłonowej, 30m :( ------------>cena 45 pln za metr/robocizna 3 dni/+300 pln za filtr /rura z ok.1000 nawierconych otworów potem owinięta żyłką, na to siatka i znowu żyłka/+18 zł za metr ocynkowanej rury+zawór zwrotny+złączki... całość około 2200 pln...pzdr

witam....zrobiłem :D ...wiercona w rurze osłonowej, 30m :( ------------>cena 45 pln za metr/robocizna 3 dni/+300 pln za filtr /rura z ok.1000 nawierconych otworów potem owinięta żyłką, na to siatka i znowu żyłka/+18 zł za metr ocynkowanej rury+zawór zwrotny+złączki... całość około 2200 pln...pzdr

45 pln/m? A można wiedzieć, kto Ci tak tanio wiercił?

U nas w centralnej rozmowy zaczynają się od 100 pln, ale często wołają i 300... :(

45 pln/m? A można wiedzieć, kto Ci tak tanio wiercił?

U nas w centralnej rozmowy zaczynają się od 100 pln, ale często wołają i 300... :(

o matko....wyslalem na priv....pzdr