Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy odgradzać się od babci?

julcik

Recommended Posts

Mam problem ,moją sąsiadką z tyłu domu jest babcia.Ostatnio staje się powoli nie do wytrzymania na dłuższą metę dla całej rodziny.

Mam ochotę postawić płot,aby się odgrodzić i nie mieć na karku babci.

Niestety męczy mnie "co ludzie powiedzą",że wnuczka tak się od babci odgrodziła.Dodam,że teraz do mnie w papciach przeleci,a gdyby stanął płot to musiałaby przejść z jednej ulicy w drugą.

Babcia naprawdę jest złośliwa,obgaduje całą rodzinę,jednych przed drugimi i nie są to jakieś drobnostki,cały czas narzeka i wymyśla nowe problemy.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znam bardziej drastyczny przypadek: wymiana zamków, zmiana numeru telefonu i TOTALNY brak kontaktow - wlasnie na skutek wpieprzania sie staruchów w życie młodych. Sorry, ale tak to jest - nie można czcić starych tylko dlatego że są starzy, kosztem wlasnej wolności. Czasem trzeba ścisnąć pewną część ciała, wycisnąć stamtąd testosteron i zadziałać twardo. Czeka Cie ostracyzm ze strony pewnej części zdegrengolałej rodziny, ale trudno - naprawde warto.

a moim zdaniem...

problem , o ktorym piszesz rzeczywiscie jest

zgadzam sie z Przekorkiem , ale

tobie nic nie pasuje

poczytaj swoje posty

i oddaj Babcie na zlom albo zrob jak selim radzi , a pieniadze za dom wydaj na przyyyyyjemnosci

albo sie chociaz schabu najedz

maczne zapychaja

dziadek to byl gosc dzialki mial , to i poszanowanie by sie znalazlo, co?

i jak sie juz tak ze swoja wiara obnosisz to przestrzegaj przykazan

i sie wyspowiadaj , a twoje grzechy beda zmazane

i o to chodzi w tym wszystkim

Eee, no rrmi, bez nerw. Każdy ma taką wiarę, jaka mu do zycia potrzebna, nie w tym problem. Problemem sa zakorzenione cholerne normy spoleczne, ktore:

1/ Krepuja swobody i wolnosci obywatelskie, wiec czlowiek ustepuje nawet wobec kretynow, jesli to sa wazni kretyni,

2/ Normy, ktore nakazuja czolobitnosc w stosunku do osob, u ktorych Alzheimer i Parkinson spowodowaly nieodwracalne zwichrowania.

Jako czlowiek szczery - ja traktuje kretynow jak kretynow, mlodych, czy starych, obojetne, choc przyznaje, że czasem ludzi starszych a-priori z szacunkiem - pokutuje u mnie tez ta sama norma kulturowa. Jesli mi wejda jednak w droge, no problem, potrafie zgnoic i starych i mlodych. Tego sie tez trzeba latami uczyc.

Mam odwage walczyc z kazdym o swoje, jesli uwazam, ze racja jest moja. Julcik oczekuje raczej glosowania nad problemem babci, bo sama ma problem z podjeciem decyzji. glosujmy zatem, bracia i siostry.

Rrmi widzę ,że pilnie śledzisz moje posty.Aż mnie strach obszedł.Cóż za połączenie detektywa,psychologa i pedagoga w jednym.Podziwiam.

Ja nie mam chęci ani czasu zająć się wnikliwiej twoimi wypowiedziami,może też czegoś ciekawego mogłabym się dowiedzieć?

W każdym razie dzięki za rady,ale nie skorzystam.

Ee, po co się w koszta wpędzać - skoro i tak "ludzie będą gadać" to nie lepiej po prostu pokłócić się z babcią? Obrazi się śmiertelnie i problem z głowy 8) Tak czy siak "gadania" nie unikniesz.

A tak serio: ja zawsze jestem za próbami porozumienia. Przygotować argumenty do rozmowy i postarać się wszystko wyjaśnić. A jeśli w efekcie tej rozmowy pokłócisz się z babcią to... patrz wyżej :wink:

Mam problem ,moją sąsiadką z tyłu domu jest babcia.Ostatnio staje się powoli nie do wytrzymania na dłuższą metę dla całej rodziny.

Mam ochotę postawić płot,aby się odgrodzić i nie mieć na karku babci.

Niestety męczy mnie "co ludzie powiedzą",że wnuczka tak się od babci odgrodziła.Dodam,że teraz do mnie w papciach przeleci,a gdyby stanął płot to musiałaby przejść z jednej ulicy w drugą.

Babcia naprawdę jest złośliwa,obgaduje całą rodzinę,jednych przed drugimi i nie są to jakieś drobnostki,cały czas narzeka i wymyśla nowe problemy.

Jesli kochasz babcie nie odgradzaj sie.

Zlosliwosc jest naturalna w jesieni zycia ja bym chciala aby moje wnuki o tym pamietaly i wybaczyly mi te niedoleznosc i pewnego rodzaju schorzenie wieku starszego - a ty?

Ja mieszkalam z 80 letnia babcia - czesto mialam jej dosc, ale teraz kiedy nie zyje zaluje kazdej najdrobniejszej klotni i jestem szczesliwa ze w chwilach slabosci nie wyprowadzialam sie od niej.

No i oczywistym jest ze tak jak my traktujemy swoich rodzicow swoich dziadkow taki przyklad dajemy swoim dzieciom, a one wynosza wzorce z domu i tak jak ty teraz zajmiesz sie rodzicami czy dziadkami tak w przyszlosci twoje dzieci czy wnuki zajma sie toba.

ale ogrodzenie nie oznacza wcale izolacji!! przecież babcia może sobie pójść do ciebie okrężną drogą...ja bym się ogrodziła, a babci powiedziała, że chcę sobie ładnie zagospodarować ogródek, posadzić róże pod płotem, albo jakaś inna ściema :wink:

stara prawda jest taka, że młodzi ze starszymi nigdy się nie zgodzą, a kochamy się najbardziej jak jesteśmy od siebie daleko...

pozdrawiam

Jeszcze do niedawna również rozważałam odgrodzenie się od ... mojej Mamy.

Z tym , że moja mama nie obgaduje tylko mi "pomaga" w .... ogrodzie.

Mój ogród jeszcze w powijakach, ale chciałabym żeby pozostał w miarę naturalnym stanie i taki spontaniczny. Jak już wspominałam w innym wątku rośliny w moim ogrodzie pochodzą głownie z darowizn od znajomych, którzy sami sadzą darowane rośliny. Wiosną dostałam od znajomych magnolię i bez, które zostały tymczasowo posadzone...ale miejsce okazało się być trafione- spasowały mi tam nawet zaplanowałam resztę. Pewnego pięknego dnia przyjeżdżam a tu skwerek uporządkowany, przerobiony przez moją Mamę na skarpę. Wściekłam się strasznie, choć wiem ile pracy to mamę kosztowało/ skończyła w tym roku 80 lat/ nie potrafiłam jej nawet za to podziękować. Potem było jeszcze kilka takich sytuacji…ale później przyszło opamiętanie. Przecież miała dobre intencje. To kobieta, która przez całe swoje życie ciężko pracowała a teraz nie ma co ze sobą począć. Dla niej bezczynność jest udręką. Ona mimo swojego wieku ma więcej energii niż ja po 8 godz pracy.

Ogród to w końcu rzecz zmienna i kiedyś zrobię to po swojemu a póki co czy warto jej odbierać tę przyjemność. Już wolę jej aktywność chwilami dla mnie uciążliwą niż to, że mogłaby być obłożnie chora i wymagała mojej opieki.

Dlatego to kwestia podejścia do życia i ludzi…szczególnie tych starszych, którzy wymagają często dużo cierpliwości.

Póki co zaniechałam pomysł odgrodzenia się od Mamy.

pozdrawiam

Edzia

Babcie to trudne osoby, mam dwie i jedna lepsza od drugiej :evil: . Nie zawsze to co chcą zrobić dobrze mi wychodzi na dobre a potrafią być też rzeczy raniące, czasami dowiaduję się różnych rzeczy od znajomych, którzy spotykają jedną babcię na ulicy i jest mi po prostu głupio że wywleka na ulicę moje prywatne sprawy :evil: . - zwłaszcza że ja jej nie opowiadam nic, to ona sobie wymyśla.

Od takiego obgadnia to żaden płotek nie ochroni - zawsze znajdzie się ku temu powód a płotek na pewno będzie pretekstem.

Doprawdy, ja mieszkam na razie z babcią w mieszkaniu więc wiem że to trudne. Na dodatek jest chora i ciągle narzeka. Ja nie potrafię być aniołem bo ona kazdego ranka od kilkunastu lat rujnuje mi dobry humor i pozytywny stosunek do zycia. Jest po prostu "toksyczna" i nic tu nie pomaga, poświęcanie uwagi dolewa oliwy do ognia... :cry:

Znam bardziej drastyczny przypadek: wymiana zamków, zmiana numeru telefonu i TOTALNY brak kontaktow - wlasnie na skutek wpieprzania sie staruchów w życie młodych. Sorry, ale tak to jest - nie można czcić starych tylko dlatego że są starzy, kosztem wlasnej wolności. Czasem trzeba ścisnąć pewną część ciała, wycisnąć stamtąd testosteron i zadziałać twardo. Czeka Cie ostracyzm ze strony pewnej części zdegrengolałej rodziny, ale trudno - naprawde warto.
popieram w całosci,dochodze do wniosku że do 60 to MOZNA podkreślam MOZNA brac pod uwage zdanie dziadków czy rodziców.Potem to oni sami chyba nie wiedza co czynią.Mam w domu babcie która wykańcza psychicznie moja mame,głupim gadaniem,starczym uporem i jakaś zwierzeca złośliwością.

julcik Grodz sie,nie miej wyrzutów.Pamiętaj masz jedno jedyne życie,nie dostaniesz drugiego.Przeżyj tak jak chcesz,czyjeś gadanie,humory i dziwactwa ignoruj,a jak nie pomoże to otwórz paszcze od ucha do ucha -pokaz kto rzadzi.

Też będziesz kiedyś starym prÓchnem,szybciej niż myślisz.

Nigdy się nie dziwiłam,że są i będą wojny na świecie.Ludzie są dla siebie obrzydliwi.I to nie politycy bynajmniej,jak większość skrzeczy i narzeka.

ps.Przerabiania ludzi na mydło nawet nie skomentuję,nawet jeśli to podpucha,to....