Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres na ogrzewanie podłogowe.

Paweł...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

witam :)

marze o jednolitym gresie w kuchni, przedpokoju i salonie :)

jest jednak problem, poniewaz maz godzi sie na gres tylko i wylacznie, jezeli bedzie mozliwosc zrobienia niskotemperaturowego ogrzewania podlogowego.

zatem pytanie do osob, ktore maja gres:

podzielcie sie wlasnymi doswiadczeniami. macie ogrzewanie podlogowe pod gresem?

jezeli nie, jak to jest? polecacie? jest ok, czy jednak za zimno?

...i czy w ogole nie zalujecie decyzji, ze zdecydowaliscie sie na "zimny" gres zamiast jakiejs innej "cieplej" podlogi? :)

dzieki :)

Ma rację bez ogrzewania to będzie zimna podłoga.

My mamy gres w kuchni, jadalni i holu z wodnym ogrzewaniem podłogowym. Latem jest przyjemny chłodek od gresu a zimą jest leciutko ciepły, prawie niewyczuwalnie. Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność więc daliśmy jeszcze parę grzejników dla przyspieszenia reakcji grzejnej i możemy, dzięki temu, lepiej wyregulować temp. podłogówki.

Pozdrawiam

• 4 months później...
a czy CM11 tez nie jest do podłogówki??

tak czy owak mnie sie na razie nie odkleja :)

Witaj

Czy podłogówkę układałeś sam ? Przeglądałem Twoje zdjęcia i zwróciłem uwagę, że nie masz rurek w układzie ślimakowym. Będziesz miał z lewej ciepłą podłogę a z prawej chłodniejszą lub odwrotnie w zależności od ktorej strony będzie zasilanie. Jeśli w łazienice nie ma to aż takiego znaczenia to w salonie duże. Czy ktoś Ci tak doradził czy instalator tak zrobił ? Pytam z ciekawości :)

Pozdro

Sławek

Podejrzewam, że jak wylewka jest bylejaka i klej "ekonomiczny" to większa płytka ma szansę pękać. Przy mniejszej będą pęknięcia na połączeniach ...

U mnie 40x40 i klej Deitermann - cenowo porównywalny z Ceresitem (trochę ponad 50zł ale 3 lata temu). Wylewka dylatowana! W salonie 4 pola - w każdym oddzielny obwód grzewczy i odcięcie wylewki od reszty. Płytki też przecięte i spoinowane silikonem. Wszystko bez najmniejszych pęknięć. Jedyne ślady ruchów przy progach ale tam płytki docięte w odpowiednich miejscach i spoinowane silikonem, który poddaje się ruchom posadzki.

rs6000

ja nie nam ogrzewania podłogowego w salonie. Moje ogrzewanie to 3 małe pętelki 1 łazienka 6m2, 2 kuchnia 10m2, 3 hall 8m2.

Koncepcje wziołem, z podrecznika dla instalatorów Hepworth,

instalator stwierdzil ze dla malych petli nie ma to takiej wielkiej roznicy

ja jestem zadowolony podłoga jest ciepła

Jest już dużo rad - pomyś jeszcze o jednej - DYLATACJI - na duże powierzchni jest niezbędna niezależnie od wielkości płytek. Popatrz na układ powierzni - niektórym na wylewce rysują się pęknięcia jeszcze przed położeniem gresu - trzeba to wykorzystać, a nie walczyć z tym. U mnie układ płytek za nic nie chciał wyjść inaczej i w miejscu dylatacji rząd płytek został maszynowo przecięty na pół. Wizerunku podłoga nie straciła, a w ciągu dwóch lat nic z gresem się nie stało.

pozdrowienia

Krzysztof

Powierzchnia mojej podłogi to ok. 40m2, nie wiem czy to doużo, czy przy takiej powierzchni jest już zalecana dylatacja. Chciałabym żeby podłoga prezentowała się równie ładnie estetycznie co funkcjonalnie. Nie mam pojęcia jak wyglądają szczeliny dylatacyjne, poza tym chciałabym aby fugi były jak najcieńsze, bo chyba na podłogówce bez fug nie da rady.

Dzięki za rady i proszę o jeszcze !!!!