Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie?

Missia

Recommended Posts

Nasz dom będzie w 90% ogrzewany kominkiem (ok 180m2 powierzchni).

W 90% bo do końca nie wierzymy, że może się udać, że sam kominek wystarczy - dlatego dodatkow zamontujemy sobie kaloryferki na gaz? czy to nie lekka przesada. Ale gazem będziemy podgrzewać wodę. Gaz-ze zbiornika gaspolu, chociaż mało jetem do tego przekonana - inwestycja droga jak diabli (jeszcze można wszystko zmienić zainwestowaliśmy dopiero 500 PLN).

Dotychczasowe budowanie wydaje mi się dziecinnie łatwe w porównaniu z wyborami jakich muszę dokonać teraz. POMOCy

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Missia dnia 2002-11-20 12:16 ]

Na forum muratora jest temat OGRZEWANIE PROMIENNIKOWE.Proszę przejrzyj sobie całe,ponieważ jest to tańsze po ok.30% od gazowego i gdy jest ciepło od kominka to automatycznie się wyłącza,gdy się zmniejsza temp.w pomieszczeniu to promiennik się włącza.Świetnie współpracuje z kominkiem.A w instalacji również jest dosyć korzystne.

jesli zakladasz ze chcesz ogrzewac glownie kominkiem, to jako dodatek proponuje ogrzewanie elektryczne - osobne konwektory w pokojach, choc ja np. mam centralne z piecem elektrycznym wiec tez wchodzi w gre ale troche wieksza inwestycja. w gaz z butli bym sie nie pchal, koszty inwestycji duzo wieksze, a koszt eksploatacji nie tak duzo nizszy niz prad, zwlaszcza w drugiej taryfie. inna sprawa jak ma sie gaz ziemny...

no i zastanawilbym sie nad tym 90% ogrzewania kominkiem. ja wiem ze to jest tanie, ale grzeje tak od 2 miesiecy i widze ze na dluzsza mete jest to rozwiazanie meczace.