Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy przebieg przyłączy wg projektu musi wytyczyć geodeta?

markar99

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Pytanie konkretne jak w temacie:

Jest projekt przyłączy gaz, kanaliza, burzówka, no i oczywiście woda. Czy przed przystąpieniem do realizacji nanieść na działce musi geodeta tak jak w przypadku wytyczania budynku - Wysokość, Głębokość itp.

bo powykonawcze to rozumiem że tak.

Pozdrawiam,

Markar99

Ja wytyczyłem sobie sam, mając do dyspozycji dalmierz laserowy i brata z deską do prasowania :D (łapalismy na nią czerwony punkcik). Wyszło mi dość dokładnie (można się pomylic do 15cm), ale i tak trasa musiała przebiegać troche inaczej (bo na działce były drzewa niezaznaczone na mapce; musiałem tez lekko przesunąć studzienke wodomierzową, bo tam gdzie wychodziła, została by szybko zniszczona przez wjeżdzajace na działke cięzkie samochody). Znajomy geodeta mi to zewidencjonuje "tak jak trzeba" (całość przyłaczy i tak przebiega tylko po moim terenie, na dodatek zupełnie dziewiczym). Zreszta kara za złe wytyczenie, to tylko 100zł.

pozdrawiam

Konrad

witam:)

A który artykuł Prawa Budowlanego mówi o terenie do płota i za płotem??

Podstawą odbioru przyłącza przez jego właściciela jest zamierzenie geodezyjne. W przypadku rozbiezności trasy uzgodnionej z wykonaną geodeta dokonuje wpisu iż trasa nie jest zgodna. Proszę więc nie pisać nieprawdy, żeby nie powiedzieć głupot na forum. W końcu czytają je osoby które nie posiadają żadnej wiedzy na ten temat a taki nieodpowiedzialny zapis może narazić je na problemy.

witam:)

A który artykuł Prawa Budowlanego mówi o terenie do płota i za płotem??

Podstawą odbioru przyłącza przez jego właściciela jest zamierzenie geodezyjne. W przypadku rozbiezności trasy uzgodnionej z wykonaną geodeta dokonuje wpisu iż trasa nie jest zgodna. Proszę więc nie pisać nieprawdy, żeby nie powiedzieć głupot na forum. W końcu czytają je osoby które nie posiadają żadnej wiedzy na ten temat a taki nieodpowiedzialny zapis może narazić je na problemy.

Zakładam ,że forum ma za zadanie informować Tych "niewiedzących" jak można troszeczkę zaoszczędzić na budowie domu, przynajmniej w tych początkowych paru tygodniach prac.

Oczywiście ,że:

Tu cytacik - formułka "Projektowane obiekty budowlane wymagające pozwolenia na budowę podlegają wytyczeniu i inwentaryzacji powykonawczej przez jednostki uprawnione do wykonywania prac geodezyjnych"

Oczywistym jest także,że jeśli trasa przyłącza zostanie wytyczona samemu przez Inwestora źle - to On ponosi wszelakie konsekwencje. I teraz "gwóźdź programu" , jeśli geodeta wytyczy palikami na powierzchni terenu trasę przyłącza , koparkowy czy też łopatowy pojedzie z tzw. winkla i trasa ta będzie wykonana błędnie , to kto jak sądzisz odpowiada za błednie wykonane przyłącze?? Oczywiście ,że także Inwestor /Wykonawca/,gdyż geodeta tylko mierzy stan faktyczny i pokazuje tylko różnice między projektem a stanem faktycznym. A pomylić można się tylko o 0,30m ....:(

BTW jakby budować zawsze zgodnie z przepisami /wszelakimi/ to nikt by się nie budował. A co do płota /od płota - jeśli ktoś spartoli trasę przyłącza poza terenem swojej działki to dopiero wtedy jest "gnój". A u Siebie? Hulaj dusza piekła nie ma....:D:D:D:D

witam :)

Jeżeli podlegały pozwoleniu na budowę to MUSI wytyczyć je geodeta a w dzienniku budowu musi być dokonany przez niego stosowny wpis.

Nigdy jesze mi się nie zdarzyło wpisywać do dziennika budowy wpisu o wytyczeniu przyłączy - może u Nas w okolicach Poznania nie trzeba? Nie wiem jak jest w innych regionach...