I.W. 27.07.2005 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 WitamChciałbym zapłacić za działkę przelewem a ponieważ pieniądze miałyby wpłynąć na konto żony właściciela a działka nie wchodzi w ich wspólnotę majątkową więc chciałbym się zabezpieczyć. Chciałbym aby właściciel podpisał mi oświadczenie że życzy sobie aby opłata została dokonana na konto nr taki a taki na nazwiska to i to. Wprawdzie wygląda na porządnego ale sami wiecie jak to jest -chcę uniknąć potencjalnych niejasności. Czy ma ktoś inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 27.07.2005 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Dobrze by było żeby Ci jeszcze potwierdził iż wywiązałeś się z ciążącego na Tobie z racji umowy kupna-sprzedaży świadczenia czyli, że zapłaciłeś a on otrzymał umówioną cenę za nieruchomość. Kwestie uczciwości nie mają tu żadnego znaczenia - jeżeli uczciwy to tym bardziej nie będzie miał nic przeciwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.07.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witam Chciałbym zapłacić za działkę przelewem a ponieważ pieniądze miałyby wpłynąć na konto żony właściciela a działka nie wchodzi w ich wspólnotę majątkową więc chciałbym się zabezpieczyć. Chciałbym aby właściciel podpisał mi oświadczenie że życzy sobie aby opłata została dokonana na konto nr taki a taki na nazwiska to i to. Wprawdzie wygląda na porządnego ale sami wiecie jak to jest -chcę uniknąć potencjalnych niejasności. Czy ma ktoś inny pomysł? A czy nie wystarczy sam znajdujący się w treści umowy przedwstępnej i potem w akcie zapis, że kupujący wpłaca należność na konto podane przez zbywcę w treści tej umowy, czy potem aktu? Obaj się pod tym podpisujecie, ty wpłacasz pieniądze na podane konto, a czyje konto zbywca podał i jak się z jego właścicielem rozlicza, to chyba już Ciebie nie obchodzi? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 27.07.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witam Chciałbym zapłacić za działkę przelewem a ponieważ pieniądze miałyby wpłynąć na konto żony właściciela a działka nie wchodzi w ich wspólnotę majątkową więc chciałbym się zabezpieczyć. Chciałbym aby właściciel podpisał mi oświadczenie że życzy sobie aby opłata została dokonana na konto nr taki a taki na nazwiska to i to. Wprawdzie wygląda na porządnego ale sami wiecie jak to jest -chcę uniknąć potencjalnych niejasności. Czy ma ktoś inny pomysł?Jak kupowałem działkę to płaciłem przelewem - notariusz zawarł w akcie zapis z którego wynikał termin zapłaty i jednocześnie tytuł do egzekucji przez komornika w razie niewywiązania się przeze mnie z umowy. Wszystko przebiegło bezboleśnie. Myślę że Notariusz będzie mógł coś w tym przypadku doradzić. A oświadczenia nie są potrzebne bo i tak chyb nie mają żadnej mocy - jak podejrzewasz szwindel to nic nie pomoże; lepiej odpuścić transakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 27.07.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Najlepiej zapytaj notariusza jak to zrobić. A z drugiej strony pomyśl czy nie ma jakiejś prostszej drogi żeby zapłacić. Z tego co pamiętam notariusz odradzał mi wogóle płacenie przelewem, bo to wymaga właśnie formalnemu poddaniu się egzekucji przez komornika co w razie jakichkolwiek, niewielkich problemów powoduje bardzo poważne konsekwencje. Poza tym, jak to powiedział notariusz - umowa obowiązuje od momentu podpisania niezależnie od ustalonych terminów płatności. W tej sytuacji po prostu zapłaciłem gotówką u notariusza - takie rozwiązanie jest najczystsze i najbezpieczniejsze dla obu stron. Chociaż naturalnie stwarza konieczność przebycia jakiegoś dystansu ze sporą kwotą w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 27.07.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 A może chodzi o eliminację ryzyka fałszywych pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 27.07.2005 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Dobrze by było żeby Ci jeszcze potwierdził iż wywiązałeś się z ciążącego na Tobie z racji umowy kupna-sprzedaży świadczenia czyli, że zapłaciłeś a on otrzymał umówioną cenę za nieruchomość. . Mysle że właśnie takim potwierdzeniem jest transakcja zarejestrowana przez bank.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 27.07.2005 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 [quote name="Jarek.PA czy nie wystarczy sam znajdujący się w treści umowy przedwstępnej i potem w akcie zapis, że kupujący wpłaca należność na konto podane przez zbywcę w treści tej umowy, czy potem aktu? Obaj się pod tym podpisujecie, ty wpłacasz pieniądze na podane konto, a czyje konto zbywca podał i jak się z jego właścicielem rozlicza, to chyba już Ciebie nie obchodzi? J.Przy umowie wstępnej nie był podawany numer konta, notariusz pytał tylko jak będzie dokonywana wpłata. Pójdę jutro spytać czy przy akcie notarialnym będzie to jakoś rozwiazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 27.07.2005 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Jak kupowałem działkę to płaciłem przelewem - notariusz zawarł w akcie zapis z którego wynikał termin zapłaty i jednocześnie tytuł do egzekucji przez komornika w razie niewywiązania się przeze mnie z umowy. Notariusz powiedział że umowa obowiązuje od momentu podpisania u niego a jeżeli nie zapłacę to właściciel może występowac do sądu przeciwko mnie. Stąd ten wątek bo on nie ma konta tylko jest konto jego żony a ponieważ działkę dostał w spadku więc nie wchodzi w skład ich majątku. Gdybym wpłacał na jego nazwisko to sprawa wydaje się byc jasna a tak to wolę mieć zabezpieczenie. Dziękuje wszystkim i chyba czeka mnie jutro wizyta u notariusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 27.07.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 Witam Chciałbym zapłacić za działkę przelewem a ponieważ pieniądze miałyby wpłynąć na konto żony właściciela a działka nie wchodzi w ich wspólnotę majątkową więc chciałbym się zabezpieczyć. Chciałbym aby właściciel podpisał mi oświadczenie że życzy sobie aby opłata została dokonana na konto nr taki a taki na nazwiska to i to. Wprawdzie wygląda na porządnego ale sami wiecie jak to jest -chcę uniknąć potencjalnych niejasności. Czy ma ktoś inny pomysł? Można po prostu tak: Do aktu notarialnego sprzedający podaje numer konta na które chce mieć wpłacone pieniądze. Nie ma tu znaczenia, że to nie jest jego osobiste konto. To jego sprawa gdzie chce aby wpłynęły pieniądze. Jesli zrobisz przelew po zawarciu umowy, a w umowie zapiszecie, że nieruchomość zostaje wydana z chwila jej zawarcia, to powinienes poddać sie egzekucji z art. 777 kpc. Bedzie to stanowiło pewne zabezpieczenie dla sprzedajacego na wypadek gdybys jednak przelewu nie wykonał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.07.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Przy umowie wstępnej nie był podawany numer konta, notariusz pytał tylko jak będzie dokonywana wpłata. Pójdę jutro spytać czy przy akcie notarialnym będzie to jakoś rozwiazane W akciepowinno być to jasno i precyzyjnie wskazane, kto, ile i w jaki sposób ma wpłacić. jeśli ma to być wpłata na konto, konto to powinno być w akcie podane, w tym momencie Ciebie już nie powinno obchodzić, czyje konto podaje zbywca, on się też pod tym aktem podpisuje. Sam miałem dość zblizona sytuację: u mnie zbywców było pięciu, jeden z nich nie posiadał konta, więc wpłata poszła na konto jednego z pozostałych (to była rodzina), notariusz wszystko to zawarł w akcie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 30.07.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2005 W akcie notarialnym miałam napisany numer konta, na które mam wpłacić pieniądze. Podpisywali to właścieciele i my - czyli przyszli właściciele. I myślę, że to załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 04.08.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 My mieliśmy w akcie napisane, że płatne przelewem i tyle.Po transakcji poszliśmy do banku i przelaliśmy, uścisk dłoni i do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts