Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do dziennika Kodiego

Luśka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kodi - szczerze podziwiam.

Ja na budowie to nawet cegły nie zamurowałem.

Owszem pomagałem w niektórych pracach pomocniczych typu przynieś, podaj, pozamiataj, ... ale nigdy TAK jak Ty.

Gratuluję odwagi i samozaparcia.

Przy takim podejściu jesteś w stanie pobić wszelkie statystyki dotyczące kosztów budowy domów.

O kurcze co mam powiedzieć. Jak przyszedłem do pracy i to czytam to jestem zamurowany. Naprawdę jest mi bardzo miło. Ale z drugiej strony powiem wam szczerze, że do mnie to jeszcze nie dochodzi, że zbudowalismy dom w stanie surowym. Tak sobie siedzę i mówię sobie to normalka. Mam cos chyba z głową.

Dzisiaj postaram się przedstawić koszta. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Mam masę fotek na dzień dzisiejszy blisko 200, żałuję tylko że nie mam swojej strony bo bym wam przedstawił wyniki.

Zeskanowałem ostatnie zdjęcie, więc jak ktoś będzie chętny zobaczyć nasze dzieło to mogę przesłać na maila.

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-11-21 08:48 ]

Kodi - podziwiam ludzi, którzy mają tyle zapału co Ty. Ponieważ jestem niedowiarkiem, to czekam na koszty. Jeżeli zmieścisz się w tych obśmianych 40tys., to może powinieneś się przebranżowić? Może Tobie się uda wcielić w życie prawdziwe "Domy dostępne"? (dla tych co zrozumieją moje słowa "inaczej" - to nie jest ironia, tylko wiara, że prawdziwi zapaleńcy mogą zrobić to co inni uważają, za niemożliwe).

Trzymam kciuki za następne etapy!!!

Frankai, dzięki za wszystko a w szczególności za dobrą i fachową radę na której najbardziej mi zależało kiedy dopiero co zaczynałem na forum i postrzegany byłem różnie. Dzisiaj to policzę, ale wiesz mi że zmieszczę się z domem poniżej 40tys., coś koło 32tys - 35tys. Poczekajcie to południa.

Pozdrawiam

Kodi - jak masz poskanowane te zdjęcia to jaki problem założyć WWW-stronkę?

Poświęć godzinę życia i utwórz sobie strone na któryms z popularnych serwisów - To naprawdę proste!

A jak nie to przeslij mi jakieś zdjęcia na: [email protected]

PS.

Ja też dużo robię sam na budowie, ale Twoje wyczyny są zadziwiajace.

Zielona - lepiej zaproponuj Kodiemu bycie kierownikiem i wykonawcą Twojego domu w jednej osobie.

Kodi - szukam zaufanej osoby do poprowadzenia/przypilnowania mojej budowy jak wyjadę. Gdyby nie to, że mieszkasz daleko to chybabyśmy się dogadali. Wiedzę masz, zdolności organizacyjne też i zapał niemały.

Kodi - jak będę miał trochę dłuższą chwilę, to zweryfikuję dokładniej. Ja w moich kalkulacjach uwzględniam także (część podajesz wcześniej, ale może warto tu powtórzyć):

- cenę projektu,

- przyłącza,

- opłaty za wodę i prąd,

- kasę dla kierownika,

- opłaty w urzędach,

- "prezenty",

- koszty dojazdy na działkę, hurtowni, projektanta, urzędów,

- piwo i inne napoje dostarczane na budowę jak ekipa uczciwie pracuje (ja nie żywię ekip),

- rozmowy telefoniczne w sprawie budowy,

połączenie z Internetem, żeby szkolić się na Forum (szacunki),

- książki i "Muratory".

Ktoś powie, że "Aptekarz" ze mnie, ale chcę mieć porównanie (jeżeli odważę się kiedyś je zrobić, bo wydatki większe niż plan) ile tak naprawdę kosztował mnie dom w porównaniu z oddanym pod klucz.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2002-11-21 10:26 ]

Jasne Frankai - wszystko się zgadza, tylko miejscami ciężko będzie mi to odtworzyć, ale spróbuję.

- Projekt – 1050zł,

- Przyłącza – póki co prąd – 1400zł

- Opłata za prąd jakieś 15zł miesięcznie,

- Woda – ciągnę prosto z hydrantu – jeszcze za friko,

- Kasa dla kierownika /dobry kolega/ pieniędzy nie chce – kupiłem mu 2 dobre flachy jakieś 150zł,

- Opłaty w urzędach trochę tego było: adaptacja projektu, projekt wodociągu, mapa, znaczki itp.: 2500zł,

- Prezentów nie było, no 3 czekolady dla pań z UM,

- dojazdy – jakieś 1500zł /szacunki/

- piwo + żarcie /400zł/,

- tel. jakieś 200zł

- forum za friko z pracy,

- ksiązki, murator, 300zł

Pewnie cos by się znalazło. Cena działki 20 000zł, ogrodzenie dobre 4000zł

Chyba wszystko – pozdrawiam