Teska 28.03.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 a mi sie podoba imię...Judyta mało spotykane i oryginalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.03.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Dzięki za wszystkie propozycje. Jeśli będzie dziewczynka to pałeczka jest po stronie żony, a jesli chłopak to po mojej. Jeśli chłopak to może Mikołaj a jak dziewczynka to albo Nadia a moze Michalina. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 28.03.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Kodi - a może Amelka, Julka, Jagoda? Ja mam synów... to mi się kobiałka marzy.BTW - swoim dzieciom wymyślaliśmy imiona różniste -ale dopiero w momencie narodzin decydowaliśmy - patrząc na dziecko - co do niego pasuje. Jednemu się wcale a wcale nie spieszyło - był duży i dorodny - dostał imię Maciej - tak brzmi solidnie i powoli. A drugi - długie sznurowadło, skore do błyskawicznych akcji porodowych - Jasiu (taki Jasiu do wypitki i wybitki za młodu a na starość - sędziwy i rozważny Jan) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.03.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Joasia - to dobry pomysł. Założymy sobie kilka propozycji a jak już będzie po wszystkim to na spokojnie coś wybierzemy. Najważniejsze, aby nie skrzywdzić dziecka - dając mu np. Adolf czy Alfons. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 02.06.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Hej Kodi.Kiedy będą nowe zdjęcia w albumie?Gratuluje postępu robót.Kiedy się wprowadzasz?A ja już w tym miesiącu .... jak dobrze pójdzie.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.06.2003 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 Ach z tymi zdjeciami to jest kicha. Jakies takie slabe - nie wiem co jest grane. Co do przeprowadzki to ja sie wprowadzam 1 lipca i walcze ostro. Zona z synem jakis czas pozniej. Nie wiem czy bedzie to miesiac czy dwa. Zalezy to jakie beda postepy prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 05.06.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Witaj Kodi.Czytałem w Twoim dzienniku, że rozprowadzenieciepła z kominka masz wykonane kanałami prostokątnymi w wylewkach.Interesuje mnie jakie są to kanały i jakie mają przekroje.Gruba ta izolacja z wełny?Pozdrawiamgreg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 05.06.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Powiem CI że nic specjalnego. Dowiadywałem się w kilku miejscach w trójmieście i wszyscy robią na takich samych kształtkach. Głownie jest to firma Darco, część robi na kształtkach Jotula, ale podobno Ci od Jotula kupuja od Darcoi dają własne logo. Nie wnikam i nie mam pojęcia czy to prawda czy nie. Jeśli chodzi o same kształtki to maja profil 15cmx5cm. Dodatkowo izolowali mi to wełną URSA z wkładką aluminiową. Wełna grubości 2cm. Jeśli są problemy tak jak u mnie czyli zbyt mało styropianu i wylewki to wełnę dają od spodu i boków. Wszystko kleją taśmą aluminiową. Trzeba się wtedy liczyć z faktem iż podłoga w miejscu kanałów będzie podgrzewana. Wyloty wychodzą na ścianach tak gdzieś na wys. 30-40cm. Jeśli jeszcze coś - pytaj śmiało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 05.06.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Dzięki za info. Ja właśnie mam zamiar zrobić podobnie. Mam katalog z Darco i chcę wykorzystać ich kształtki Wprawdzie wylewka u mnie już jest zrobiona (5cm styropian i ok. 6 cm wylewki) ale tam gdzie mają iść te kanały wylewkarze zostawili mi styropian bo nie zdążyłem wcześniej tego załatwić. W stosownym czasie wytnę ten styropian, puszczę kanały i zabetonuję. Bałem się, że te kanały o 5cm wysokości to trochę mało ale jak u Ciebie tak zrobili fachowcy to jestem spokojny Zastanawia mnie tylko czy nie lepiej zaizolować ten kanał z góry tzn. tak aby nie ogrzewał podłogi tylko sufit. Co Ty na to? Oczywiście najlepiej byłoby zaizolować wokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 05.06.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Greg co do wymiarów kształtek też maiłem obawy, ale wiele osób mówi że to spokojnie wystarczy. Mało tego często robią tak że z jednego miesca rozchodzi się na pokoje. Czyli jedną kształtka zasilane są 2 pokoje i jest dobrze. Ja uparłem się na oddzielny przewód do każdego pokoju. U mnie jest 5cm styr. i 5 cm wylewki. Z racji tego że kanał ma 5 a wełna 2cm to w sumie było by 9cm. Nie sposób tego zabetonować. Dlatego albo dajesz wełnę od dołu i boków albo wkuwaszw strop i izolujesz całość. Nie wiem jak ty, ale ja mam terivę i nie dając wełny od spodu ciepło miało by do przebycia jakieś 24cm - czyli taknaprawdę rozchodziło by się w poziomie i nigdy by pewnie nie doszło do sufitu. Nie dając natomiast od góry. Ciepło promieniuje prze 3cm wylewki i podłogę. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 05.06.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 No tak, ale nie boisz się o podłogę? Może się znacznie nagrzewać w tym miejscu. Chcociaż ja wiem.Ja mam strop wylewany ok. 12 cm. Ale chyba zrobię tak jak Ty.Ew. może dam od góry taką twardą wełnę o grubośći 1 cm.Hejgreg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.06.2003 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Greg obaw może byc wiele. Sporo osób mówi że temp. powietrza wychodzącego przez kanały nie przekracza 50stopni. To chyba nie jest dużo?Ciekawe jak mają inni forumowicze. Jakoś nikt tego w szczegółach nie opisywał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 06.06.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 No własnie Kodi. Nie spotkałem nikogo kto miałby zrobione to rozprowadzenie w wylewkach. Również żadna z firm kominkarskich, w których byłem nie proponowała mi takiego rozprowadzenia. Ale zrobię tak. Jeszcze raz dzięki. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.h 07.06.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Ja osobiście mam zrobione rozprowadzenie ciepła w kanałach podłogowych, i mogę Wam powiedzieć z doświadczenia (jeden sezon za mną), że temp. wychodzącego powietrza osiąga nawyt 80 stopni.Co do ogrzewania samymi kanałami - podłoga barlinecka zaczyna się wypaczać w miejscach gdzie idą przewody powietrzne, a są izolowane wełną mineralną 20 mm z ekranem aluminniowym ze wszystkich czterech stron, a na nich jest około 5 cm wylewki betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 09.06.2003 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 czyli mogę mieć problemy, bo ja nie mam izolacji a do tego jest około 3cm wylewki. Paweł za mocno palisz w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.h 09.06.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Kominek jest używany tak jek zaleca producent, a jego moc nominalna to 15 kw.Palimy w nim aby było ciepło na piętrze - i jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 23.07.2003 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Kodi z tym szambem to jakbym czytał swoją historię U mnie mieli być o 11.00, przyjechali z wielką łaską o 23.00. Skończyliśmy o 1.00, a ja wracając z budowy miałem rozładowaną komórkę, zero paliwa w baku i 21 km przez las.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 23.07.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Jpawl - to byłeś lepszy. Bo noc w którą osadzaliśmy szambo była w miarę ciepła, choć wilgoć nadciągała, ale paliwa jeszcze było co nieco, więc w gwiaździstą noc byłem u siebie w ciągu 10min. Pozdrawiam jest co wspominać, choć jak dla mnie oby mniej takich wrażeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot 23.07.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Czy jesteś zadowolony z drzwi zewnętrznych firmy Dziadek czy drzwi wewnętrzne też od nich kupowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 23.07.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Drzwi są ok. Cena dobra 1700zł. Są oczywiście modele droższe, ale są i tańsze. Niezłe wykonanie, w porównaniu z tymi z marketów to niebo i ziemia. Ponadto są ocieplne więc mają niezły współczynnik. Muszę jednak popracować nad regulacją ich - mam nadzieję że taka jest możliwa na zawiasach. U nas są dość silne wiatry i drzwi otworzyły się o 180stopni i lekko opadły ocierając teraz od spodu. Muszę o 1mm podnieść je na zawiasach, choć jak mówię to nie wina drzwi tylko czynnik ludzki a nawet przyrodniczy jest winny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts