Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do dziennika Kodiego

Luśka

Recommended Posts

Maksiu - ławy były zalewane w kwadracie 9x9m. Teraz po położeniu styropianu ścian zew. ma 8,97m. Nasz domek jest idealnym kwadratem. bardzo mi się to podoba i odpowiada np. na mniejszą niż w prostokącie pow. ścian zew.

Odległość na ścianie forntowej od ziemi do końca ścianki kolankowej jakieś 4m. Dach schodzi mniej więcej do wysokości stropu - więc od ziemi do rynien, których jeszcze nie ma będzie jakieś 3m. Dane podawane na oko. Nie mierzyłem tego - musiałbym zerknąć na projekt.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 335
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ma75 - problem w tym, że obecnie nie mam aparatu z lampą, więc jakość jest bardzo średnia. Muszę dorobic się najlepiej cyfrówki - czekam na darczyńcę :p . Jak coś będę miał ciekawego to oczywiście zamieszczę. Zawsze możesz nas odwiedzić. To lepsze niż foto.

Pozdrawiam

Kodi: u mnie na dole jest salon, kuchnia z jadalnia, lazienka, pom. gospodarcze, jedna sypialnia no i hol, a i do tego schody a pod nimi mini piwniczka... a na gorze tak jak u ciebie plus jeszcze mala garderoba kliknij sobie na ikonke mojej strony www ta znajdziesz rzuty kondygnacji,

to lepiej zrozumiesz to co opisalem

pozdrawiam

Ma75 - czekamy zatem na wizytę.

Maksiu - odwiedzałem kiedyś twoją stronę. Teraz byłem ponownie. Trochę zazdroszczę Ci stronki. Jest obszerna i sporo fotek w ładnym wydaniu. Musze bardziej wnikliwie ją prześledzić. Domki mamy faktycznie podobne.

Pozdrawiam

Kodi! Ja mam dom też 9x9. Nareszcie mogłam zobaczyć, jak będzie wyglądał mój dom za jakiś czas.

Obecnie jest postawiona więźba. Taki jakiś mały ten mój dom, chociaż na dole jest duży salon z jadalnią, łazienka, pokój gościnny i kuchnia. Dodatkowo mamy z jednej strony "doklejony" garaż z kotłownią na końcu. Na górze mamy 3 sypialnie i łazienkę i taras nad garażem. Dach mamy taki sam - prosty dwuspadowy, ceglasty.

Bardzo podoba mi się Twój dom! Bardzo! Ale fajnie!

Wpadłam w euforię! Też chcę mieć taki "prosty" kominek. Podłoga extra!

Możesz podać koszty, jakie poniosłeś do chwili obecnej?

Wiem, że dużo robiłeś sam i z pomocą rodziny (ale masz dobrze!), ale mimo tego rząd wielkości jest pożądany.

Czekam niecierpliwie na informacje. Dziękuję z góry! Ivette

Ivette - miło wiedzieć, że Twój domek jest podobny, choć jak piszesz masz więcej pomieszczeń niż ja. Tak jak pisałem nie mam garażu ani kotłowni, więc zapewne i koszty są mniejsze.

Co do kosztów to muszę zrobić solidne zestawienie z tego co podliczyłem to będzie jakieś 130tys. + działka 20 tys.

Obiecuję że jeszcze we wrześniu zrobię w miarę dokładny kosztorys.

Tak na marginesie to śledzę Twój dziennik i trzymam kciuki. Pamiętaj porażki nas wzmacniają.

Pozdrawiam

Kodi Dzięki! A już myślałam, że tu budują się głównie pobieracze kredytów po 300 tys.

My byśmy chcieli zamknąć się w 150 tys - bez działki. Więc jednak jest to możliwe! Wobec tego, wszystko z pewnością będzie OK (czytaj: tak jak zaplanowaliśmy).

Fajnie się mieszka? Napisz coś o nowych odczuciach Posiadacza, Właściciela i Zamieszkującego własny dom.

Pozdrawiam! Ivette

Ivette - można pisać godzinami. jest super tym bardziej że mamy już 3 zwierząt i dziecko w drodze. Wracam z pracy idę z psiakiem na spacer tymi polami. Naprawdę nie da się tego opisać. Ja dodatkowo lubię pracę fizyczną, więc dobrze się realizuję w moim domu.

Wszystko co ciekawsze piszę w dzienniku - co tu jeszcze dodać.

Budować można za stosunkowo małe pieniądze. My mamy skromny kredyt bo łowne źródło finansowania było nasze małe mieszkanko. W dobie bezrobocia i ogólnej paniki nie zdecydowałbym się na kredyt w stylu 100 czy 200tys. zł.

Ostateczna cena to projekt i własna praca - jeśli nie przy budowie to chociaż na etapie wykończeniówki. Cieszy mnie to że wybudowałem za tyle i przyznam że sam się obawiałem na początku małej drogi. Wierzyłem jednak że można i udowodniłem to nie tylko sobie.

Pozdrawiam

kodi - gratuluję pieska :-)

nowofunland to podobno bardzo spokojna rasa, w sam raz do zabawy z przyszłym potomkiem. A w dodatku dziecko podobno bardzo dobrze się chowa jesli równoczesnie w domku pojawia się psiak :-)

same plusy ;-)

teraz to czekać tylko na rozwiązanie Beaty ;-)

pozdrawiam

Kurcze - rozwiązanie już niedługo. Dzisiaj był trochę słaby dzień. Przywiozłem Beatę do szpitala, bo bolało ja podbrzusze. Jak się okazało płód ok., waży na razie /36tydzień/ 2900 i już główką skierowane jest w dół. No i na koniec na 99% to chłopak.

Teraz Beata będzie przez kilka dni na obserwacjach a ja jak zwykle będę pytał się po parę razy dziennie kiedy wyjdzie.

Pozdrawiam

Konrad - muszę Cię zasmucić ( albo i nie). Jak wiesz mam córeczkę i właśnie tak jak Ty w 36 tyg. udałem się z żonką na USG do Szpitala MW w Oliwie - tam na starym sprzęcie pani powiedziała, że na 90 % będzie to chłopak ( bo widziała podobno jąderka) - później gdzieś w 38-39 tyg. poszliśmy na pryw. USG - takie z bajerami kolorowe z możliwością nagrania na wideo i tam gościu powiedział, że na 120 % jest to płód pojedynczy płci żeńskiej - wyobraź sobie moje rozczarowanie i radość córki z żoną ( nie spęłnią się chyba moje marzenia jako prawdziwego mężczyzny -ale się nie zapieram, że był to ostatni strzał)

Ale głowa do góry - przecież nie ważne co się urodzi tylko aby było zdrowe i silne.

PS. po wadze widać , że będzie to duże dziecko - moja córeczka w 36 tyg. ważyła 2750 - a jak się urodziła to miała 3880 kg.

Docent - chyba mogę mówić Ci Andrzeju :lol: , wyobraź sobie, że my nastawiliśmy się na córkę, więc wiadomość o synu nie była niewiadomo czym. Ja się wcale nie obrażę jak będę miał córę - wręcz przeciwnie. Syna mam i styka. Jak będzie drugi to też dobrze. Z tymi sprzętami to fakt - pamiętają Gierka.

Andrzej to spora ta Twoja córa. Przybrała 1kg. w miesiąc. Koleś twierdzi że tak do 3500 dobije. Zobaczymy. CZekam na wieści, czy wyjdzie ze szpitala czy już do porodu zostanie w nim.

Pozdrawiam